Něco končí, něco se hraje…

Některé turnaje skončily už před nedávnem, některé včera. Jiné turnaje se teprve začínají hrát…

 

Začněme „nakousnutým jablkem“  :smich: . Řeč nebude o firmě Apple s typickým znakem nakousnutého jablka, ale o turnaji South Wales International Open 2024, kde měla Česká republika jen pomyslné zastoupení. Bývalý český hráč Daniel Kožúšek již delší dobu žije ve Walesu a pochopitelně tam hraje i šachy.

Dan se po šestém kole, kdy jsme se poprvé podívali na výsledky velšského turnaje, dělil o druhé místo. Turnaj skončil už před týdnem, takže lze předpokládat, že výsledky už mnozí znají. Ale přesto si dovolím konstatovat, že Daniel Kožúšek skončil po devátém kole na sedmém místě.
Vítězem turnaje se stal anglický FM Alex Goldwin.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online přenos na lichess.org


 

Skončily také openy ve slovenských Piešťanech. Festival Slovakia Chess Open Piešťany 2024  se skládal ze dvou poměrně solidně obsazených openů, v nichž hrála řada českých hráčů a hráček.
Nedá se říct, že by se našim vysloveně nedařilo, ale na nejvyšší příčky nedosáhli.

V openu „A“ byl z českých hráčů neúspěšnější IM Štěpán Hrbek, který skončil se šesti body na hezkém desátém místě. Štěpán sice nepotkával v jednotlivých kolech ty nejlepší hráče, ale i tak je jeho výsledek solidní. Slovem solidní myslím opravdu „solidní“ , protože Štěpán neprohrál ani jednu partii.

Po celý turnaj se držel na dostřel medailových pozic GM Vlastimil Babula. Bohužel mu nevyšla poslední kola proti „pionýrům“  :usmev: .V sedmém kole prohrál se čtrnáctiletým Pawlem Sowińským z Polska, v kole osmém utržil porážku od jednadvacetiletého indického mezinárodního mistra Amita Doshi Mokshe a v kole devátém alespoň remizoval s dalším čtrnáctiletým indickým talentem Santoshem Parvathareddym Ajayem.
Drsná škola, ale řeknete-li „A“, je třeba dodat i „B“  :usmev: . Našeho hráče tyto prohry moc mrzet nemusí.
Pawel Sowiński se totiž v turnaji se sedmi body dělil o první místo s Tomasem Laurusasem a vedlejší hodnocení mluvilo pro mladého Poláka, který si v turnaji uhrál GM normu.

Také Moksh skončil v první desítce (sedmé místo) a  i když se třetí Babulův soupeř Ajay nevlezl do TOP TEN, přece jen se díky jeho čtrnáctému místu a uhrání normy IM nedá označit za slabšího soupeře.

V openu „B“ zvítězil domácí (=slovenský) Jiri Koska (nebo Jiří Koška?) před Němcem Huhndorfem a Slovincem Anejem Sirajem (Širajem).
Nejlepším Čechem v béčku byl opět Hrbek  :usmev: , tentokrát však Jáchym. Jáchym Hrbek uhrál 5.5 bodů a skončil na 22. místě.

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Ve švýcarském Bielu pokračuje velmistrovský triatlon Biel Chess Festival 2024 ve dvou uzavřených GM turnajích (a samozřejmě se hraje i „hromada“ dalších turnajů). Jeden se jmenuje „Masters“, druhý „Challengers“, tedy mistři a vyzývatelé  :usmev: .
O mistrech nepochybuji, ale některým „vyzývatelům“ by možná také slušelo označení „mistr“.
V obou turnajích jsou odehrána dvě kola, po nichž je pohled na čela tabulek celkem zajímavý  :usmev: .

V turnaji Masters je trochu překvapivě v čele Abhimanyu Mishra, který v obou kolech zvítězil. Naopak trochu překvapivě se krčí u dna tabulky Praggnanandhaa Rameshbabu.

 

 

Vedoucí pozice Saleha Salema v turnaji Challengers není nijak překvapivá, protože je v tomto turnaji nasazenou dvojkou. Ale to, že se s ním o první příčku dělí Vaishali Rameshbabu, už překvapením je.
Jediná žena (spíš ještě dívka  :usmev: ) v turnaji, s nejnižším ratingem a dvěma body na kontě.

Vaishali porazila v prvním kole Bjerreho a ve druhém kole „zmastila“ Donchenka, který zpackal Caro Kann černými.

 

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Czech Open v Pardubicích pokračuje turnajem G1.
Že nevíte, co to je?  :smich:
Účastníci turnaje to vědí jistě velmi dobře, ale my diváci úplně jasno nemáme  :usmev: .
Je to zřejmě jen můj problém, ale možná to stojí za zamyšlení.
Pojmenovávat různé turnaje různými „šiframi“  :usmev: lze, ale může festivalu to ubírat na „sledovanosti, protože šachová veřejnost si takových turnajů vůbec nemusí všimnout.
Není to nějaký specifický problém Pardubic, je tomu tak na mnoha různých velkých šachových festivalech. Někdy je těžké „bez manuálu“ pochopit, co jsou turnaje G1, H8, A7 atp.  :usmev: .

Je to drobet nepřehledné  :smutek: .
Vyznat se v tom dá, ale opravdu pro někoho to nemusí být jednoduché.
Prostě: aby se v tom prase vyznalo  :usmev: .

 

 

Turnaj CZECH OPEN 2024 – G1 – PARDUBICKÝ KRAJ OPEN – rapid tournament je také pojmenován jako G1-Rapid šach, ale jeho celý název zní: G1 – Otevřené mistrovství ČR v rapid šachu se zápočtem na ACP TOUR, rapid ELO FIDE a rapid LOK ČR  :usmev: .

Po včerejších odehraných třech kolech jsou v jeho čele favorité (Navara, Nisipeanu, Movsesian, a Neuman), k nimž přiskočíla Julia Movsesian.

 

Odkazy:

Web festivalu Czech Open
Časový harmonogram jednotlivých turnajů
Výsledky a los turnaje G1
Online partie na chess.com

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x