Zase nám lhali!

Stoleté výročí oslavují pořadatelé na newyorském Manhattanu jubilejním turnajem New York 1924 Centennial. Skončila základní část v klasickém šachu velmistrovského triatlonu v Bielu a v Pardubicích se hrálo druhé kolo velmistrovského openu.
Přesně včera to bylo sto let od založení mezinárodní šachové federace (FIDE). Nebo ne? 🙂

 

V New Yorku se včera a dnes v noci hrálo šesté (a v době zahájení psaní se hraje sedmé) kolo.
Jediný český zástupce v turnaji New York 1924 Centennial Vojtěch Plát v šestém kole remizoval s FM Liamem Putnamem a se čtyřmi body se dělí o osmé až desáté místo. Na první příčku však ztrácí jen půl bodu, takže se zatím nic strašného neděje.

V partii rozehrál Skotskou hru, v níž se oba hráči skoro až do konce drželi vyšlapaných teoretických cestiček. Bílý měl sice dvě figury za věž, ale chyběli mu nějací pěšci  :usmev: . Vojta už stejnou variantu jednou hrál a zvítězil v ní, když jeho soupeř chyboval v zajímavé koncovce, kde se mohl zachránit podle pravidla o padesáti tazích (nepohne se pěšec nebo se nevymění nějaké kameny).
Tentokrát byl jeho soupeř velmi pozorný a mám-li být upřímný, hrál bych závěrečnou pozici raději za černého  :usmev: .

 

 

 

Screenshot z komentovaného online vysílání newyorského turnaje. Zdá se, že hráči moc „životního“ prostoru nemají  :usmev: .

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Partie online


 

Napsal-li jsem, že nevím, jak je to myšleno se „základní částí“ uzavřených turnajů Masters a Challengers na festivalu Biel Chess Festival 2024, nemyslel jsem tím, že nevím, co bude dál  :usmev: .

To vím náhodou naprosto přesně. Dnes se pokračuje závěrečnou disciplínou, zítra je volný den a pak se hraje finálová část turnaje v klasickém šachu, do níž postoupili nejlepší čtyři hráči (hráčky) ze základní části.
Doposud mi však uniká, jak to bude s počítáním bodů do triatlonové soutěže. Budou mít finalisté o tři partie více? Nevím….

Vím však, že v turnaji Masters nepostoupili do finálové části Praggnanandhaa a Shankland. To je trochu překvapivé, protože na jejich úkor se tam dostali Mishra a Martirosyan, ale dostali se tam naprosto zaslouženě. A když se dívám na výsledek Martirosyana, pak mě napadá, že jeho červnový „trénink“ na remízovém Memoriálu Stepana Avagyana v arménském Jermuku se vyplatil  :smich: . Samé remízy.

 

 

 

V béčku (Challengers) překvapila Vaishali Rameshbabu. Ne snad, že by byla před turnajem jasnou nepostupující, ale překvapila svou hrou. Hrála dobře v rapid turnaji a ještě lépe v klasickém turnaji.
Naopak zklamal mladý ukrajinský velmistr Samunenkov. Neuspěl v rapidu a ve „vážných“ jej „zmastili“ skoro všichni.

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Ne festivalu Czech Open v Pardubicích se velmistrovský open teprve rozjíždí. Ve druhém kole už se začaly objevovat i trochu překvapivé výsledky, ale stále se nic výjimečného neudálo.
Hrálo se dost zajímavých partií, z nichž by se dalo vybrat něco zajímavého, ale mě zaujala partie Klaudie Kulon s Terezou Rodshtein.
Partii polské hráčky jsem tady dával už minule, takže by to mohlo vypadat, že jsem se stal jejím „šachovým stalkerem“  :smich: .
Není tomu tak.
Partie mě zaujala především proto, že obě hráčky budou hrát na nadcházející olympiádě, a protože už jsou známá složení týmů, ale ještě nejsou známy přesné sestavy dle jednotlivých šachovnic, klidně se tak v září mohou za šachovnicí znovu potkat.

Opravuji, Vojta Plát má pravdu, mystifikuji 😀 . Klaudia Kulon na olympiádě hrát nebude. Evidentně potřebuji nové brýle, když si zaměním Kulon a Kiolbasu 🙂 .

Druhým důvodem je v případě Klaudie los. Polská hráčka měla v prvních dvou kolech naše reprezentantky. V prvním kole porazila Annu Lhotskou, ve druhém si poradila s Terezou Rodshtein.
V partii s Terezou však stála po zahájení dost podivně a za celý bod může děkovat Terezině časové tísni (33. … Jxd4). Pravda, šachové hodiny nejsou u šachovnice pro parádu  :usmev: .

 

 

 

Odkazy:

Web festivalu Czech Open
Časový harmonogram jednotlivých turnajů
Výsledky a los turnajů
Online partie na lichess.org


 

Překvapuje mě, že si věční kritici svazu nevšimli dalších pochybení svazu  :usmev: . My jsme však ve střehu, nám nic neunikne!

Včera slavila FIDE sto let od svého založení (to není tak docela přesné  :usmev: ) a ŠSČR si k tomu připravil speciální vysílání pořadu V šachu se vstupy z festivalu Czech Open.

Pořad začal ve 20:05, ale místo toho, aby nám Česká televize ukázala šachová klání, vysílala nejdříve reportáž zřejmě z doprovodné akce pardubického festivalu. Všichni víme, že šachisté se rádi baví a ještě raději se hýbou, ale koho zajímají nějaké běžecké závody hráčů ze spodní části tabulky Czech Openu? Vždyť ty hráče nikdo nezná!
Poznáváte snad na screenshotu některého z velmistrů?

Ten třetí zleva by snad mohl být Nisipeanu, ale na tu dálku a v té rychlosti se to opravdu nedá poznat.

Zatímco nám televize servírovala záběry z doprovodné akce festivalu, předseda šachového svazu si v klídečku čekal na svou velkou chvíli. Když se před půl devátou objevil na obrazovce se svým typickým úsměvem, čekali jsme omluvu za zpoždění.
Nic. Nic!!!
Tak on si začne o dvacet minut později a tváří se, jako by se nic nestalo. To je na odvolání celého svazového vedení. Hanba!

Aby toho nebylo málo, tak nám spolu s moderátorkou Karolínou Čásenskou neříkali pravdu. Na začátku páté minuty vysílání  moderátorka pořadu národu předložila „informací“ o založení FIDE:

„Čtrnáct delegátů z celého světa podepsalo před sto léty v Paříži proklamační akt k založení FIDE.“

Odkaz na iVysílání zde.

Každý člověk, který se o šachy jen trochu zajímá, ví, že signatářských zemí bylo ve skutečnosti patnáct: Argentina, Belgie, Kanada, Španělsko, Finsko, Francie, Nizozemsko,  Maďarsko, Itálie, Polsko, Československo, Rumunsko, Švýcarsko , Velká Británie a Jugoslávie.
Zase nám lhali!!!

 

 

—————-

Dost legrace.
O žádnou lež nešlo, ale opravdu není zcela jasné, zda bylo původních signatářů čtrnáct nebo patnáct.

V oficiálním zápisu z druhého kongresu FIDE v Curychu se píše, že zakládajících členů bylo patnáct, ale když si je spočítáte, dojdete k číslu čtrnáct  :usmev: .

Budete-li hledat, kdo chybí, nemusíte se snažit. Ze seznamu (na obrázku mezi červenými tečkami) vypadla Velká Británie, která však byla stoprocentně jedním ze zakládajících členů. Na seznamu je však uvedeno Finsko.

A Finsko je problém  :usmev: . Časopis La Stratégie totiž ve svém dubnovém vydání z roku 1924 Finsko neuvádí mezi pozvanými signatáři.

 

Pozvání je jedna věc, účast věc druhá.
Prosincový zpravodaj belgického šachového svazu  Bulletin de la Fédération Belge des Echecs z roku 1924 Finsko mezi signatáři uvádí:

 

Opravdu napočítáme patnáct signatářů.
Zdálo by se, že chyba vznikla v časopise La Stratégie. Jenže je tu ještě curyšský kongres v roce 1925  :usmev: , v jehož zápisu se uvádí, že o členství ve FIDE požádali dva noví zájemci a jedním z nich je právě Finsko  :smich: .

Kdo ví, jak to vlastně všechno bylo.
Je možné, že Finsko skutečně bylo mezi signatáři, ale nestalo se členem? Jak by se Finsko objevilo v seznamu Belgičanů, kdyby nebylo zakládajícím členem?

Pak je tu ještě jedna věc.
Sto let založení FIDE bychom mohli slavit klidně i příští rok  :usmev: . Letos je to totiž sto let od založení mezinárodní šachové federace, ale ta měla původně zkratku F.I.E . Změna na F.I.D.E. proběhla až na curyšském kongresu v roce 1925, takže FIDE bude mít sto letv roce 2025  :smich: .

Zdroj: chesshistory.com

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Ja bych rekl, ze nam lzes ty, Lubo 🙂
Tak schvalne…Jestli na to prijdes 🙂

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x