Nechápavost

Evidentně jsem vůbec nepochopil systém hry v Bielu 🙂 , ale po nedělním bleskovém turnaji už se mi v hlavě rozsvítilo 🙂 . Dohrál se turnaj v New Yorku a pokud mám správné informace, Vojta Plát se přesunul do jiné americké destinace.
Pokračuje Czech Open v Pardubicích, ve třetím kole velmistrovského openu jeden z hráčů „přestřelil prázdnou bránu“ z jednoho metru 🙂 .

 

Když se dívám na výsledky bielského velmistrovského triatlonu a na finálové sestavy v turnajích Masters a Challengers, říkám si: jak prosté, proč mi to nedošlo?  :usmev:
Někdy si člověk „sedí na vedení“ , ale i když už jsem pochopil „princip hry“, stejně jsem si o tom musel ještě něco přečíst na webu pořadatelů.

 

 

 

Do finálové části postoupili nejlepší čtyři hráči v každém uzavřeném turnaji, nikoli však nejlepší v klasickém šachu, ale v součtu všech tří disciplín, tedy rapidu, klasiky a bleskové hry. Pozor, v turnaji Challengers budou hrát jen tři účastníci, protože čtvrtý ztrácel na prvního více než dvanáct bodů a v turnaji by už nemohl zvítězit (finálová část = tři partie, v nichž se za vítězství udělují čtyři body).

V turnaji Masters se v dvoukolovém bleskovém turnaji nejvíce dařilo Praggnanandhovi. Naopak úplně vyhořel Vincent Keymer.

 

To znamená, že se změnilo celkové pořadí a neplatí to, co jsem napsal předevčírem  :usmev: . Do finálové části postoupili první čtyři hráči celkového pořadí triatlonu (viz tabulka níže). O první místo v turnaji si tak po včerejším volném dnu zahrají Le, Martirosyan, Praggnanandhaa a Mishra.

 

 

V turnaji Challengers blical nejlépe Saleh Salem, který z deseti partií vyhrál osmkrát a soupeřům povolil jen dvě remízy. Hodně špatně blicala Vaishali Rameshbabu, která doposud hrála velmi dobře a v turnaji společně se Salemem vedla. Teď už na první místo ztrácí 7.5 bodů a to asi jen stěží dožene.

V celkovém pořadí skončil na čtvrté příčce Jonas Buhl Bjerre a měl tedy hrát finálovou část. Jenže, pokud jsem to správně pochopil  :usmev: , finálová část se hraje jen proto, aby určila celkového vítěze. Bjerre po triatlonu ztrácel na první příčku 12.5 bodů, takže i kdyby všechno vyhrál a i další výsledky by hrály v jeho prospěch, nemohl by už být v turnaji první. Z toho důvodu si finálovou část zahrají jen Salem, Donchenko a Vaishali Rameshbabu.

Při pohledu na celkové pořadí je jasné, že by Donchenko nebo Rameshbabu museli vyhrát obě dvě finálové partie a Salem by musel všechno prohrát, aby jej přeskočili. Náhoda je „blbec“ , ale vypadá to, že o vítězi turnaje Challengers už je rozhodnuto.

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Turnaj New York 1924 Centennial jsme naposledy navšívili v době, kdy se v New Yorku hrálo sedmé kolo. V něm Vojta Plát remizoval černými s IM Nico Chasinem. V osmém kole porazil IM Ryo Chena a posunul se v tabulce na čtvrté místo.
V posledním kole „nafasoval“ svého „Spoluevropana“ , maďarského velmistra Gábora Nagyho. Remízou se oba dostali na šest bodů, což pro ně znamenalo dělení šestého až desátého místa.
Vítězem turnaje se stal Andrew Tang.

Zdá se, že se Vojtova americká anabáze chýlí ke konci. Když se dívám na chess-results, měl by právě teď být Vojta ještě stále na americkém území, ale už mimo americký kontinent  :usmev: .
V Portoriku je Vojta zapsaný jako turnajová jednička open turnaje Torneo Internacional de Ajedrez Jose Celso Barbosa Grupo A. Turnaj začíná včera  :smich: portorického času (22. 7. 2024) , což znamená, že my uvidíme první kolo až dnes, tj. 23.7. 2024.

Portoriko je sice americké území v Karibiku, ale mluví se tam španělsky. Snad tam Vojta něco ze španělštiny pochytí, protože další turnaj by měl absolvovat na španělském ostrově Tenerife. Pak by se měl posunout ještě o kousek blíže Evropě (Lanzarote) a závěr prázdnin by měl strávit na velmistrovském turnaji v Londýně.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Partie online

Turnaj Torneo Internacional de Ajedrez Jose Celso Barbosa Grupo A na chess-results


 

Velmistrovský turnaj na festivalu Czech Open má za sebou už čtyři kola. České fanoušky může těšit, že na prvních místech „vlaje“ česká vlajka.

Jiří Štoček a Petr Gnojek mají čtyři body, na třetím místě je se 3.5 body díky lepšímu vedlejšímu hodnocení Matyáš Paseka. Kromě Matyáše jsou z českých hráčů ve skupině tříapůlbodových ještě Tomáš Polák a Václav Finěk.
V čele velké skupiny tříbodových hráčů je Petra Sochorová, která zatím hraje svůj famózní turnaj. Petra ještě neměla hráče s ratingem pod 2200, ve čtyřech kolech povolila soupeřům jen dvě remízy a má performance (výkon) 2511!

 

 

Poslední dva dny jsem neměl na sledování partií z různých turnajů moc času, proto jsem vděčný Martině Kořenové, která mě upozornila na partii ze třetího kola mezi Jirkou Štočkem a Valentynem Prokofievem, který na začátku července vyhrál open v Bohumíně.

Těžko říct, zda se skutečně hrálo tak, jak je to na severu lichess.org.
Jiří Štoček partii vyhrál, a ani tady mi není jasné jak  :usmev: , protože po správném 54. … De6 je partie remízová. Je však možné, že zápis není celý, nebo selhal online přenos a hrálo se jinak. Také je ale možné, že soupeř tah 54. … De6 neviděl a vzdal se  :usmev: .
Bílý se mohl v 29. tahu zapsat do učebnic dušeným matem (29. Db3+). Pravda, na hodinách měl jen tři minuty, ale to by na nalezení matu mělo bohatě stačit.

 

 

Odkazy:

Web festivalu Czech Open
Časový harmonogram jednotlivých turnajů
Výsledky a los turnajů
Online partie na lichess.org

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
14 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Petr

den FIDE July 20 2024, jsem na návštěvě u své rodiny v Londýně, obdržel jsem pozvánku účastnit se šachového turnaje v jednom ze dvou šachových klubů ve Wimblendon St.Winefrides Church Hall s vkladem startovného 500 lb. Účast potvrdilo 12 hráčů s průměrným ELO 2270. ( 3 zahraniční a 9 domácích hráčů ).Táhne mi na 76 rok, a řekl jsem si proč se nezúčastnit, i když již živé šachy face and face, hraji poskrovnu, první cena byla dotována 8000 lb., za pokus nic nedám i když 500 lb startovného je pro mne nezanedbatelný kapitál. Hrálo se každý s každým jedno kolo na rapid 10 m. To bylo na hráče 11 her. Do poslední hry, jsem šel s druhého místa ze ztrátou 1/2 b. za ruským hráčem, a za soupeře jsem měl pakistánského hráče s průběžného třetího místa s ELO 2310. Rozehrál jsem kontroverzního Groba ( měl jsem s ním 80% úspěšnost ) a co čert nechtěl, ve 13 tahu jsem se přecenil, a partie šla pomalu a jistě do kytiček ( ať jsem dělal, co jsem dělal ). Od 35. tahu jsem to mohl vzdát, no vidina prvního místa byla silnější,(druhé místo bralo 6000 lb.), než gentlemanská chess etika. pozice se dostala do 53.tahu (v postavení bílý Kf1,Da1,Vg3,Vg1, pa4,b4,e3,f2 a soupeřové černé figury Kh7,Df5,Vc8,Sg4,Jf3, pe4,f7,h4 ), když černý zahrál Vc2 ( lepší ph3 ) 54.Dd1 ( beznadějně nalákat na sebe černou věž ), Vd2 ?! ( povedlo se ) 55. Vxh4 ! ,Sh5 56. Da1, Jxh4 ??( a celé mé udušení černý pohřbil ),57. Dg7 bílý dává mat. Fatální přehlédnutí černého, já shrábl první cenu. ( Výhru jsem daroval nezištně své v nučce.) Jen jsem se podělil o zázraky, které nebývají tak časté, a tak i krásné ve své syrové podobě šachové hry, a to i mimo CZE.

Vojta Plát

Nejaky odkaz na vysledky nebo tak? By mohlo byt vic takovych turnaju, bych zariskoval taky 🙂

Petr

omlouvám se, jen pro upřesnění ad1. šlo o jeden s několika okrajových klubových jednodenních šachových turnajů s mezinárodní účasti ke dni založení FIDE, s cenovým fondem 24000 lb (což by v CZE těžko šach. klub mohl nastavit ), samozřejmě před přísným britským zdanění výhry ( cca 15% + 5% odvod na charitu High School Girl Chess club, a platba případného občerstvení ) vrácení částeční půjčky startovného ( mých bylo jen 60lb ), výdělečné to bylo pouze od prvního místa k velmi skromnému výdělku šestému místu. Přesto to nebyl špatný jednodenní příjem, pokud si v zahraničí věříte, zadaří se a máte i kliku. ad2. před časem jsem se zde zapojil do diskuze o podvědomých chyb s krátkých šachových partii, a poučka „jak obtížné je vyhrát vyhranou hru “ , jsem v té důležité partii prakticky v konečném postavení figur ukázal. Zadařilo se tzv. rozpoznat drobné nuance soupeřových ( byť dobrých tahů ve hře ), pro mne nepochopitelných takticky, tak jsem to táhl na doraz, což se vyplatilo. Někdy psychologie neuškodí. Jsou to ovšem jen nahodilosti. Děkuji, že jsem se mohl podělit o drobnou zkušenost s London chess clubu.

Vojta Plát

O tom Londyne ani nevim 🙂 Ale hrat tam nebudu. Diky tripu po USA jsem dostal nekolik nabidek hrat i jinde v Americe. Po Lanzarote poletim pres Londyn a Los Angeles do Seattlu, kde navstivim jednoho kamarada z CR, s kterym jsem se nahodou seznamil v Las Vegas. Bydli v Everettu(kde zalozil v roce 2012 sachovy klub), coz je kousek od Seattlu. Nabidl mi bezplatne prespani na par dni u nej, takze si hned po priletu dam rapid: https://www.nwchess.com/calendar/2024%20Snohomish%20County%20Open.pdf
 
Potom od 29.8. pres Labor Day kruhovy turnaj v Redmondu, primo v campusu Microsoftu. Ono skrz ten Labor Day se hraje hodne turnaju po celem USA, tak bylo tezke vybrat turnaj, ale rozhodl jsem se tedy pro Seattle.
 
https://www.nachesshub.com/Registrations/Index/644c6f5b-9e15-4314-a814-5d3f99280050
 
Nasledne tam jeste organizuji ruzne blicaky a rapidy, kde mi i garantuji nejake penize, takze se zdrzim do 9.9.
Potom uz letim definitivne domu(do New Yorku za 3200 a z New Yorku do Berlina jen za 2734! korun). A sachy nebudu chtit videt az do zacatku soutezi 🙂
 
 

Vojta Plát

Jeste jsem si vzpomnel, ze ve Vegas byla i jedna mila maminka puvodem z Plzne a nabidla mi, at si nekdy zahraju v Coloradu(Denver).
Ma velice krasnou dceru, co mela vcera 29 let(takze idealka 😀 ), ale to zase az nekdy priste 🙂
 

Pawn Black

K partii Štoček: Nevím kolikátý to byl tah, ale v časovce černý uhnul tak blbě, že nakonec dával jezdec na d7 vidle na krále a na dámu…

Kořenka

Jirkovi Štočkovi moc fandím, právě jsem dočetla Z velmistrovských klání a mám ji za nejlepší šachovou knihu (z těch, které jsem četla) vůbec. (Z těch nešachových pro letní čtení doporučuji Řeka zázraků.)
 

Vojta Plát

Jirka je velice inteligentni a poutavy vypravec. Knihu od nej si tedy v nejblizsi dobe koupim a rad si ji prectu.

kyssling

Zdravím, podle toho co píšete zřejmě Vojta Plát podniká šachovou cestu kolem světa ? Nevybavuji si, že bych v posledních letech četl o nějakém našem hráči, co v takovém kvapíku objížděl zahraniční turnaje. Je nějaké bližší info ? Nový sponzor ? Možná by stálo za to, až skončí svůj trek, kdyby mohl napsat nějaký shrnující článek ! Jinak mu držím samozřejmě palce !

Vojta Plát

Zadny sponzor, vse si platim. Nicmene je pravda, ze na nekterych turnajich jsem mel hrazene ubytovani a dostal startovne, ale nekde jsem si musel platit i ubytovani a spolehat se trochu na to, ze neco vyhraji, jinak bych byl o tvrdem chlebu a vode z kaluzi 🙂 akorat ve Vegas neprselo a neprsi, tak potom leda vodu nekde z fontany :-)))
 

Vojta Plát

Pokusim se neco napsat do Cs.Sachu. Pokud tedy dostanu prilezitost 🙂

Herbert Konečný

V zápise uvedené partie je zřejmá chyba. Správný postup k výhře bílého měl být 29.Db3+, Kh8 30.Jf7+, Kg8 31.a nyní nikoliv Je5+? nýbrž Jh6+! dvojšach, to je celý ten vtip známé kombinace, následuje 31….Kh8 32.Dg8+!, Jxg8 33.Jf7 mat. Po chybném Je5+ by dušák bílému nevyšel, černý by po 32.Dg8+ dobral králem a s dámou navíc partii snadno vyhrál.
Erare humanum est.

14
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x