Důvěřuj, ale prověřuj

Je to už nějaký ten rok, co jsem v jednom bleskovém turnaji prohrál bílými zajímavou variantu královského gambitu kvůli „neznalosti“ teorie. Tedy, za neznalost jsem to tehdy neprávem považoval 🙂

 

Královský gambit se v dnešní době nehraje příliš často. Ze světové špičky po něm občas sáhne Jan Nepomňašči, ale jinak se na nejvyšší úrovni moc nehrává.
Jiné je to v „nižších patrech“ šachové komunity  :usmev: . Tam dole v „podpalubí“ se toto zahájení objevuje výrazně častěji. Občas si ho vyzkouším i já.

Na jednom bleskovém turnaji jsem rozehrál královský gambit proti jednomu mladému polskému hráči a „dostal jsem do držky“  :usmev: . Doma jsem pak otevřel chytré knihy, abych se podíval, co jsem měl hrát.

Hrál se odmítnutý královský gambit, černý ve druhém tahu vyvinul střelce na c5 : 1. e4 e5 2. f4 Sc5

 

 

V knize Glazkova a Estrina „Královský gambit“ se k tomuto vývinu střelce píše: Starý a nejpopulárnější způsob odmítnutí gambitu…. Černý využívá skutečnosti, že bílý zatím ničím nehrozí, a tak vyvíjí střelce na aktivní pozici, odkud bude bránit bílému v provedení malé rošády.

Bílý samozřejmě nemůže vzít na e5 pro šach dámou na h4 s dalším dobráním pěšce na e4 a ziskem materiálu (3. exf5?? Dh4+ 4. g3 Dxe4+ 5. De2 Dxh1). Po tahu 3. Jf3 už braní na e5 hrozí a černý může zahrát buď „krotké“ 3. … d6, nebo ostré 3. … d5!? a posledním logickým tahem je 3. … Jc6.

 

 

Nebudu zabíhat do podrobností, všechny výše uvedené varianty jsou zajímavé a o každé z nich by se dalo napsat samostatné pojednání  :usmev: . V partii se hrálo 3. … Jc6 a i tady má bílý na výběr několik možností, z nichž asi nejlepší je braní jezdcem na e5, což Estrin s Glazkovem v předpočítačové éře považují „jen“ za dobrý tah, po kterém může mít černý problémy (analýzy I. Zajceva).
Přišel tah 4. fxe5, po němž je další průběh logický: 4. fxe5 Jxe5 5. Jxe5 Dh4+ 6. g3 Dxe4+ 7. De2 Dxh1.

 

 

Kritická pozice varianty. Černý získal kvalitu, ale bílý má možnost dostat ji okamžitě zpět (8. Jg6+). Tak se hrálo i v partii, ale kniha „Královský gambit“ doporučuje jako mnohem silnější 8. d4.

 

 

Po prohrané partii jsem doma nalistoval v knize onu variantu a se šachovým motorem si ověřil, že Estrin s Glazkovem „nekecali“  :usmev: . Po 8. d4 nelze za černého vzít 8. … Sxd4?? , protože po šachu na g6 (9. Jg6+) dobere bílý věž na h8 a černý nezabrání návratu jezdce, bílému zůstane figura navíc. Černý proto musí ustoupit střelcem na e7 (8. … Se7), po čemž bílý uvězní černou dámu tahem 9. Jf3.
To vše jsem se dočetl v teoretické příručce o královském gambitu  :usmev: a rovněž jsem si s pomocí šachového motoru ověřil, že Estrin s Glazkovem mají pravdu, když tvrdí, že po 9. Jf3 má bílý výhodu jak po odpovědi 9. … d6, tak i po tahu 9. … h6.

 

 

Jenže to není tak jednoduché  :usmev: .
Černý má totiž k dispozici mnohem silnější tah než jsou pokračování 9. … d6 a 9. … h6. Stejnou variantu se mi poštěstilo hrát i v blicce na internetu, kde soupeř po kratším zamyšlení zahrál 9. … d6. Zatímco soupeř přemýšlel (nebo listoval v teoretické příručce  :smich: ) o tahu d6, blesklo mi hlavou:
A co budu hrát, když zahraje 9. … b6?

 

 

U partie nebyl čas o tom přemýšlet, napadla mě jen odpověď 10. Sh6. Po partii jsem znovu otevřel knihu Estrina a Glazkova, abych se ujistil, zda jsem tah 9. … b6 nepřehlédl.
Ne, nebyl tam  :usmev: .
Přitom je to logický tah, černý chce prostřednictvím tahu Sa6 vyprostit dámu ze zajetí nebo za ni dostat adekvátní materiální náhradu. Není to sice zrovna triviální záležitost, ale ve všech variantách černý udrží materiální převahu.

 

 

Nakonec se ukázalo, že můj tah 8. Jg6+ nebyl tak špatný, jak jsem si původně myslel  :usmev: . Zajímavé je, že Estrin s Glazkovem jej vůbec nezmiňují (Stockfish jej doporučuje na prvním místě). Jistě, Estrin a Glazkov v době psaní knihy neměli k dispozici pomoc šachového motoru, ale přece jen je odtažný šach celkem logickou možností.
I když jsem kdysi nevědomky zvolil nejlepší pokračování, partii jsem stejně prohrál  :usmev: . Po tahu 10. Jxf7?? jsem sice udržel materiální rovnováhu, ale rozhodl rychlý vývin černých figur.

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Rubinus

Glazkov je v podstatě sběr… Některé varianty dokázal rozcupovat i 8-bitový Mephisto Supermondial… Ono vůbec se o těchto ruských teoriích psalo ve smyslu, že jednou z motivací pro jejich vydávání je možné zmatení soupeřů.
Zajímavou variantou, kterou ve většině starých knih nenajdete, je třeba 3.Jf3 d6 4.d4 g5 a nyní 5.g3!? místo 5.h4.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x