Kdy, když ne teď?

Nadpis není z mé hlavy. Podobné heslo „letělo“ někdy v devadesátých letech a znělo asi takto: „Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď???“
Nejsem „davový mávací typ“ , dokonce ani cinkající. Jsem spíše samotářský cynik, takže mě na agitační heslo ihned napadla odpověď: „Když ne my, tak někdo jiný. Když ne teď, tak někdy jindy 😀 !“

Dnes má pohřeb Lukáš Klíma, tak posíláme nějaké čtení na poslední cestu. Jedna duše se definitivně rozloučila s Ostravským koníkem, Lukáš bude všem chybět. Naštěstí se na dalším ročníku Koníka můžeme těšit na jiné dvě duše…

 

 

Než začneme, zkuste se obě „představit“ 🙂 . Nechci data narození, nemusíte uvádět ani příjmení, rodinný stav atp. Stačí křestní jména (nebo přezdívky) a jakou roli hrajte při „Koníkovi“ .

Radka Mikysková: Ahooj, jsem Radka a na Ostravském koníkovi pracuji jako organizátor a také fotograf. 😊

 

Iva (Kolarovičová) Makovičková: Jmenuji se Iva a myslím, že už mě znáte z šachového festivalu Ostravský koník, kde pro vás celých 9 dní chystáme sál, střežíme vaše mobilní telefony a pečlivě kontrolujeme a zapisujeme vaše výsledky.

 

1/ Šachy. Co to slovo pro Tebe znamená? Umíš je hrát? Znáš pravidla?

Radka: Šachy, desková hra pro dva hráče, kterou já hrát neumím a za 10 let jsem nebyla schopná se jí naučit.  :smich:

Iva: Šachy mám ráda už od malička, ale nikdy jsem nehrála profesionálně. Na táboře jsem chodila do šachového kroužku a jinak jsme hrávali s rodinou, případně s kamarády. Jsem opravdu amatérský hráč, nejspíš mě porazí téměř každý, ale i přesto mě velmi baví hrát.  :usmev:

 

2/ Ostravský koník. Už několik let vás obě vídám na Ostravském koníkovi v týmu pořadatelů. Omlouvám se za svou smělost, ale nevypadáte na to, že byste hrály šachy aktivně 🙂 . Jak jste se „ocitly“ mezi pořadateli Ostravského koníka? Baví vás to?

Radka: Děkuji  :smich: .
Přes kamarádku ze střední školy, se kterou se přátelím dodnes. A napřímo přes Honzu Malíka.
A ano, musím říct, že mě to baví, mám kolem sebe super lidi, jak z řad organizátorů, tak šachistů.
Na koníka se těším každý rok. Pro mě je to vždy takové 9ti denní zpestření, po té rutině, kdy chodíte jen do práce, z práce, vařit, uklidit a pořád to samé dokola.  :smich:

Iva: Dobrý odhad, aktivně nehraju, ale jak už jsem zmínila, mám je ráda a čas od času se najde někdo, kdo si se mnou zahraje. K práci na Koníkovi jsem se dostala přes kamaráda a hráče šachu Honzu Malíka a jsem mu za to do dneška moc vděčná, protože mě to baví a každý rok se na všechny moc těším.

 

3/ Traduje se, že šachisté jsou „tak trochu“ 😀 podivíni. Můžete to potvrdit, nebo vyvrátit? Máte k tématu nějakou historku?

Radka: Můžu říci, že někteří jsou. Máme pár adeptů, o kterých bychom to mohly říci, ale jmenovat nebudu.  :smich: Historek by byla spousta, ale to si raději nechám pro sebe.

Iva: Jak odpovědět a neurazit? 😃 Řekla bych, že na tom trochu pravdy bude. Ale já se držím hesla, že být normální je nuda. A navíc mají všichni šachisté můj obdiv. Dokázat hrát hodiny a hodiny, soustředit se, promýšlet každý tah, jak svůj tak i soupeřův, musí být velmi náročné, to nezvládne každý. Co mě vždy pobaví je, když přijde hráč, který prohrál a říká mi jednotlivé tahy, které byly špatně, že měl hrát tak a tak.. a já jen přikyvuji a vlastně tomu vůbec nerozumím. 😃 Pardon.

 

4/ Koník trvá devět dnů. Jak to máte v práci nebo doma? Bez problémů? Berete si „volno“?

Radka: Já jsem si vždy brala v práci dovolenou a na koníka se těšila, nikdy jsem s tím neměla problém. A doma musím říct, že je to v pohodě. Přítel je rád, že chvíli nebudu doma a bude mít čas jen pro sebe a já budu zase na chvíli doma (v Ostravě)  :usmev: .

Iva: Během Koníka normálně pracuji. Je to docela náročné, v noci jít spát, brzy ráno vstávat do práce a hned z práce jet na Koníka a každý den takhle dokola, ale je to jen týden a dá se to zvládnout. Pokud někdy působím unaveně, víte proč.

 

5/ Otázka, na kterou nemusíte odpovídat (a když, tak ji vyřadím 🙂 ). Jste obě krásné mladé dámy, stává se vám, že dostáváte v průběhu „Koníka“ nabídky k seznámení (nebo přímo k sňatku 🙂 )?

Radka: Neodpovídám  :smich: .

Iva: Nabídku k sňatku jsem na Koníkovi teda ještě nedostala. 😀 Ale nebudu lhát, že by během těch let k pár nabídkám k seznámení nedošlo, většinou pozvání na kafe (to si ale zapamatujte, že nepiju 😀 ), pivo nebo panáka. A z několika takových pozvání vzniklo i dlouholeté kamarádství. 🙂 Nejhezčí a nejoriginálnější ale byla kytička za úsměv.  :usmev:

 

6/ Při jednom rapid turnaji jsme seděli s Lukášem Klímou a dalšími lidmi o přestávce v hospodě a Lukáš tvrdil (samozřejmě blufoval 🙂 ) , že prý si podal do novin inzerát přibližně následujícího znění:
„Profesionální šachista, kuřák s kladným vztahem k alkoholu žijící u maminky, hledá touto cestou seznámení.“
Prý se mu nikdo neozval a pak jsme řešili důvod, proč nikdo neodpověděl na tak atraktivní inzerát.
Jaký je váš názor na „profesionální šachisty“? Jsou to podle vás lidé, se kterými by se dalo „normálně“ žít (alespoň 🙂 )?

Radka: Řekla bych, že se dá žít s kýmkoliv i s šachistou.  :smich:   Ale každý důvod má něco do sebe. Pro mě by byl nejvíce pravděpodobný důvod „Žijící u maminky a samozřejmě také, kladný vztah k alkoholu. Ale také záleží, jak moc kladný vztah.“  :usmev:

Iva: Víc, než profesionální šachista, by mě spíš odradilo žijící u maminky. Následně kuřák, poté alkohol a vlastně až na posledním místě již zmíněný šachista. Takže za mě ano, určitě by se s šachistou dalo žít. Samozřejmě ne s každým 😀. Ale některé šachisty znám trošku blíže a nevidím důvod, proč by to nešlo. Jsou to vesměs fajn lidé. 🙂

 

7/ Tvoje oblíbená komedie? Pokud nesleduješ komedie, tak jiný film/seriál 🙂

Radka: Můžu doporučit komedii Co jsme komu udělali nebo Zkus mě rozesmát. Já ty filmy miluju.

Iva: Oblíbená komedie? Jako první mě napadlo Drž hubu, je to prostě klasika a nikdy neomrzí. A ze seriálu Cizinka, Papírový dům a Dámský gambit.

 

Dvě záludné otázky na závěr (a pozor, může být více než jedna správná odpověď 🙂 ).

8/ Když k vám po odehraném kole na Koníkovi přijde hráč a chce si „poplakat“, že prohrál, tak:

a/ jej pošlete baru
b/ nabídnete mu kapesník a své rámě, aby se mohl vyplakat
c/ drsně jej „postavíte do latě“ , že se to má naučit hrát a nefňukat

Radka: Všechny odpovědi jsou správně  :smich: . Ale jsem hodná tak dám b) .

Iva: Musím odpovídat jen a,b nebo c? 😃 S mojí povahou bych za “c” nikdy neřekla, takže zbývá udělat “b” a následně “a”.  :usmev:   A mimo zmíněné možnosti – hlavně podpořit!

 

9/ „PAT“ je:

a/ situace, kdy je hráč na tahu, ale jeho král není ohrožen šachem a nemá kam táhnout
b/ postava ze seriálu „Sousedé“
c/ situace, kdy je hráč na tahu, nemá šach a žádný jeho kámen se nemůže pohnout
d/ remíza, protože se hráči dohodli na patu

Radka: Já bych řekla C a dál nevím, šachy hrát neumím a pravidla bohužel neznám, kolikrát si říkám „Co tam vlastně vůbec děláš?“  :smich:

Iva: Tohle náhodou vím, odpověď je d. (aspoň doufám)  :smich:

 

Iva Kolarovičová a Radka Mikysková, děkuji, dámy 😉

Děkujeme za odpovědi. Jen k té poslední otázce dodám, že PAT je situace, kdy je hráč na tahu, nemá šach a žádný jeho kámen se nemůže pohnout  :mrknuti: , ale Ivina odpověď „D“ mi přijde taky dobrá. Umím si to živě představit: „Hele, nabízím PAT. Já budu tahat jen králem, ty mi všechno vyžer…“  :smich:

 

 

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Mila devcata 😂

Jiří Hurta

To jo,a mimochodem přišla dneska na rozloučení s Lukášem,fajn holky…😉A ten rozhovor,jako vždy,napsal Luboš skvěle😉

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x