Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko

Dohrál se rapid turnaj v Taškentu a za dva měsíce začíná šachová olympiáda v Budapešti, nastal čas zveřejnit sestavy týmů.

 

Rapid turnaj 2nd International Rustam Kasimdzhanov Cup 2024 nakonec skončil bez překvapení, přesněji bez velkých překvapení.

Za jediné překvapení by se dalo považovat snad jen umístění Richarda Rapporta, který jako nasazená turnajová dvojka skončil se čtyřmi body na sedmém místě.

Dobře zahrál v turnaji Sindarov, který byl po pátém kole ve vedení. Jako jediný hráč neprohrál ani jednu partii. Tato jeho „neprůstřelnost“ jej však zřejmě připravila o první místo, protože poslední čtyři kola jen remizoval, čehož využil Abdusattorov a v konečném pořadí jej přeskočil.
Abdusattorov prohrál jen s Maghsoodlooem, který obsadil třetí příčku, ale Nodirbek znovu potvrdil, že rychlé tempo mu svědčí.
Fanoušky Griščuka asi nezklame jeho umístění (šesté místo, pět bodů), ale jeho hra je moc nepotěší. Možná je to jen můj dojem, ale zdá se mi, že Griščukova hra v posledních letech ztratila jiskru. Hraje stále dobře, ale jakoby bez nápadu. Přijde mi, že hraje jen proto, že jej šachy živí.
Ale to je jen můj pocit.

Z partií mě zaujala „blitz-přestřelka“ ze šestého kola mezi Vakhidovem a Kasimdžanovem.
Známe to všichni, když je málo času, často jsme rádi, že uděláme vůbec jakýkoli tah  :usmev: . Ve složité pozici s množstvím možností pak záleží na dvou věcech: na taktickém postřehu a na štěstí.
Ano i na štěstí, protože v omezeném čase se nedá vše spočítat a navíc… K výhře často vede vlastní chyba, protože soupeř třeba takový tah nečekal a zareaguje neadekvátně.
Pamatuji jednu svou takovou partii. Dámu na a3 jsem měl krytou věží z a1 a v tom mi soupeř zahrál nečekaně Dg3. Dáma se mi hodila k tlaku na soupeřovo postavení, takže mi blesklo hlavou: „To víš, že jo, tu nevyměním!“
Zahrál jsem Dd6, soupeř mi nekrytou dámu vzal a já se hned vzdal. Ještě než jsme stačili postavit figurky, říkám: „Počkat, tvoje dáma stála na g3? Ale vždyť tam nebyla ničím krytá!“
Opravdu nebyla  :usmev: . Ukázalo se, že to nebyla žádná soupeřova psychologická finta, v rychlosti přehlédl, že mu nestojí věž na g8, ale na h8  :smich: .
Závěr partie byl ve stylu: nastavil-neviděl. nastavil-viděl…

Jednoduše ve vrcholné časové tísni platí: chybují oba, ale jeden má obvykle lepší taktický postřeh.

V partii Vakhidov-Kasimdžanov udělal černý v padesátém tahu hrubou chybu. Po 50. … Je7 měl celkem jednoduše přijít o materiál, ale bílý se až moc zaměřil na slabého černého krále. Nakonec to byl právě jezdec na e7, který rozhodl partii, protože všechna nebezpečná pole kolem svého monarchy spolehlivě kryl.

 

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Je to už několik dnů, co se mi na jedné sociální síti jeden můj známý zahraniční mistr pochlubil, že se připravuje na olympiádu  :usmev: . Podivil jsem se, protože jsem předpokládal, že jeho výkonnost na místo v týmu jeho země nestačí. Dal mi zapravdu, ale přesto trval na svém.
Zkrátím to.
Napsal mi hlavně proto, aby se trochu pochlubil a také si „nenápadně“ rýpl do skutečnosti, že naše mužská reprezentace už zveřejnila sestavu na olympiádu, zatímco jeho země bude sestavu do poslední chvíle tajit.
Z toho, co psal, jsem pochopil, že se asi opravdu podílí na přípravě na olympiádu. Vyhledává na různých webech sestavy potenciálních konkurentů a pak sbírá partiový materiál k přípravě pro své kolegy v reprezentaci.

Rozhlédl jsem se po webech. Na webu ŠSČR bylo složení české mužské reprezentace zveřejněno 1. 7. v komuniké ze 179. schůze ze dne 26. 6. , složení reprezentace žen je známo (aspoň já ho znám :usmev:) , ale zveřejněno ještě nebylo (mimochodem, Anglická šachová federace zveřejnila sestavy na svém webu jen o den později než naše).

Termín registrace týmů (a hráčů) je, pokud jsem to ve spěchu správně pochopil, do 10. 7. , což bylo včera. Změny se dají provádět i později, ale už za poplatek.
Je otázkou, zda může zveřejnění sestavy reprezentace o několik dnů dříve mít nějaký vliv na hru našich hráčů, resp. přípravu jejich soupeřů, tedy zda se to může nějakým způsobem projevit v přípravě. Já myslím, že moc ne.
V dnešní době však mají informace takřka nevyčíslitelnou hodnotu a klidně se může stát, že víte-li o něčem o pár dnů či hodin dřív než ostatní, může to znamenat jistou konkurenční výhodu.

Možná by stálo za zvážení tajit podobné informace do poslední možné chvíle. Vím, pár dnů asi moc neovlivní, ale přece jen bychom se nad tím měli alespoň zamyslet.
Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko, tedy proč zveřejňovat sestavu s předstihem, když „deadline“ pro její poslání ještě není v dohledu?

 

 

 

Ještě něco by nás mohlo „trknout“  :usmev: .
Reprezentace v jiných zemích, jak vidno, není jen o pěti lidech a kapitánovi. Jinde se na její přípravě podílí mnohem více „neviditelných“ lidí. Pomáhají sbírat a  třídit informace, partiový materiál a možná dělají i jiné věci. A pak se divíme, že naši hráči nebo hráčky vyjedou někam na soutěž a všichni jsou na ně dobře připravení  :usmev: .

Nevím, možná to tak funguje i u nás, ale pokud to tak nefunguje, bylo by dobré se nad podobným způsobem práce zamyslet. Chceme-li uspět, měli bychom být trochu paranoidní  :usmev: a nedávat soupeřům větší než nutnou šanci se na nás připravit.

 

Odkazy:

Web 45. šachové olympiády

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Snad se Honza Vykouk vzpamatuje a v Budapesti bude hrat lepe. V Piestanech mu to zatim vubec nejde, viz dnesni prohrana partie s pescem navic proti hraci U2300.

David Navara

Z neověřeného dobře informovaného zdroje jsem před týdnem slyšel, že se sestavy měly podat do 10. července. Od organizátorů olympiády jsem včera dostal zprávu s potvrzením registrace.
Pokud by česká federace sestavu určila, ale nezveřejnila, příliš by to nepomohlo. V naší nevelké zemi se informace obvykle šíří velmi rychle. (Skoro všechno se „rozkecá“.)
Jinak v tak velkém turnaji znalost soupisky pomůže možná několika nejsilnějším týmům, u nichž je značná pravděpodobnost, že na sebe v jedenáctikolovém turnaji narazí, jinak příprava na konkrétní soupeře má zanedbatelný vliv.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x