Poslední runda

Čas ubíhá strašně rychle. Onehdy jsem psal o začátcích turnajů a už se hrají jejich poslední kola 🙂 . V Pardubicích se hraje až dnes odpoledne, ale v Liberci se hraje už dopoledne, dopoledním kolem končí i Mistrovství světa IPCA v Arménii a dopoledne se hraje i v Portoriku, což ovšem znamená, že u nás bude pozdní odpoledne.

 

V Pardubicích končí šachový festival Czech Open až dnes odpoledne.
V hlavním turnaji se začíná hrát v 15:00 a půjde o hodně. Před posledním kolem je v čele pět hráčů se 6.5 body, ale bez šancí na první místo nejsou ani šestibodoví hráči, protože „špička“ bude hrát mezi sebou.

Václav Finěk bude hrát bílými s Dietrem Nisipeanu, Ameya Audi bude zkoušet Valentyna Prokofieva a jen pátý „šestibodovec“ Evgeny Zanan bude čelit černými barvami Němci Noeovi.

Václav Finěk má dobrou pozici pro boj o první místo, k tomu ještě i bílé figury, na druhou stranu má nejtěžšího soupeře (turnajová jednička Liviu Dieter Nisipeanu), kterému jde samozřejmě také o cenu  :usmev: .
Rozložení „sil“ na prvních deskách dává šanci skupině hráčů se šesti body. České derby uvidíme na čtvrté šachovnici, kde se utkají Jiří Štoček a Richard Mládek. Jakub Půlpán bude bojovat černými s německým IM Kuegelem.
Černé bude mít i Štěpán Hrbek s izraelským FM Shermanem. V posledních dvou kolech se dvěma výhrami dotáhl na špici kroměřížský Ondřej Švanda. V posledním kole bude mít bílé s velmi dobře hrající Klaudií Kulon. Polská mezinárodní mistryně-pozor, má titul IM, nikoli WIM!- v šestém kole prohrála s Jirkou Štočkem, ale v sedmém porazila GM Petra Neumana v koncovce těžkých figur.

Hráči, kteří mají 5.5 a méně bodů sice ještě mají šanci na solidní umístění, ale do bojů o první místa už nemohou zasáhnout.

Los posledního kola:

 

Odkazy:

Web festivalu Czech Open
Časový harmonogram jednotlivých turnajů
Výsledky a los turnajů
Online partie na lichess.org


 

Na turnaji Open Desko Liberec končí dnes dopoledne. Poslední kolo se hraje v 10:00 a i tady se bude bojovat do posledních chvil.

Nepřekvapivě je v čele favorizovaná dvojice nositelů mezinárodních titulů. Trochu překvapivě však v čele není GM Petr Hába, ale IM Jaroslav Bureš  :usmev: .
Ke změně na čele tabulky došlo v sedmém kole. Zatímco Jarda Bureš splnil roli favorita a bílými figurami porazil Jana Zimu, Petr Hába zaváhal a remizoval s Václavem Buchtou.

V osmém kole oba favorité zvítězili a zvítězil i Václav Buchta, takže pořadí na prvních třech místech je: 1. Bureš 7 b., 2.-3. Hába a Buchta 6.5 bodů.

Los posledního kola:

 

Odkazy:

Web pořadatele
Výsledky na chess-results


 

Po osmém kole Mistrovství světa tělesně postižených (organizace IPCA) oba naši hráči bez šancí na dobré umístění. Poslední kolo se hraje v 10:00 arménského času.

Vít Václav Valenta má na svém kontě 4.5 bodů a na ratingu ztrácí 33 bodíků. Jeho bodový zisk stačí na průběžné dvacáté místo a ani případná výhra v posledním kole jej o mnoho míst dopředu neposune.

Jakub Vaněk má o půl bodu méně a na ratingu ztrácí 43 bodů. Ratingovou ztrátu může v posledním kole o něco snížit, protože bude hrát s hráčem, který má vyšší rating.

V čele turnaje je dvojice Sander Severino (Filipíny) Alimzhan Ayapov (Kazachstán). Turnajová jednička Marcin Molenda z Polska je až na čtvrtém místě. V prvních kolech hrál velmi dobře, ale druhá část turnaje mu moc nevyšla. V šestém a sedmém kole remizoval, v kole osmém dokonce prohrál s Kazachem Ayapovem.

 

Odkazy:

Web IPCA
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Torneo Internacional de Ajedrez Jose Celso Barbosa , takový je název šachového festivalu v Bayamónu,  druhém největším městě karibského ostrova Portoriko.
I tady se hraje poslední runda v deset hodin dopoledne. U nás máme sluneční sobotní dopoledne, v Bayamónu mají „slunečnou“ karibskou sobotní noc  :smich: . Časový posun je šestihodinový, takže poslední kolo začne v 16:00 našeho času.

Vojta Plát byl v turnaji nasazenou jedničkou, ale v sedmikolovém turnaji se drží „při zdi“ . Slabší hráče poráží, se silnějšími (nikoli ratingově  :usmev: ) neriskuje a pokud soupeř neudělá chybu, partie končí remízou.

Po šesti kolech má Vojta 4.5 bodů a spolu s kostarickým IM Sergiem Duranem Vegou se dělí o druhé až třetí místo. Na prvním místě je Vojtův evropský souputník Gábor Nagy.

Los sedmého (posledního) kola:

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x