Není důležité zvítězit…

„Není důležité zvítězit…,“ takto nějak začíná citát zakladatele moderních olympijských her Pierra de Coubetina a pak už se to překládá „blbě“ 🙂 . Většinou narazíme na překlad „Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se,“ což působí dojmem, že stačí jen přijet, odfajfkovat si účast a je vymalováno. Coubertin však řekl něco trochu jiného, druhá část věty zněla: „… , ale bojovat čestně a ze všech sil.“

 

Coubertinovo heslo bylo určeno především účastníkům olympijských her, často se však používá i při jiných příležitostech. Mírně pozměněné by se dalo použít i pro turnaj Botez Chess Camp, který se koná od 24. 7. do 2. 8. v Malibu v Kalifornii (USA).

V turnaji hraje osm mladých žen, přesněji řečeno „streamerek“  :usmev: . Jak už název turnaje napovídá, hlavními „hrdinkami“ by měly být sestry Botezovy, které turnaj pořádají (nebo jsou do pořádání nějakým způsobem „zapleteny“ ) . Kromě nich hrají v turnaji i další streamerky: Yennifer Yu, Dina Belenkaya, Anna Cramling Bellon, Qiyu Zhou, Linda Diaz a Julia Schulman.

 

Účastnice turnaje Botez Chess Camp. Zdroj: screenshot z webu chess.com

 

Pokud vám některá jména nic neříkají, nezoufejte  :usmev: , nejde o světoznámé hráčky. Tomu odpovídá i kvalita některých partií. Ne snad, že by to bylo až tak hrozné, ale není to ani nic, z čeho by si hráč okresního přeboru sedl na zadek  :usmev: .

Cenový fond turnaje je ovšem celkem pěkný, činí 17 500 dolarů, přičemž si vítězka na své konto připíše rovných deset tisíc dolarů. A protože hrají streamerky, je pochopitelné, že se všechny dámy chopily příležitosti  :usmev: a na své streamerské účty (odkazy na ně najdete na webu chess.com pod položkou Broadcast) pravidelně vkládají videa z turnaje.
Některá videa jsem proklikal a musím konstatovat, že i když to většinou šachově není nic moc, přece jen se na to dívá lépe než na „videa“ (spíše rozhlasové přenosy) z našich luhů a hájů, kde kromě poskakujících šachových figurek obvykle vidíte jen nějakou přilepenou hlavu a posloucháte nudný komentář.

Z výše napsaného je jasné, že tady se hodí upravené Coubertinovo heslo:
Není důležité zvítězit, ale vypadat dobře na videích. :smich:

 

 

 

Tabulka po 5. kole:

Odkazy:

Informace o turnaji, partie atp. na chess.com


 

Účastnicím turnaje v Malibu by stačilo přeletět Tichý oceán (cca 17 hodin letu) a dostaly by se na  „trochu“ jiný turnaj žen, který se hraje v čínském městě Šao-sing.

 

Název turnaje „The Belt and Road“ si netroufám přeložit  :usmev: . Nikoli proto, že bych nevěděl, co znamená „Belt“ nebo „Road“ , ale překlady jako „Řemen a cesta“ nebo „Pás a silnice“ mi nedávají smysl. Tipuji, že název je překlad nějakého čínského výrazu (nebo názvu místa) do angličtiny, ale raději to nechám být  :usmev: .

V devítikolovém turnaji, hraném v poslední době oblíbeným tempem 90 minut na partii s přídavkem 30 sekund od prvního tahu (skoro bych se vsadil, že se tímto tempem brzy bude hrát většina turnajů), se sešlo na startu „jen“ 32 hráček.  Přesto bych se nebál turnaj označit jako jeden z nejsilnějších ženských openů, protože průměrný rating celého startovního pole je 2301!

Nasazenou turnajovou jedničkou je velmi dobře známá Zhongyi Tan, ale i ona už okusila hořkost porážky.
V šestém kole prohrála s bělorusko-ruskou hráčkou Olgou Badelko, která je po šestém kole v čele turnaje. Olga dovolila soupeřkám jen dvě remízy a hraje asi svůj zatím životní turnaj (perfo 2645).

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Při brouzdání po internetu jsem narazil i na startovní listinu nadcházejícího openu ve španělském (katalánském) městě Badalona  :usmev: . Takový normální open se 66 účastníky, ale v turnaji hraje více účastníků z Indie než domácích hráčů (rovných 27 Indů)  :smich: .
Tak si říkám: „To se v Indii nic nehraje?“
A ejhle, hrála se tam národní mistrovství Indie chlapců a dívek do 17 let, takže jsem se rovnou podíval, koho budeme za pár let (možná už jen měsíců) vídat na různých turnajích po celém světě.
Přehrál jsem si několik partií, jejichž úroveň byla celkem kolísavá. Možná to ale bylo tempem hry, opět se hrálo 90 minut na partii +30 sekund bonus od 1. tahu.

Více než průběh partií mě zaujala jména některých účastníků  :usmev: .
Neumím si představit, že bych v budoucnu psal něco ve smyslu:
„V partii prvního kola porazil Bhaskara Ratna Shanmukha Reddy Alluri Boominthana Lalitaditaayyanara…. “  :smich:

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kyssling

Tedy ten kreslený fórek je dokonalý !

Vojta Plát

Řemen a cesta mě pobavilo 😀

David Navara

Belt and Road se překládá jako Pás a stezka:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nov%C3%A1_Hedv%C3%A1bn%C3%A1_stezka
Jinak při čtení o mladých Indech jsem si vzpomněl na následující šachistku se složitým jménem (vlastně zejména příjmením):
https://ratings.fide.com/profile/4903188
 

Radek Zálešák

Ve smyslu Silk Road Economic Belt, bych asi raději použil překlad: Ekonomické pásmo hedvábné stezky.
My bychom mohli dělat turnaj Via Carolina.

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x