Poslední komentář, poslední vítězství, poslední mat

Život se zdá být někdy dost krutý, ale není to tak docela pravda. Lidé, se rodí, žijí své životy a umírají. Smrt k životu patří, ať se nám to líbí, nebo ne.
Včera v noci mi volal zdrcený Jirka Hurta, že nás navždy opustil mezinárodní mistr, trenér, kamarád, vtipálek a také bohém Lukáš Klíma ( * 4. 10. 1977 –  † 11. 7. 2024 ).

 

Když jsme se s Lukášem potkali při turnaji Ostravský koník 2024, který komentoval, byl viditelně nemocný. Nechal se vypsat z nemocnice na revers. Chtěl komentovat a komentoval velmi dobře až do osmého kola. Na deváté kolo nepřišel kvůli zdravotním problémům, dostal se do nemocnice, ale neopouštěl ho optimismus a bojoval. Lékaři mu nedávali moc nadějí, ale Luky se nakonec z nemocnice dostal domů.
Jeho stav se mírně zlepšil, avšak nebyl dobrý. I přesto se Lukáš nevzdával. V polovině června ještě dokázal zvítězit v bleskovém turnaji v ostravské Hrabové.
Bohužel, bylo to jeho poslední komentování turnaje a jeho poslední turnajové vítězství  :smutek: .

 

„Legendy“ Ostravského koníka, ředitel festivalu Marek Jelínek a komentátor Lukáš Klíma

Ve čtvrtek 11. července Lukáš Klíma zemřel  :smutek: .

Můžeme, a také budeme, truchlit, ale kdo Lukáše znal, tak ví, že tohle by si nepřál  :usmev: . Lukáš byl veselé povahy, měl fantastický smysl pro humor a rozhodně by si nepřál „plačtivý“ nekrolog.

Asi nemá cenu vypisovat Lukášovy šachové úspěchy,
Za sebe mohu říct jen jedno: Lukáš byl asi největším talentem moravskoslezského šachu.
Myslím to upřímně a vážně. Z celé plejády mladých šachistů jeho generace z našeho kraje (a možná nejen z našeho kraje) jsem nejvíce oceňoval právě Lukáše. Nedřel jako ostatní, žil bohémským životem, ale když jste si s ním sedli k šachovnici, bylo jasné, kdo šachu opravdu rozumí a kdo na sobě „jen“ tvrdě pracoval.
Nikdy se nestal velmistrem, protože na rozdíl od svých pracovitějších vrstevníků možná až příliš spoléhal na svůj talent nebo mu až tolik na nějakých titulech nezáleželo.

Díky svému chápání šachu si Lukáš mohl dovolit komentovat online (bez pomoci šachového motoru) a v přímém přenosu i partie mnohem silnějších hráčů, než byl on sám.
Navíc byl pohotový, vtipný a skvělý bavič.
Komentáře Lukáše, to nebyly jen suché varianty prokládané nudným proslovem. Komentáře Lukáše byly gejzírem nápadů a vtipnými hláškami. S Lukášem se člověk nikdy nenudil a jeho komentování partií na Ostravském koníkovi bylo na vysoké úrovni nejen šachově. Klidně jej mohli poslouchat i nešachisté a nezřídka se tak i dělo, protože Lukáš byl showman.

Nezapomenu na jeden ročník Ostravského koníka, kdy Lukáš komentoval partii Davida Navary. David přišel po partii do komentovacího prostoru a Lukáš mu předal mikrofon. Následovala smršť variant, které stíhal sledovat jen málokdo. Lukáš byl asi jeden z mála lidí v sále, kdo stačil sledovat „tok“ Davidových myšlenek.
David skončil, způsobně poděkoval a Lukáš si vzal zpět mikrofon se slovy: „Tak nám tady David řekl, že jsme jeho pozici viděli celkem správně…“
Měl pravdu, to co ukazoval David, ukazoval i on, jen to nebylo v tak rychlém tempu a do takové hloubky  :usmev: .

Lukáš měl rád život, šachy a vše, co k tomu patří. Byl vyhledávaným společníkem a nikdy nezkazil žádnou zábavu. Vzpomínám, jak jsme na jednom rapid turnaji v Rychvaldu seděli v obědové pauze v blízké hospodě u piva a Lukáš dával k dobru zřejmě smyšlenou historku, kterak si prý kdysi hledal ženu přes inzerát  :usmev: .
Tvrdil, že na inzerát přibližného znění: „Profesionální šachista středního věku, kuřák bydlící u maminky a neodmítající alkohol, hledá seznámení,“ se mu zatím nikdo neozval.
Okamžitě se rozjela divoká diskuze  :usmev: .
Jeden tvrdil, že se nikdo neozval, protože z inzerátu není zřejmé, zda hledá ženu, nebo muže. Jiný se domníval, že na vině je zmínka o tom, že jde o kuřáka, další viděl chybu v alkoholu či mamince.
Nakonec jsme se shodli, že se nikdo nepřihlásil, protože inzerent uvedl, že je profesionální šachista  :usmev: .

My šachisté to známe, hraje se partie a najednou se dostanete pod matový útok. Vidíte, že nemůžete zabránit matu, ale stále věříte, že to soupeř neuvidí, že se zmýlí a vy nějakým zázrakem vyklouznete. Hraje-li se taková partie v soutěži družstev, věří i vaši spoluhráči.
Lukáš Klíma čelil neodvratnému „matu“ , ale všichni jeho kamarádi, známí a rodina věřili, že se stane zázrak a Luky vyklouzne a zachrání se.
My lidé, včetně těch nejlepších, chybujeme. Každý dělá chyby, i mistři světa. Ale Smrt nechybuje a mat od ní jednou dostaneme všichni.

Výborný šachista, trenér, kamarád a vtipný společník Lukáš Klíma nás opustil po krátké těžké nemoci. Netruchleme, smrt je součástí života a život, jaký žil Lukáš, byl možná životem bohéma, ale také životem plnohodnotně prožitým.

 

Luky, drž nám tam nahoře místo (kam jinam by mohl tak dobrý člověk po smrti jít než do nebe?), časem si dáme jeden velký nebeský turnaj 😉 .

 

Upřímnou soustrast rodině, kamarádům, šachistům a dalším pozůstalým.

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
15 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

Tak dnes proběhlo poslední rozloučení s Lukášem Klímou, přišlo mnoho lidí, pro mě překvapením byla účast reprezentačního kapitána Bolka, přišli vynikající šachisté, velmistři ze všech koutů naší země, snad nejlíp shrnul dojmy a pocity z posledního rozloučení jeden z nich, když prohlásil: „Lukáš nebyl jen tak někdo!“ Ano, s tím rozhodně souhlasím!!!

Рамиль Хасангатин

Спасибо, Любош, за такой некролог. Очень жаль, Клима вырос в шахматах на моих глазах.

Radim Novotný

Smutná zpráva nejen pro šach.

Petr Beran

Luky bude chybět. Pár starších fotek s Lukášem: https://www.rajce.idnes.cz/petr-beran/album/luky

R.I.P

Historky s Lukášem tu přežijou každého 🙂

Vojta Plát

Rozloučení s Lukášem se koná v pátek v 15.00 na ústředním hřbitově Slezská.

Vojta Plát

Pokud nekdo bude mit info o pohrbu, necht da vedet. Sice se nebudu moci zucastnit osobne, ale rad bych aspon prispel na venec a kytku. Nejsem typ, co by chodil na svatby nebo pohrby, tak moc nevim, jak to chodi, ale snad to bude aspon takto v pohode.

Milan Balogh

Ja myslím, že to info bude na stránkách Ostravského koníka. Osobně tam chci jít a vzdát Lukymu poslední sbohem.

David Navara

Hodně smutná zpráva.
Lukáš byl velmi přátelský člověk a hodně silný šachista. Na MČR v Karlových Varech roku 2005 mne přehrál a měl velmi blízko k výhře, ale nakonec se mi podařilo se štěstím udržet remízu. O tomto i následujícím přeboru Lukáš Klíma s Robertem Cvekem napsali čtivé turnajové knihy s poučně komentovanými partiemi i vtipnými texty.
Lukáš Klíma dlouho byl oporou Novoborského šachového klubu, navzdory bohémskému životu na zadních šachovnicích vyhrával téměř vše. Traduje se, že v jednom zápase přinesl svému týmu tři body (na skóre), když večer před utkáním šel do hospody se dvěma hráči soupeřů a druhého dne vyhrál.
Naposledy jsem s Lukášem hrál v Bohuslavicích koncem letošního dubna a přestože se mi podařilo zvítězit, partie nebyla vůbec jasná. Lukáš zjevně nebyl zdravý, ale netušil jsem, že jsou jeho problémy tak vážné.
Pak jsme se ještě mnohokrát viděli na letošním mistrovství republiky v Ostravě, kde Lukáš navzdory špatnému zdravotnímu stavu tradičně výborně komentoval pro publikum v sále i na internetu.
Lukáš nám bude chybět jako šachista i jako člověk.

Honza Repák

Pátrám v paměti, jakou mám nejstarší vzpomínku na Lukáše. Hrál jsem svůj úplně první turnaj, samozřejmě jsem dostával těžké nedostatečné, no a pak mě Lukáš jen tak náhodou mezi řečí zastavil a ukázal mi volžský gambit. Žádné hluboké analýzy, jen bleskově pár tahů a jednu dvě myšlenky. Plus nějakou vtipnou hlášku k tomu. Druhý den jsem s tím vyhrál. Byť mezi námi byla obrovská výkonnostní propast, i bezvýznamná nula jako já mu stála za věnování té trochy času. Lukáš měl dar šachy vysvětlovat velmi poutavě a jednoduše, že ho každý snadno pochopil a bavilo jej poslouchat. Šachu viditelně rozuměl a zasloužil si dosáhnout ještě větších úspěchů. Život není fér, že takový skvělý člověk odejde příliš brzy.

chess

Souhlasím s autorem, že Lukáš byl zcela mimořádným talentem. Docela sobecky lituji sám sebe, že asi již nepotkám kamaráda s takovou nejen šachovou inteligencí, talentem, vtipem, pamětí a sečtělostí jako byl Lukáš. Když se vytáhla deska, tak to byl vždy koncert: pozice, partie, historky. Obdivoval jsem, že vždy vysypal z rukávu kritickou pozici na jakékoliv šachové téma. Lukáš miloval šachy a svět kolem šachů byl pro něj vším. Kdyby se mu měla vrátit v penězích jen desetina šachové radosti, kterou rozdal, pak by musel být milionářem.
 
 

Aleš Krajina

Luboši, děkuji ti za moc pěkný článek, který Lukáše perfektně vystihl. Hrál jsem s ním ten poslední blicák a byl na tom dost špatně, byl strašně unavený. O to víc jsem mu přál, že vyhrál 1.cenu! No netušil jsem, že poslední :-(. Velká škoda. Odešel skvělý člověk!!

Vojta Plát

Jeste nekdy na zacatku jara(tesne pred mym odletem do Vietnamu) jsem s nim popijel a vse bylo v poradku. Probirali jsme vse mozne, bylo to fakt super. Behem par tydnu to pak vse zaclo a tusil jsem, ze uz to asi bude pro Lukase konecna. Bohuzel to vse nabralo hodne rychly spad…Aspon clovek vidi, jak muze byt zivot nekdy kruty a skoncit defacto ze dne na den. Snad mi Luky bude drzet fleka v nebeskem báru 🙂
 
Nikdy na nej nezapomenu!

Milan Balogh

  :plac:   :plac: 

15
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x