Hromada turnajů

Léto je v plném proudu a sním i letní šachové turnaje. Pomalu se rozjíždí pardubický Czech Open, v Chorvatsku pokračuje série Grand Chess Tour turnajem SuperUnited Croatia 2024, Vojta Plát v době psaní tohoto článku usedal v New Yorku k šachovnici na turnaji 1000GM 2024 NY Six Day Summer Invitational a do slovenských Piešťan vyrazila početná skupina českých hráčů na turnaj Slovakia Chess Open Piešťany.

 

V Pardubicích začal turnajem čtyřčlenných družstev pod názvem Memoriál Ing. Svatoslava Záhorovského festival Czech Open 2024.
Czech Open 2024 je monstrózní akce proslavená snad po celém (šachovém) světě. Skoro každý šachista nebo jen šachový nadšenec si na festivalu může najít „svůj“ turnaj. Hrají se turnaje družstev, turnaje v rapid šachu, v bleskovém šachu a samozřejmostí je hlavní velmistrovský turnaj.
Použil jsem slovo „skoro“, protože ne každému takové akce vyhovují. Někdo dává přednost menším turnajům, někdo nemá rád davy lidí, jinému zas, a to je i můj případ  :usmev: , může vadit jistá „nepřehledná roztříštěnost“ , protože akcí a turnajů se v Pardubicích koná hodně.
Věřím těm, co festival pravidelně navštěvují, že jde o výborně uspořádanou akci a vlastně od všech účastníků slyším na festival samou chválu.
Přesto se ze mě za léta konání festivalu nestal „festivalový typ“  :usmev: a asi jediné, co mě zajímá, je hlavní velmistrovský turnaj.

Včera tedy začal festival Memoriálem Ing. Svatoslava Záhorovského, což je sedmikolový turnaj čtyřčlenných družstev hraný tempem 90 minut na celou partii s přídavkem 30 sekund od prvního tahu.
V turnaji je odehrán první kolo, po němž není nic jasné  :usmev:

 

Odkazy:

Web festivalu Czech Open
Časový harmonogram jednotlivých turnajů
Výsledky a los Memoriálu Ing. Svatoslava Záhorovského
Online partie na lichess.org


 

Na turnaj SuperUnited Rapid & Blitz Croatia 2024 jsem myslel už když končil turnaj Superbet Chess Classic v Rumunsku. Dokonce mě napadlo, jestli bych si turnaj neměl někam poznamenat  :smich: , ale pak jsem usoudil, že na takový turnaj přece nemohu zapomenout  :usmev: .
Nezapomněl jsem, jen se objevil můj obvyklý problém s vnímáním času. Ještě v neděli jsem si říkal, že ve středu začíná SuperUnited a dnes v noci/ráno zjišťuji, že už je pátek  :usmev: .

V turnaji, ketrý spadá do série Grand Chess Tour (GCT) je odehráno už šest kol v rapidu. Dnes jsou na pořadu poslední tři kola rapid turnaje, v sobotu se hraje dvoukolový bleskový turnaj.

Pro pořádek připomenu, že v turnaji hraje sedm účastníků GCT: Fabiano Caruana, Alireza Firouzja, Maxime Vachier-Lagrave, Gukesh Dommaraju, Jan Nepomňašči, Wesley So a Anish Giri.
Z devítky účastníků GCT chybí Nodirbek Abdusattorov a Praggnanandhaa Rameshbabu.
Kromě výše zmiňované sedmičky hrají „jako hosté“ ještě Vidit, Levon Aronjan a domácí Ivan Šarić.

Po šesti odehraných kolech je v čele bez jediné porážky Fabiano Caruana. Ještě připomenu, že se hraje tempem 25 minut na partii s přídavkem 10 sekund od prvního tahu a že podle pravidel GCT se za výhru v rapid partii udělují dva body, za remízu jeden.
V níže uvedené tabulce je uvedeno „klasické“ bodování, do konečného výsledku se vše zdvojnásobí.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Vojtěch Plát se v USA opět přesunul do jiného města. Tentokrát navštívil New York, kde se mu dařilo už na začátku roku (nebo to snad bylo už loni?).
V uzavřeném turnaji o GM normu 1000GM 2024 NY Six Day Summer Invitational se hraje tempem 90 minut na partii + 30 sekund za tah.
Vojta je v turnaji se svým aktuálním ratingem 2465 nasazený jako „čtyřka“ . Po dvou kolech měl na svém kontě 1.5 bodu a dělil se o první místo.
Aktuálně se hraje třetí kolo, ale Vojta svou partii už dohrál. V partii s IM Ostrovskyim si hráči zvolili oblíbenou „berlínskou odrhovačku ve Španělské hře a partie skončila remízou opakováním tahů.

Pořadí po neúplném třetím kole (screenshot z webu lichess.org):

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Do slovenského lázeňského města Piešťany se sjelo skoro dvě stovky hráčů a hráček z celého světa, aby změřili své síly ve dvou početných openech festivalu Slovakia Chess Open Piešťany 2024.

V „A“ turnaji hraje 93 šachistů a šachistek a nasazenou jedničkou je Anton Demchenko reprezentující Slovinsko.
České příznivce šachu by mohlo zajímat, že mezi prvními nasazenými deseti hráči jsou i GM Vlastimil Babula (4.) a Jan Vykouk (5.). Těsně za „TOP TEN“ je i Tomáš Kraus (11.).
V turnaji však hraje řada dalších českých hráčů a po třech kolech jsou na tom nejlépe Bayarjavkhlan Delgerdalai, Štěpán Hrbek, Josef Havelka a Vlastimil Babula senior, všichni jmenovaní mají dva body.

V komentáři k minulému článku Vojta Plát zmínil prohru Jana Vykouka s australským FM Liuem. Český hráč stál černými v jedné chvíli o něco lépe, ale vzhledem k materiálu, který zůstával na šachovnici, to nebyla žádná velká hitparáda, prostě malá výhoda.
Možná právě ona malá výhoda, a soupeřův rating, byla příčinou porážky českého hráče. Černý hrál koncovku s pěšcem více příliš násilně a byl za to po zásluze potrestán.

 

 

Zatímco v „A“ turnaji je ratingová hranice 2100 hranicí spodní (včetně 2100), v „B“ turnaji je hranicí horní. Na startu „B“ turnaje se sešlo 101 hráčů a i zde hraje mnoho českých hráčů a hráček.
Po třech kolech mají dva body Jáchym Hrbek, Anna Ličková a Adéla Janoušková.

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Jsem stihl aspon vyhrat od sedmi vecer rapid v Marshall Chess Clubu 😀 jen ctyri zastavky metrem od hraci mistnosti. A ted ctu se slzami v ocich o Lukasovi :’-(

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x