Biel 2024-triatlon

Už od soboty se ve švýcarském Bielu hraje známý šachový festival International Chess Festival Biel. Tradiční festival se letos koná už po sedmapadesáté a jako vždy nabízí parádní podívanou na špičkové hráče.

 

Oficiální zahájení proběhlo v sobotu, ale samotný turnaj začal už v pátek simultánkou Abhimanyu Mishry. V sobotu se pak hrály turnaje ve Fischerově šachu, které v případě uzavřených turnajů posloužily jako los startovních čísel.

Pro pořádek připomenu, že v Bielu se hraje „triatlon“. Tedy soutěž ve třech různých disciplínách: v klasickém šachu, v rapid šachu a v bleskovém šachu.

Letos se organizátoři festivalu inspirovali u jiných a dva uzavřeně „triatlonové“ turnaje, každý o šesti účastnících, nazvali „Masters“ a „Challengers“ . U uzavřených turnajů, v nichž hrají opravdoví mistři, se takové pojmenování dá pochopit, poněkud nepatřičně to vypadá u turnajů, kde je devadesát devět procent účastníků zhruba na úrovni I. výkonnostní třídy  :usmev: .

V triatlonovém turnaji Masters je nasazenou jedničkou a bezesporu největší hvězdou Praggnanandhaa Rameshbabu. Ovšem nebude to mít jednoduché, protože i Quang Liem Le a Vincent Keymer se se svými ratingy přes 2700 určitě nebudou chtít nechat zahanbit. Trojici hráčů s ratingem 2700+ doplňují ještě Sam Shankland, Haik Martirosyan a Abhimanyu Mishra.

 

 

V turnaji Challengers hrají Jonas Buhl Bjerre, Saleh Salem, Alexander Donchenko, mladý Korsičan Marc’andria Maurizzi. další mladík, tentokrát z Ukrajiny, Ihor Samunenkov a pětici mužů (nebo skoro mužů  :usmev: ) doplňuje Praggnanandhova sestra Vaishali Rameshbabu.

 

 

V neděli měly obě skupiny na programu první disciplínu triatlonu-rapid šach.

V turnaji Masters trochu překvapivě (ale zaslouženě) zvítězil Haik Martirosyan. Druhý byl Keymer a až třetí Praggnanandhaa.

 

 

V „béčku“ to až tak překvapivé nebylo. Za zmínku stojí snad jen čtvrté místo Vaishali Rameshbabu a poslední místo mladého Samunenkova.

 

 

Pro jistotu přidám z webu pořadatele i screenshot celkového pořadí a výsledky Chess960:

 

Dnes ve 14:00 začíná turnaj v klasickém šachu, který se hraje pro mě zvláštním způsobem. Nejsem si jistý, zda vše správně chápu  :usmev: .

Hráči v turnajích Masters a Challengers odehrají kolový turnaj každý s každým. Vše by mělo končit 20. 7. 2024. 21. července se hraje dvoukolový bleskový turnaj, 22. 7. je volný den a pak by měli nejlepší čtyři v obou turnajích ve skupinách Masters i Challengers sehrát finálovou část turnaje v klasickém šachu. Přiznám se, že z toho nejsem moc chytrý  :usmev: a než spekulovat, jak to vlastně je, raději si počkám, jak to bude v průběhu turnaje vypadat.
V každém případě platí následující: v klasickém šachu se udělují 4 body za výhru, 1.5 bodu za remízu a nula za prohru. V rapidu se výhra hodnotí dvěma body, remíza jedním bodem. V bleskovém šachu platí bodové hodnocení, jak jsme zvyklí  :usmev: .

 

Pořadí Masters  po rapid turnaji:

 

Pořadí Challengers  po rapid turnaji:

 

 

V článku jsou použity screenshoty z webu pořadatelů.
Úvodní foto: pohled do sálu v Bielu. Zdroj: Fotogalerie festivalu na Flickru

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online open turnajů
Online uzavřených turnajů
Fotogalerie festivalu na Flickru

 

 

 

 

Loading

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x