Nejlepší nemusí být nejlepší

Citát „Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky“ je přisuzován Hérakleitovi z Efezu. Ve své době zřejmě trochu podivín byl později prohlášen za řeckého filozofa 🙂 . Hérakleitos tím chtěl asi světu sdělit, že čas plyne jako voda a nic se nedá opakovat.
„Český šachový Marco Polo“ to však skoro dokázal.

 

Jen pro zajímavost na úvod uvedu, že Efez je místo, které dnes leží v Malé Asii na západním pobřeží Turecka. Mohlo by se zdát, že to nemá s naší zemí žádnou spojitost, ale protože se řadíme k západní křesťanské kultuře, Efez se nás chtě-nechtě přímo dotýká.
Údajně je to totiž místo, kde zakončily svou životní pouť dvě významné ženy: Marie, matka Ježíše z Nazaretu, a Marie Magdaléna, Ježíšova souputnice.

Nehodlám zde však rozebírat světové dějiny, ani diskutovat o starořecké filozofii  :usmev: .
Nedávno (21. 7.) jsem tu uvedl jednu partii z newyorského turnaje New York 1924 Centennial, jehož se zúčastnil i „český šachový Marco Polo“ Vojtěch Plát  :usmev: .

Byla to jeho partie s Liamem Putnamem a už tehdy jsem napsal, že Vojta stejnou variantu hrál již dříve.
Až do 24. tahu to byla „stejná řeka“ , pak se však její vody „rozlily jiným směrem“ .

S Putnamem hrál Vojta 22. července a je zajímavé, že stejnou variantu hrál skoro přesně o dva roky dříve (partie se hrála 20.7. „newyorského“ času, u nás už bylo 21. 7. a kdybychom letos neměli přestupný rok, bylo by to „na chlup“ přesně dva roky).
Na jiném místě, s jiným soupeřem a s jiným výsledkem. Nebyla to tedy stejná řeka, ale partie prvního kola z 22. července roku 2022 z turnaje Czech Open proti Donaldu Johnsonovi byla v závěru hodně zajímavá.

 

 

Tah 24. Vc5 se moc neosvědčil. Kromě tahu 24. … Ve1+!, který se hrál v partii Plát-Putnam, mohl černý zahrát i 24. … V1e4 s rovnou hrou. Zkoušel jsem pozici analyzovat se Stockfishem a i když „plecháč“ tvrdí, že černý stojí lépe, výraznější výhody zřejmě nedosáhne (pozor, neberte mě příliš vážně  :usmev: , nebyla to žádná „korespondenční“ analýza). Pravdou však je, že bílý by si moc „vyskakovat“ nemohl a jedině černý by to mohl při nepřesné hře bílého zkoušet tahat na výhru.

V roce 2022 se v prvním kole na turnaji Czech Open v Pardubicích hrálo jinak. I tehdy měl Vojta za soupeře amerického hráče, i tehdy měl soupeř nižší rating. Vojta však 22. července 2022 „změnil tok řeky“  :usmev:   a zahrál 24. b4.

Ani tento tah neslibuje bílému žádnou výhodu, ale bílý by neměl mít problém držet rovnou hru. I v této partii si však Vojta „dal“ tah Vc5. O tah později než v roce 2024, ale přece. Ani v roce 2022 to nebylo žádné terno, bílý sice měl dvě figury za věž, ale volní černí pěšci byli dost nepříjemní. Podobné koncovky jsou hodně těžké a já nehodlám zkoumat, kde a kdo mohl hrát lépe. Mnohem více mě zajímá koncovka po 77. tahu černého.
Po 24. b4 se hrálo:

 

 

Dostali jsme se do pozice po 77. … h4, která vypadá následovně:

 

 

Pětikamenová koncovka by podle tablebasí měla být remízová a opravdu je, ale člověk není stroj.
V partii se nehrálo nejpřesněji a dále se pokračovalo:

 

 

Počítám-li dobře, tak se od 77. tahu zahrálo na šachovnici třicet jedna a půl tahu. Opět si pomohu tablebasemi (shredderchess.com).

 

 

Tablebase uvádějí, že po tahu 109. Sa6 bílý vyhraje nejpozději v 33. tahu. Když se podíváme do Pravidel šachu (web ŠSČR), tak v bodech 9.3.1 a 9.3.2 je popsáno remízové pravidlo „50 tahů“ .

Počítejme: poslední tah pěšcem provedl černý v 77. tahu, do 109. tahu udělal bílý 32 tahů, černý 31 (proto 31.5  :usmev: ). K výhře potřebuje bílý dalších 33 tahů, ale to nehraje roli, protože podle nejlepšího pokračování z tablebasí vezme bílý ve 126. tahu pěšce (126. Kxh4), což je (podle mě) celkově 49. tah od posledního tahu pěšcem (77. … h4). Počítá se znovu a pak už to bílý do padesáti tahů stihne vyhrát.
Viz nejlepší tahy z tablebasí:

 

 

Proč tedy Stockfish „tvrdí“ , že černý měl hrát 109. … Kc3 s remízou?
Protože je tady pravidlo „50 tahů“ a protože nejlepší tah nemusí být nejlepší  :usmev: . V tablebasích se počítá konkrétní pozice, není zohledněn předchozí průběh.

Stockfish to „vidí“ dobře.  Po „chybném“ 109. … Kc3 nestihne bílý při správné hře obou stran vzít pěšce na h4 do padesátého tahu. Bílý vezme pěšce až ve 128. tahu, což je 51 tahů od posledního posunutí pěšce, tedy remíza.
(To vše za předpokladu, že jsem dobře počítal tahy  :smich: )

 

 

Partii Vojta vyhrál, když našel elegantní způsob, jak nepustit černého krále do „falešného rohu“. Závěr partie je ukázkový:

 

 


 

Filozofii mají mnozí za zbytečný vědecký obor. Nic není zbytečné, znalost filozofie se vyplácí i v praktickém životě  :usmev: .

 

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Bylo mi cti si tuhle umornou koncovku vyzkouset… 😀

Homunkulus

Na posledním obrázku je Oidipús (doslova „opuchlá noha“).

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x