Dost dlouhé na sobotu :-)

Skončil turnaj The Belt and Road 🙂 , v Astaně na Mistrovství světa družstev jsou odehrána čtyři kola rapid turnaje. Zábavný, dobrý, čtivý, asi tolik bych mohl říct o článku, který dnes vyšel na webu ŠSČR a který mě donutil podívat se i „jinam“ 🙂 .

 

Velmi silný open turnaj žen v čínském Šao-sing  s názvem The Belt and Road, což se překládá jako Pás a stezka (překlad: David Navara) a v přeneseném významu se tak prý označuje nová  „Hedvábná stezka“ , skončil.
Můj překlad „Řemen a cesta“ se bohužel neujal, i když byl celkem logický: chcete-li někoho dovést k úspěchu, musíte jej řezat a řezat a řezat  :smich: , prostě řemen je cesta.

Turnaj byl velmi silně obsazen a jen těžko se hledaly „kandidátky“ na poslední místa  :usmev: . Favoritky byly jasné-Zhongyi Tan, Polina Šuvalova, Diana Wagner a další známé hráčky, ale jinak byl turnaj hodně vyrovnaný i přesto, že o mnohých hráčkách slyšíme v našich končinách poprvé. Znali jste třeba mladou indickou hráčku Sarayu Velpula? Nikdy jsem o ní neslyšel, ale sotva osmnáctiletá dívka hrála velmi dobře.
Nejen ona, takových „anonymních“ hráček hrála v turnaji celá řada.

Největší favoritka Zhongyi Tan se nakonec prosadila. Až do posledního kola bojovala o vítězství s Olgou Badelkou, která však v posledním kole „jen“ remizovala s Dinarou Wagner, zatímco Tan porazila Polinu Šuvalovou.
Olga Badelka tak skončila „až“ druhá. Třetí místo si vybojovala dvaadvacetilatá čínská ženská mezinárodní mistryně Tianqi Yan, další jméno, které jsem nikdy neslyšel  :usmev: .

Je celkem pravděpodobné, že o mnoha účastnicích tohoto turnaje brzy ještě mnohokrát uslyšíme, protože naprostá většina je ještě mladá.

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

V Astaně začalo Mistrovství světa družstev v rapid šachu.
Uměle poskládané týmy soutěží o hezký cenový fond a bude zajímavé sledovat, komu se podařilo dát dohromady kompaktnější tým  :usmev: .

Největším favoritem je zřejmě hvězdné družstvo WR Chess Team ve složení: Magnus Carlsen, Jan Nepomňašči, Jan Krzysztof Duda, Nodirbek Abdusattorov, Praggnanandhaa Rameshbabu, Vincent Keymer, Hou Jifan, Alexandra Kosteniuk a Wadim Rosenstein.
Být favoritem je jedna věc, dokázat to je věc druhá  :usmev: .

V prvním kole favorizovaná družstva celkem bez problému porážela slabší týmy, některá vyšším, jiná nižším rozdílem (v turnaji jsou za vítězství dva body, skóre je jako vedlejší hodnocení).
V kole druhém ztratil první body tým Ashdod Chess Club, který má na první desce Nihala Sarina. Izraelsko-ukrajinský tým vyztužený o jednoho Inda, Kazacha a Gruzínku prohrál s převážně ruským týmem Rookies, který má na první desce mladého Turka Gurela.
Podívejte se na ratingové rozdíly na prvních třech deskách  :usmev: .

 

 

Ve třetím kole už začalo přituhovat.
Na prvním stole vyhrál favorizovaný WR Chess Team (Carlsen & spol.) nad čistě indickým družstvem Team MGD1, který má v čele Erigaisiho, jen těsně 3.5-2.5. Na druhém stole (vlastně „stolech“  :smich: ) porazil favorizovaný čínský tým Decade China Team s úřadujícím mistrem světa Tingem Li-ženem (Dingem Lirenem) Niemannův tým GMHans.com „jen“ 4:2, ale v tuto chvíli jsou důležité zápasové body, skóre zatím nehraje větší roli.
Rookies, kteří překvapili ve druhém kole Ashdod, dostali „nakládačku“ 1-5 od Al-Ain ACMG UAE, který je podle názvu financován někým se Spojených arabských emirátů, ale vlastně je to skoro ruský tým v čele s Dubovem.

Po třetím kole bylo v čele bez ztráty zápasových bodů prvních pět nasazených týmů. Ty se v kole čtvrtém utkaly mezi sebou (až na Kazchess) a opět jsme viděli překvapivé výsledky.

WR Chess Team prohrál s družstvem Chessy, které má na „jedničce“ Richarda Rapporta, vysoko 1-5!
Rapport porazil Carlsena, Martirosyan odremizoval Nepomňaščiho, Jorden Van Forrest remizoval s Dudou a zbytek už ovládli hráči a hráčka Chessy  :usmev: .
Sarana porazil Praggnanandhu, Humpy Koneru vyhrála s Hou Jifan a na „amatérské“ šachovnici porazil Mukhtar Ainaklu Wadima Rosensteina.

 

 

Stane se, že občas se to „blbě sejde“, ale největší psina je, že v tomto zápase stál z WR týmu lépe jen Duda, všichni ostatní možná mohli bojovat o remízu, ale jinak neměli nárok, dokonce ani Carlsen si bílými neškrtl… Promeškal poslední okamžik, kdy se ještě mohl dostat k rošádě (19. gxf4?), a pak už zůstal bílý král až do konce v centru šachovnice.

 

 

Nechci „malovat čerta na zeď“ , ale tipuji, že WR Chess turnaj nevyhraje  :usmev: . Ano, mají hvězdný tým, jenže mohou rozhodovat i docela jiné věci. Z výsledků je patrné, že na prvních čtyřech deskách je u přibližně vyrovnaných týmů možný jakýkoli výsledek, rozhodovat tak mohou „ženské“ a „amatérské“ šachovnice.
Třeba u WR Chess má na „amatérské“ desce Rosenstein jeden bod ze čtyř, zatímco Ainakul z Chessy má čtyři body ze čtyř partií.
Stačí se podívat, proč má Chessy po čtyřech kolech stoprocentní výsledek i přesto, že se vůbec nedaří Viditovi. Vyhrávají zadní šachovnice, včetně žen a amatérů  :usmev: .

 

 

 

Další výsledky z horní části tabulky:

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Po dlouhé době jsem navštívil Facebook, (a)sociální síť, kde valná většina uživatelů řeší politiku nebo žranice s přáteli  :usmev: .
Vlastně jsem jej navštívil úmyslně, protože mi nějakou záhadou utkvělo v paměti, že „koníkovský barman“ Aleš Krajina by teď někdy měl mít narozeniny  :usmev: . A měl je včera, takže mu tímto už podruhé gratuluji (a doufám, že na příštím „Koníkovi“ mi za to umaže několik čárek na závěrečném účtu  :smich: ) .

Narazil jsem však (kromě obvyklých „žrádel“ a politiky) i na zajímavé věci.
U nás často brečíme, jak je tu vše špatné, jak nás všichni doslova dřou z kůže.

Polský IM Dawid Czerw, který před lety hrával i za Karvinou, se rozepsal na téma ligových soutěží v Polsku. Podle jím uváděných vkladů píše zřejmě o druhé polské nejvyšší soutěži, tedy o I. lize (desetidenní turnaj družstev).
Uvádím jen úryvky  :usmev: a přidávám volný překlad:

 

Ktoś się orientuje z jakiego powodu ligi centralne są tak parszywie traktowane?
Wystawienie drużyny kosztuje:
1600 PLN opłata startowa
300 PLN opłata klasyfikacyjno-rankingowa
8640 PLN zakwaterowanie + wyżywienie (2 pokoje 3-osobowe)
Całość: 10540 PLN
Jaka jest nagroda za I miejsce? Puchar + medale i 0 PLN.

Wiadomo – można powiedzieć, że to taki przystanek do ekstraligi i tam już będą eleganckie nagrody. Ale…
W ekstralidze też za I miejsce jest 0 PLN xD …

——–

Netuší někdo, proč se s důležitými ligami zachází tak prašivě?
Náklady na soutěž za družstvo: 
1600 PLN startovné v soutěži (aktuální kurz PLN-Kč= 1:5.9, takže =9440,-Kč)
300 PLN poplatek za zápočet ratingu (= 1770,- Kč)
8640 PLN ubytování + strava (2 třílůžkové pokoje) (=50976,- Kč)
Celkem: 10540 PLN (=62 186,-Kč)
Jaká je cena za 1. místo? Pohár + medaile a 0 PLN.

Jasně-dalo by se říct, že je to jen mezistupeň na cestě do extraligy a tam už budou hodnotné finanční ceny.
Ale…
V extralize je za I. místo také 0,- PLN xD

 

Jak je vidět, problémy nemáme jen u nás  :usmev: , ale u sousedů často vidíme jen ty lepší věci. V podstatě to však mají v Polsku podobně drahé jako my (u nás záleží na losu), dokonce i ligový cenový fond mají stejný  :smich: .


 

Na FB (Facebook) jsem narazil i na příspěvek ŠSČR. Odkazoval na výborný článek paní Venuše Souralové, v němž demaskuje manipulativní metody společnosti RP Šachy  :smich: . Doporučuji přečíst!

Ovšem pozor! Paní Souralová nemusí mít tak docela pravdu, protože v RP Šachy jsou v mnoha ohledech lepší než Chuck Norris  :smich: .

Jak jsem zjistil, už několik týdnů vycházejí na jejich serveru analýzy sestav některých olympijských týmů. Zřejmě někde „splašili“ věšteckou křišťálovou kouli, protože už předem vědí, že všechny týmy budou mít soupisky podle ratingu  :usmev: („…a tihle to taky postavili podle ratingu! “ )
Nebo jim možná něco uniklo, protože soupisky týmů se budou teprve posílat  :smich:   (viz dnešní screenshot z chess-results), zatím jsou na chess-results uvedeni jen účastníci z jednotlivých zemí, které pořadatelé seřadili podle jejich ratingů.

 

 

Kromě toho, že RP Šachy umí „vyfotit“ v Brně pražský Strahov, dokáží i jiné věci.
Například (jeden z mnoha příkladů!) se jim podařilo prodat už skoro 2000 knih Vlny a schody (prostý a ne zcela přesný odhad z jejich starších článků  :usmev: ), která byla vydána nákladem 1500 kusů (nebo snad 2500? Ale to je jedno  :usmev: ) a ještě stále mají skladem posledních 857 kusů!
Jejich „majstrštykem“ je pak vskutku geniální myšlenka překládat anglické texty ze serveru chess.com do angličtiny na serveru NSS24.com!
Autor původního článku (Colin McGourty) nebyl po přečtení anglického překladu anglického textu schopen jediného slova  :usmev: .

Dost legrace na cizí účet!
Někdy si to rýpnutí nemohu odpustit, ale vlastně je mi jich líto  :smutek: . Snaží se, avšak díky jejich častým amatérským chybám to na výsledku není vidět.

 

 

 

 

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
27 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Karel

Omlouvám se, že „nakopávám“ už neživý článek, ale mnozí čtenáři by mohli přehlédnout „reakci“ PK na článek paní Souralové.
Článek dal do sekce „ke kávě“, asi aby to nebylo příliš „na očích“ a nerozmazával vlastní smradlavý materiál a současně mohl tvrdit, že „reagoval“.
Něco tak trapného a ubohé jsem už dlouho neviděl.
Na „argumenty“ PK se nechytali ani ti největší řiťolezi NSS.
Nejlépe ať posoudí každý sám (články z nss.cz uložené na archive.org):
 
https://web.archive.org/web/20240804190912/https://www.nss.cz/po-stopach-venuse-souralove
 
https://web.archive.org/web/20240804191057/https://www.nss.cz/trener-2.-tridy–zkusenosti-a-pocity-

Rubinus

Tak nevím, Petan mě tam cituje nějak divně. Já nepsal o novinářské etice PK, ta je mně celkem ukradená, jeho vizitka, já psal o tom, jak tam fungují diskuze. Viz zde níže. A celkem to vystihl i Karel, rovněž níže. Mají tam nějaká pravidla diskuze, ale víceméně je nikdo důsledně nevymáhá, nechci se zde k tomu vyjadřovat víc… Nestojí to za to. On ten Petanův komentář je z 2.8., já zde psal až po bloku 3.8., tak ani nevím, kde to sebral… Protože když jsem bloknutý, nejsou vidět žádné moje komentáře, které jsem psal jako první a nejsou vidět ani reakce na ně, ať už je psal kdokoliv.

Karel

Zmíněný „bezkonkurenční“ web funguje aktuálně, zejména v tzv. „diskusním článku“, zcela bezkonkurenčně:
Spravují ho moderátoři – proruští troli „Xdavx“ a „Ciki333“.
První popírá, že je moderátor, ale občas se prozradí smazáním komentáře, který je „ošklivý“ k Rusku, nebo vystupuje káravě jako samotný PK, přičemž to PK zjevně nevadí.
Tuto ruskou propagandu občas naruší skutečný PK komentářem typu „Sláva Ukrajině!“.
Značnou moc nad NSS, „s oprávněním mazat“, měl prý někdy i Vojta Plát, zlomyslně to zneužil a dostal za to, už asi pátý, „doživotní ban“.

Vojta Plát

Karle, smrdi ti varle 💩

Jim Vasilis

A já jsem si říkal, proč jsou mi fotky tak povědomé a to místo znám, přestože jsem na Strahově nikdy nebyl, zato na Vodově, kde měl klubovnu Duras, jsem několikrát hrál.

Vojta Plát

Koutny fotil, kdyz tam hral asi Vlcnov nebo Prusanky.

Vojta Plát

Pravda, slusnost tem dvoum nic nerika.

Max

…. +1

Jan Jílek

Ten článek paní Souralové je brilantní! Dlouho jsem se tak nepobavil  :smich:
 

Rubinus

Ten fór bych nejraději někam nalinkoval Kolik diskutérů by se mohlo „poznat“?

Rubinus

Díky, přemýšlel jsem o tom, ale proč jim to strkat až pod noc. Však oni se podívají zde – skoro všichni. 🙂

Jim Vasilis

Některým se zřejmě nelíbil .   :smutek:   :nastvany: 
 

Vojta Plát

Na nss vetsina, jen oni to nepochopi 🙂

Vojta Plát

Jsi dostal ban za tu kresbu? 😂

Rubinus

Všechno má nějaké následky. Takže mě zajímají ty magnetické šachy. Klasik ne, to jsou ty, co se prodávaly v šachové prodejně za 26Kč a občas se prodávají na aukru – ty jsou trochu malé. Zajímají mě větší. Od Covidu sbírám šachové počítače. A některé jsem dostal bez figur. Takže bych koupil nějaké magnetické figurky a potřebuji, aby velikostí seděly k těm počítačům. Konkrétně Mephisto Modena, prohlídnout si lze zde. Sice jsem jednu soupravu koupil na e-bay. ale mám ty počítače bez figurek nejméně tři.
 

Rubinus

Oficiálně ne. 🙂 Já tam tu kresbu ostatně nedal. Ten ban byl za tohle, pak tam bylo smazáno pár dalších příspěvků, co jsem odpovídal Lubomírovi. Ostatně ten obrázek byla také odpověď Lubomírovi. Tak je to jejich věc, předvedli, jak si takovou diskuzi představují. Ale to ti jen odpovídám tady, jinak nehodlám tahat problémy tamní diskuze sem.

Vojta Plát

Cim vic lidi tam prestane psat, tim min budou nekoho zajimat. Takhle kdyz si tam pise pet lidi neustale dokola, tak at si tam pisou. Oni potrebuji, aby na ne nekdo reagoval, aby si pripadali duleziti. Kdyz jim nikdo odpovidat nebude, tak je to casem prestane bavit(i kdyz tyhle kaspary mozna ne, ale tak proc to resit).
 

Karel

Ban dostal za zdejší komentář 3. 8. 2024 9:44.
Sice PK dělá kolem důvodu banu „tajemno“, ale je to jasné.
 

Vojta Plát

Rikam si, proc tu jsou schvalene komentare anonymu? Karel, Jim Vasilis a jini? To vazne nejde nastavit prisna pravidla, nechat tu komentare jen od lidi pod svym jmenem a jasne tim zamezit trolleni, urazeni atd…?

Jim Vasilis

A jak víš, že se tak nejmenuji? Pokud jde o druhou větu, to, zda je diskuse anonymní nebo ne, vůbec její úroveň neovlivní. Je-li někdo cholerik a nesnese jiný názor, bude urážet i pod svým pravým jménem. To je spíš věc adminů, kam až nechají diskusi zajít, stejně jako rozhodčí ve fotbale si nastaví metr, podle kterého posuzují, zda se jedná o čistý zákrok nebo faul. Hlavní je, aby měřili všem stejně, jakmile si vyberou své oblíbence, jimž dovolí porušování pravidel, je to první krok k zániku webu…

Karel

Tak, ani Vojta Plát zde nepíše jak psal na NSS v „diskusním článku“, neboť ví, že zde by za to dostal ban.
A po jeho „kouscích“ na NSS psát o komentování jen pod svým (jedním) a skutečným jménem…

Vojta Plát

Ja zde nemam potrebu psat nijak zle 🙂 kdyz se lidi chovaji normalne, tak prosim, umim to taky. Srovnavat nss(zumpu) a zdejsi server je jako srovnavat trabant a bavorak.

Vojta Plát

Nicmene je fakt, ze diky anonymum ma chut sem psat znacne poklesla, takze se odmlcim a popreju zdejsim adminum hodne stesti se serverem i diskuzi!

Vojta Plát

Spis to ukazuje na charakter dotycnych jedincu, kdyz se neumi pod sve nazory ani podepsat. O to horsi pak je, kdyz anonym nekoho urazi a pomlouva, ale pak ten stejny anonymni clovek podava ruku a zdravi nekoho, koho na internetu pomlouva. A jsem si dost jisty, ze to bude i pripad “Jima a Karla”. Ze vam to neni trapne, anonymni hrdinove…

27
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x