Konec v Malibu, začátek v Astaně

Dnes začíná prvním kolem Mistrovství světa družstev v rapid šachu v kazašské Astaně, dohrálo se v Malibu, kde si „internetové krásky“ rozdělily medaile 🙂 .

 

Podívejme se (virtuálně  :usmev: ) nejdříve do Malibu, kde skončil uzavřený turnaj šachových streamerek Botez Chess Camp.

Nepřekvapivě v něm zvítězila Yennifer Yu, jednoznačná favoritka nikoli pode vzhledu, ale podle šachové síly. Yu dovolila soupeřkám jen dvě remízy a konečných šest bodů jí stačilo na samostatné první místo a na účtu jí „přistálo“ 10 000 dolarů.
Rozdíl ve hře vítězky a účastnic byl zjevný. V předposledním kole třeba úplně rozbila poslední hráčku startovního pole Andreu Botez v šestnáctitahové miniaturce.
Z šestnácti tahů sehrála černá osm tahů podle teorie a pak už přišel rychlý závěr.

 

 

Alespoň část sponzorských darů (nebo rodinných?) zachránila Alexandra Botez, která si výborným výkonem vybojovala druhé místo. Pět tisíc dolarů je zhruba průměrná měsíční mzda v USA, takže si Alexandra a její tým mohou říct „Well done! “  :usmev: .

O třetí a čtvrté místo se podělily Anna Cramling Bellon a Dina Belenkaya. Obě uhrály 4.5 bodů, ve vzájemné partii remizovaly a obě měly naprosto stejné výsledky. Pokud se nehrál nějaký rozstřel a pokud nebylo nutné (asi nebylo  :usmev: ) určit konečné pořadí na třetím a čtvrtém místě, tak si asi hráčky rozdělily třetí cenu ve výši 2 500 dolarů.

Teď mě napadlo, že v takovém turnaji by mohlo být speciální vedlejší hodnocení  :usmev: . Třeba promenáda v plavkách nebo vyšší počet sledujících na síti, popř. hlasování fanoušků.

Normálně bych tomu nevěnoval pozornost, ale když už se sešla taková parta pohledných a úspěšných streamerek a „hvězd“ , nelze přehlédnout jejich vzhled a styl oblékání  :usmev: .
Nejsem sice žádný „módní guru“, ale mám dojem, že vyčuhující spodní prádlo je stejným prohřeškem jako „české“ ponožky v sandálech nebo v české kotlině stále ještě oblíbená „ledvinka“ kolem pasu  :smich: .

 

 

Zdroj: online vysílání hráčky akaNemsko

 

 

 

 

 

Medaile dostaly všechny účastnice 🙂 a na turnaji evidentně panovala přátelská nálada. Na screenshotu z vysílání hráčky akaNemsko chybí Dina Belenkaya.

 

Konečná tabulka:

 

Odkazy:

Informace o turnaji, partie atp. na chess.com


 

Do kazašské Astany se už včera sjela družstva z celého světa, aby bojovala o tituly mistrů světa v rapid šachu a bleskovém šachu družstev.

Spousta známých jmen (např.: Carlsen, Nepomňašči, Ting Li-žen, Vidit, Svidler, Erigaisi a mnoho dalších), spousta silných hráčů mezi nimiž chybí zástupci ČR. Hrají šestičlenná družstva, povinná je ženská šachovnice a jako „úlitba Bohům“ i šachovnice „amatérská“  :usmev: , zřejmě aby si zahráli i případní sponzoři či jejich „koně“ .

Turnaj v rapid šachu se hraje od 2. 8. do 4. 8.  švýcarským systémem na dvanáct kol tempem 15+10, 5. srpna se pak rozehraje bleskový turnaj (tempo 3+2), jehož se zúčastní 40 týmů, které budou bojovat v základní skupině o postup do vyřazovací části, v níž se utkají týmy na dva minizápasy.
Postoupí šestnáct nejlepších družstev, ještě tentýž den se odehraje čtvrtfinále, pak se utkají nejlepší čtyři týmy o postup do finále, které se bude hrát téhož dne.

Naprostá většina týmů je poskládána účelově, tedy bez jakýchkoli vazeb (kromě těch osobních) na státní nebo klubovou příslušnost. Píši-li „účelově“, tak to má svůj důvod  :usmev: , cenový fond je celkem lákavý…

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x