Festival Czech Open 2024 za svojí polovinou

Festival Czech Open pokračuje.

 

A – PARDUBICE OPEN

Hned devět hráčů je ve vedení hlavního velmistrovského turnaje. V taháku šestého kola se střetly těžké váhy, nasazená jednička GM Liviu-Dieter Nisipeanu (2583) a druhý nasazený GM Jiří Štoček (Šachový klub Moravská Slavia, 2528).
Partie se domácímu hráči bohužel příliš nepovedla, naopak rumunský reprezentant předvedl velkou sílu – obětoval kvalitu a partii dovedl bez problémů do vítězného konce. Mladý FM Petr Gnojek (Beskydská šachová škola z.s., 2407) tlačil svého zkušeného soupeře GM Tomáše Poláka (Šachový klub Moravská Slavia, 2523), který se ale ubránil a partie skončila remízou.
Nádherný mat dala svému soupeři IM Miltonu Pantzarovi (SWE, 2480) doposud skvěle hrající polská reprezentantka IM Klaudia Kulon (2379).
Ve výborných výkonech pokračuje čtrnáctiletý IM Václav Finěk (ŠK Zikuda Turnov, z.s., 2452), který je taktéž ve vedoucí skupině a v závěrečných třech kolech bude společně s Petrem Gnojkem bojovat o velmistrovskou normu.
Ve vedoucí devítce je i domácí IM Jakub Půlpán (ŠK Joly Lysá nad Labem, z.s., 2383). Čeká nás dramatický finiš!

B – MOTORGAS OPEN

Turnaji pro hráče s ratingem do 2200 vévodí trojice Roman Tyshniuk (UKR, 1903), Jáchym Hrbek (Šachy Štěpán, 1943) a prozatím nejlepší žena turnaje, WFM Rashed Ahlam (UAE, 1926). Skvěle bojuje mládežnická reprezentantka Zuzana Stará (ŠK Staré Město, 1858), která byla pět kol ve vedení turnaje a prozatím má na osmém místě 4,5 bodů.

C – GASCO OPEN

Trojice mladíků prozatím ovládá turnaj pro hráče s ELO do 1800, a nás může těšit, že hned dva hráči jsou z České republiky. Vynikajících 5,5 bodů ze šesti kol má na svém kontě Jan Kožušník (Beskydská šachová škola z.s., 1676), Oskar Gřešek (Slezan Opava, 1600) a Hyunbin Choi (KOR, 1613).

30+ STAPRO OPEN

Po šestém kole turnaje je ve vedení pětibodová čtveřice hráčů: Kamil Galuszka z Polska (1979) , domácí Aleš Novák (2078) z ŠK Bohemia Pardubice z.s., Joachim Kutzner z Německa (1953) a Miroslav Muroň z Šachového oddílu TJ Dukla Praha.

Výsledky doprovodných turnajů:

Bleskový turnaj Q1 AQUACENTRUM PARDUBICE OPEN ovládl v konkurenci 70 hráčů z 11 zemí ukrajinský IM Alexander Alexikov před českým velmistrem Petrem Neumanem. Oba hráči měli shodný počet 9 bodů z 11 kol a o vítězi rozhodlo lepší pomocné hodnocení. Bronz si za 8,5 bodů do Německa odváží IM Tobias Kuegel.

Bleskový turnaj Q2 AQUACENTRUM PARDUBICE OPEN vyhrál suverénně velmistr Petr Neuman, který mezi 72 účastníky ze 13 zemí zůstal neporažený a zvítězil se ziskem 9,5 bodů 11 kol. Druhé místo obsadil německý mezinárodní mistr Tobias Kuegel před Markem Ouakim (Belgie) – oba hráči získali shodně 8,5 bodů z 11 kol.


 

Petr Laušman, předseda spolku AVE CHESS, organizátora Czech Open a seriálu Czech Tour

 

V současné chvíli probíhá festival v Pardubicích, co Vás během léta ještě čeká?

Letošní léto je opravdu nabité. Po osmnáctidenním maratónu pardubického festivalu bude příští týden zahajovat Open Letní Praha v hotelu Olympik, na který je už nyní přihlášeno více než 370 hráčů. Ihned po jeho skončení se přesouváme do Olomouce, kde bude v hotelu Flóra probíhat Olomoucké šachové léto. Tam je v současné chvíli v pěti turnajích přihlášeno 250 hráčů. Kromě klasického openu zde proběhnou uzavřené GM a IM turnaje, v neposlední řadě i MČR seniorů v kategorii 50 + a 65+. Tyto akce jsou každoroční, takže dovolená v červenci či srpnu mi nikdy nehrozí 🙂 !

Vrcholem letošního léta ovšem pro Vás bude ME mládeže v Praze, je to tak?

Tuto akci jsme již dvakrát pořádali, a to v letech 2012 a 2016. Zajímavostí jistě je, že počet hráčů v roce 2016 (1310 dětí) byl nejvyšší v historii. Rekord nejspíše letos nepadne z důvodu neúčasti šachistů z Ruska a Běloruska. Přesto očekáváme účast více než 1200 hráčů. Abychom se nenudili, bude výše zmíněné akci předcházet ME mládeže v rapidu a bleskovém šachu za účasti necelých 700 hráčů.

Na co se nejvíce těšíš?

Těším se na všechny akce, zejména ovšem na 1. září, kdy doufejme, bude toto supernáročné léto úspěšně za námi 🙂 !

WFM Kristýna Laurincová, bývalá juniorská reprezentantka ČR

 

Kristýno, vítej v Pardubicích, velmi rád Tě vidím. Po jak dlouhé době ses objevila v šachovém prostředí?

Naposledy jsem se zúčastnila vánočního turnaje dvojic ve Frýdku-Místku, kde jsem symbolicky předala „šachové“ žezlo své mladší sestře Sabince. Na vysoké úrovni jsem nehrála od roku 2022, kdy jsem v Extralize družstev ČR porazila našeho šéftrenéra IM Jasného. Do Pardubic jsem přijela podpořit své kamarády a jsem ráda, že jsem jim dopomohla k vytouženému vítězství v malé kopané.

Dva roky je relativně dlouhá doba, čemu se věnuješ?

Po nástupu na vysokou školu jsem se přestěhovala do Prahy, kde se od té doby primárně snažím soustředit na studium práv a práci v advokátní kanceláři. Je to časově náročné a je obtížné si udělat prostor pro cokoliv dalšího.

Vzpomeneš si někdy na své šachové mládí a s ním spojené úspěchy? Přibliž nám prosím svou kariéru.

Svou šachovou cestu jsem začala ve čtyřech letech pod taktovkou Beskydské šachové školy v rámci kroužku ve školce. Svět 64 polí mě uchvátil natolik, že jsem následujících patnáct let strávila za šachovnicí. Co se týká mých úspěchů, tak kromě řady titulů z MČR jsem nejvíce pyšná na 10. místo z ME do 16 let v Bratislavě. Vzpomínám na to velmi ráda, zejména mi chybí přátelé a šachová komunita. A to je taky důvod, proč jsem se dnes přijela na Czech Open podívat. Je příjemné se po tak dlouhé době vrátit…

Ing. Jakub Vaculík, šéf výpočetního střediska festivalu Czech Open

 

Kubo, v Pardubicích tě je možné v létě potkat každoročně již dlouhé roky – jak ses k této práci dostal a co obnáší?

Bylo to v podstatě čirou náhodou, kdy jsem se před deseti lety po své partii zastavil pozdravit tehdejší výpočetku. Měli hodně práce, tak mě zaúkolovali, a jelikož jsem se osvědčil, dostal jsem další rok nabídku pracovat společně s nimi. Samotná práce se v průběhu let měnila, od zpočátku „otrocké práce“(tisk dokumentů, zapisování partií) jsem postupem času přešel k zodpovědnějším činnostem (správa webových stránek, rozjezd jednotlivých turnajů festivalu). V posledních letech jsme se navíc pustili do tvorby obsahu na sociálních sítích.

Předpokládám, že bez silného vztahu k Czech Openu bys tu tak dlouho nevydržel?!

To je určitě pravda, tento festival pro mě není pouze brigáda, ale má i obrovský společenský rozměr. Ovšem musím se přiznat, že s přibývajícími lety je pro mě čím dál obtížnější skloubit tu společenskou i pracovní část 🙂 . Proto jsem si už začal vychovávat svého nástupce…

Jsi výborný šachista, jak tě festival uspokojuje po této stránce – máš čas si zahrát nějaký turnaj?

Výborný šachista je trochu silný výraz, považuji se za lepšího rekreačního hráče. Navíc v poslední době příliš nehraji a spíše se věnuji organizaci turnajů a jejich rozhodování. Přiznám se, že jsem si hlavní velmistrovský turnaj v Pardubicích nikdy nezahrál a zůstává to do budoucna mým tajným přáním. Prozatím je čas pouze na ranní blicáčky a každoročně se s kamarády z výpočetky a rozhodčími snažíme vyhrát bleskový turnaj družstev – zatím bezúspěšně 🙂 !

Za tým Czech Openu – Petr Pisk, Tadeáš Baláček
www.czechopen.net

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x