Mladíci z Beskydské šachové školy ovládli turnaj družstev!

Po dechberoucím závěru získali junioři z Frýdku-Místku kov nejcennější a stávají se mistry republiky čtyřčlenných družstev.

Tým pod kapitánským dohledem IM Richarda Stalmacha zvládl vyhrát prvních šest utkání, teprve v kole posledním remizoval s překvapením turnaje – týmem z Písku. Družstvo z jihu Čech si zaslouženě odváží stříbrnou medaili poté, co podobně jako Beskydská šachová škola ztratili zápasové body až remízou v posledním kole. Třetí místo si veze domů zkušený tým Zikudy Turnov „A“.

 

 

Letošního 35. ročníku turnaje družstevRawaco Recycling Open – se zúčastnil rekordní počet 710 hráčů v neuvěřitelných 147 týmech. Kromě prvních míst se vyhlašovala také cela řada speciálních cen, včetně nejlepších družstev složených pouze z dam.

Po skončení turnaje družstev se rozjely také další festivalové turnaje. Soutěž v rapidu dvojic ovládla rodinná dvojice Paňko-Paňko ze Slovenska.
Za zmínku stojí účast týmu rozhodčích Josefa Bednaříka a Tomáše Galdy, kteří ukázali, že umí více než jenom pískat. Za svůj parádní výkon byli odměněni krásným druhým místem. Celkové pořadí tohoto turnaje lze nalézt na stránkách chess-results.

 

Pro opravdové šachové nadšence bylo uspořádáno MČR v bleskovém maratonu. Loňské vítězství a titul mistra republiky obhájil IM Jakub Půlpán. Z celkových 122 partií hraných po dobu 24 hodin ztratil pouze 6,5 bodu. Na druhém skončil s celkovým počtem 110 bodů GM Petr Neuman, bronz v turnaji vybojoval německý IM Tobias Kuegel. Nejlepší ženou v turnaji byla celkově 4. IM Klaudia Kulon. Třetí místo v rámci české federace vybojoval FM Marek Karas.Celkové výsledky maratonu lze nejlépe vidět přímo na stránkách Czech Openu.

Na závěr se podíváme na rozhodující moment turnaje družstev – diagram z partie mezi FM Michalem Novotným a FM Adamem Frankem.

 

 

Ve vrcholné časovce zahrál černý 33…Vd7 s myšlenkou vyměnit aktivní věž bílého. Po 34. Vxd7 byla partie velmi nejasná a skončila nakonec remízou. Bílý ovšem mohl zahrát velmi hezký mezitah 34. Vg1! s napadením dámy. Po obyčejném ústupu na 34…De6 stačí k vítězství i obyčejné 35. Vxd7 Dxd7 36. Dxg6. Kouzlo je ovšem ve variantě 34…Dxe4, kdy bílý musí najít 35. Sc5+. Na tento mezišach nemá černý adekvátní odpověď a je přinucen k rezignaci.

 

 

V odpoledních úterních hodinách se dohrává také MČR ve Fischerových šachách.
Jestli vás zajímá, zda GM David Navara dokáže turnaj vyhrát stylem start-cíl, doporučujeme sledovat nejenom chess-results, ale především Facebook a Instagram festivalu. Nachází se zde spousta zajímavostí, novinek či střípků ze zákulisí.

Pro ty, kteří by chtěli vidět fotky, není nic snazšího než kliknout na galerii.

 

Za tým Czech Openu Tadeáš Baláček

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Venuše Souralová

Dva členové vítězného týmu se po devatenácti dnech stali již podruhé mistry ČR.
26.6. totiž vyhráli také MČR školních družstev ve Zlíně v kategorii středních škol. Marek Miča a Adam Frank.

Vojta Plát

To i titul za mistra CR v maratonu ma vetsi vahu 😀

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x