Proti všem

Celkem pravidelně a průběžně informujeme o turnajích, kde hrají čeští hráči. Samozřejmě nemůžeme „pokrýt“ vše, ale snaha by tu byla 🙂 .
Dnes nebudu zmiňovat ani Czech Open, vynechám i triatlon v Bielu a nevzpomenu ani Vojtu Pláta v New Yorku. V Budapešti se hrál ve dnech 19. – 21. 7. 2024 Garuda Sakkfesztival.

 

Nejsem si zcela jistý, zda píši název festivalu správně. Dalo by se napsat i Otevřené mistrovství Maďarska v bleskovém a rapid šachu, nebo také IX. Árpád Czaba Memorial. Správně jsou asi všechny názvy  :usmev: , ale raději se budu držet toho memoriálu.

Festival se skládal ze švýcarského třináctikolového bleskového turnaje hraného tempem 3+2 a z jedenáctikolového rapid turnaje, který se hrál tempem 15+10.

232 hráčů stanulo na startu bleskového turnaje, 238 hrálo dvoudenní rapid turnaj. V blicáku hrálo 35 velmistrů, v rapidu „jen“ 34. V „blesku“ hráli hráči z jednadvaceti federací, v rapidu ještě jedna federace přibyla.

V obou turnajích hrál i jeden český zástupce.
Jeden proti všem.
Píši český zástupce, nikoli Čech, protože Vojta Zwardoń pochází z Karviné, v příjmení má nad písmenem „n“ čárku místo háčku, a i když jej znám od jeho předškolních let, vlastně ani nevím, zda doma mluvili česky, polsky nebo „ponašymu“  :usmev: .
To je ale nakonec úplně jedno. Reprezentuje ČR a nezáleží na tom, jakým jazykem mluví (česky mluví, samozřejmě, velmi dobře  :usmev: ).

Páteční bleskový turnaj se Vojtovi nepovedl. Jako třiatřicátý nasazený odehrál spíše podprůměrný turnaj a skončil na třiatřicátém místě. Ze třinácti partií uhrál „jen“ 8.5 bodu, což by nebyl až tak špatný výsledek, ale když se člověk podívá na jeho „bleskové“ soupeře, pak je osmapůl bodu málo. Performance 2264 a ztráta 22 ratingových bodů hovoří za vše.

 

Asi jen Vojta zná příčinu neúspěchu, ale tipoval bych, že přijel až přímo na začátek blicáku  :usmev: .

O blicáku nemá cenu se moc rozepisovat, v rapidu už to však bylo o něčem jiném.
V prvních třech sobotních kolech Vojta zaznamenal „povinné“ výhry s ratingově slabšími hráči (Gabula, Khechumyan, Gelle), poté začala Vojtova spanilá jízda velmistrovským turnajem  :usmev:

Ve čtvrtém kole Vojta usedl za bílé figury proti dvanáctému nasazenému hráči Aleksandaru Indjićovi. Za Vojtu výborně sehraná partie. Ani na okamžik nestál hůř a i když měl (hlavně v koncovce) černý občas šance na udržení pozice, srbský hráč své možnosti nevyužil A to už nemluvím o tom, že měl Vojta v závěru mnohem méně času než soupeř…

 

 

V pátém kole si to „odskákal“ Širov. Po zahájení stál sice o něco lépe, ale pak chyboval. Hrajete-li s Vojtou, pak platí: Podej mu prst, utrhne ti ruku  :smich: . Tím chci říct jen tolik, že Vojta patří k hráčům, s nimiž musíte být neustále ve střehu, musíte počítat, počítat a počítat. Nestačí všeobecné posouzení pozice ve stylu: obsadím volný sloupec a centrum, pak se uvidí.
Širov polevil v pozornosti a rázem byl bez figury i bez bodu  :usmev: .

 

 

Po pátém kole byli s plným bodovým ziskem v čele dva hráči: Vojta Zwardoń a Imre Balogh.Byl to Balogh, kdo Vojtu na okamžik zastavil.
Partie se Vojtovi vůbec nepovedla a Balogh neměl problém proměnit bílými výhodu v partii v celý bod.

V sedmém kole Vojta „vyfasoval“ turnajovou jedničku Petra Svidlera. Nechám na vás, zda budete věřit hodnocení Stockfishe v zahájení. Svidler nabízel pěšce, bílý jej nebral. Také bych si asi braní rozmýšlel  :usmev: .
Svidler se nakonec dostal k silnému tlaku na královském křídle (za pěšce) a je s podivem, že nenašel způsob, jak využít špatného postavení bílých figur na dámském křídle (26. … Vc8 se ziskem materiálu). Spíš ani nic takového nehledal a spoléhal na to, že prorazí na křídle královském.
Ani další průběh není tak jasný, jak to vidí Stockfish (tedy v partii motorů by to možná jasné bylo  :usmev: ), souhlasím až s hodnocením tahu 27. … Vh5, po kterém už se bílý asi ubrání.
Partie měla skončit remízou, černý však byl doslova posedlý útokem na bílého krále. Tak posedlý, že nakonec zapomněl krýt zatoulaného jezdce na h2.

 

 

V osmém kole vyhrál Vojta s Volokitinem a ptáte-li se „jak?“ , pak odpovím, že nevím  :smich: . Závěrečná pozice je remízová a na hodinách měl Volokitin při online přenosu ještě 35 sekund. V úvahu přichází jen „kolaps“. Buď zkolaboval online přenos, nebo zkolaboval Volokitin a v domnění, že nezabrání matu se vzdal  :usmev: .
Možné jsou i jiné příčiny, třeba zazvonění mobilu…

 

 

V partii s Eljanovem Vojta zázračně ubránil prohranou pozici. Zázračně, hm, to asi není přesný výraz  :usmev: , protože i když objektivně stál černý asi na prohru, pozice nebyla jednoduchá a navíc měl Vojta v závěru o cca pět minut lepší čas.
Eljanov zřejmě trochu „zpanikařil“ a nechal si utéct výhru mezi prsty.

 

 

Hodně dobře zahrál Vojta proti Gelfandovi. V jedné chvíli stál asi dokonce i lépe, ale jinak se partie nijak výrazněji nevychýlila z rovnováhy.

 

 

V posledním kole skončila celkem rychle remízou partie Eljanov-Svidler, a protože se remizovalo i na druhé šachovnici (Amin-Gelfand), měl Vojta otevřenou cestu k prvnímu místu. Stačila maličkost, porazit Tamase Banusze.
Po zahájení stál Vojta lépe, ale pak se někde přepočítal. Když se dostal černý k akci na dámském křídle, bylo jasné, že má bílý velký problém.

 

Vojta proti Banuszovi. Zdroj:Videa z turnaje

 

 

Vojtovo vítězství v silně obsazeném rapidu se nakonec nekonalo. Díky lepšímu vedlejšímu hodnocení zvítězil Eljanov, druhý byl Banusz, třetí Balogh.
Vojtovo sedmé místo však v takové konkurenci není špatným výsledkem…

 

 

 

V článku jsou použity screenshoty z online vysílání na webu pořadatelů.

Odkazy:

Propozice turnaje
Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org
Videa z turnaje

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x