Hrátky s hvězdami

V Astaně pokračovalo Mistrovství světa družstev v rapid šachu dalšími čtyřmi koly. Začalo se hrát v Praze, hodně Čechů hraje ve slovenské Skalici a dva Češi hrají na ostrově La Palma, který patří do provincie Tenerife (Kanárské ostrovy).

 

Nejhvězdnější tým Mistrovství světa družstev v rapid šachu v čele s několika mistry světa nezačal druhý den mistrovství moc dobře.
WR Chess Team prohrál v pátém kole s arabsko-ruským Al-Ain ACMG UAE 2-4. Carlsen si sice poradil s Dubovem, ale na druhé desce prohrál Nepomňašči s Maghsoodlooem a když se na třetí a čtvrté šachovnici remizovalo, o výsledku rozhodly poslední šachovnice, tedy ta ženská a amatérská  :usmev: .

Už včera jsem psal něco v tom smyslu, že první čtyři šachovnice to je vždycky trojtip a že v tomto klání mohou hrát velkou roli právě amatéři vzadu. To se potvrdilo i v tomto zápase. V týmu WR Chess se na ženské šachovnici střídají Hou Jifan a Alexandra Kosteniuk. Hou Jifan se moc nedaří (bod ze čtyř), ale Kosteniuk je schopná ji nahradit. Větší problém má WR Chess na poslední desce. Wadim Rosenstein má na svém kontě jednu výhru v prvním kole a pak už jen „dlouhýýýý vánoční řetěz složený ze samých nul“  :usmev: .

Napadlo-li vás, že Wadim není v týmu sám a záleží i na ostatních, pak máte jistě pravdu.
Jenže je tu jeden malý problém. Když nastupujete do zápasu a předem prohráváte 1-0, musíte tomu přizpůsobit i zápasovou taktiku. Nestačí všechno odremizovat.
Připočteme-li k tomu to, co jsem psal výše, tedy že na prvních čtyřech šachovnicích to může končit jakkoli (bez ohledu na to, že hraje Carlsen), a že občas selže i dáma, pak pokud se chce WR Chess dostat dost vysoko, musí přední desky hrát na výhru.
A to nemusí být vždy snadné, protože člověk je tvor chybující  :usmev: a týká se to i takových hvězd, jako je Jan Nepomňašči. Nad tahem 48. … b5?? strávil zhruba tři minuty (na hodinách měl sedm minut) a za tu dobu si jistě Maghsoodloo, který měl na hodinách jen 42 sekund, stačil spočítat, co bude hrát  :usmev: .

 

 

Po pátém kole byly v čele dva týmy. Rapportův Chessy a Al-Ain ACMG UAE s Dubovem v čele. Los je v šestém kole svedl dohromady a zápas skončil smírně i přesto, že na druhé šachovnici prohrál Van Forrest s Maghsoodlooem. Bod pro Chessy zachránil „amatér“ Ainakul.

WR Chess si napravil reputaci vysokým vítězstvím 5-1 s mongolským týmem Hunnu Air. Sedmnácti nasazení Mongolové se drží v tabulce dost vysoko. Po osmi kolech jsou v první desítce a hrají celkem dobře. Pravda, mají celkem dobré losování a se slabšími (nebo rovnocennými) týmy dokáží vítězit. Nejvíce problémů z týmuWR Chess měl …hádejte, kdo?  :smich:
Magnus Carlsen, který stál na prohru s Bilguunem. Ale nakonec ho v těžké koncovce ublical.

 

 

Po šestém kole se vedoucí dvojice rozšířila na vedoucí trojici, protože doskočili Číňané (Decade China Team).
V sedmém kole si většina favoritů dokázala poradit se svými soupeři. Nejtěžší roli měl tým Chessy (Rapport & spol.), kterému los přisoudil Kazchess s Mameďarovem, Svidlerem a Griščukem v sestavě. Chessy nezaváhal a zvítězil 4-2, když mu opět dobře zahrál na poslední desce Ainakul.

 

 

V osmém kole na sebe narazili dva favorité. WR Chess s Carlsenem a Decade China s Tingem Li-ženem na prvních deskách remizovali 3-3. Typický zápas pro WR Chess  :usmev: . Carlsen na první desce porazil Li-žena (první Li-ženova porážka!), ostatní remizovali a na poslední prohrál Rosenstein. Tentokrát to však Rosensteinovi nemůže mít nikdo za zlé, protože Číňan Bo Pang s ratingem 1400 má ze sedmi partií sedm bodů (a perfo 2661)  :usmev: .

 

 

Důležitost poslední desky se potvrdila i v zápase Chessy – Team MGD1. Ve vyrovnaném zápase rozhodla o vítězství Indů (MGD1) poslední šachovnice, kde teprve podruhé prohrál mladý Ainakul (Chessy).

 

 

Napadla-li vás otázka „Co se pokazilo v Niemannově týmu?“ (viz výsledky osmého kola), pak nejpravděpodobnější odpověď je, že Ashdod Chess Club je izraelský klub a Tabatabaei je Íránec, Mero Syřan.
A to prý politika do sportu nepatří  :usmev: .

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Už v pátek začal v Praze festival Summer Prague (Letní Praha). Hrají se dva openy a doprovodné turnaje v rapid šachu a bleskovém šachu.

V „A“ turnaji hraje 208 hráčů, což se dnes tak často nevidí. Nasazenou jedničkou je jediný velmistr ve startovním poli-Petr Neuman.
Početný je i „B“ turnaj, v němž startuje 150 hráčů z 26 federací. Stejně jako v „A“ turnaji jsou v něm odehrána dvě kola, po nichž by bylo předčasné usuzovat na vyhlídky jednotlivých účastníků  :usmev: .

Včera se konal doprovodný sedmikolový rapid turnaj, jehož vítězem se stal indický IM Upadhyaya Anwesh, který měl nejlepší vedlejší hodnocení z početné skupiny šestibodových hráčů. Na druhém místě skončil Ukrajinec Taron Shagbazyan a třetí byl Richard Mládek.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Festival ve slovenské Skalici je také „poskládaný“ z několika turnajů a prakticky ve všech má (měla, bude mít  :usmev: ) ČR své zastoupení.
Prvním turnajem, který už se dohrál, byl sedmikolový „Manažerský turnaj“ v rapid šachu. Vítězem se stal FM Milan Chovan, druhý byl IM Peter Petráň a na třetím místě skončil FM Peter Martiška.
Čtvrté místo v turnaji obsadil kapitán české mužské reprezentace Petr Boleslav.

V turnaji open „A“ Chess Slovak Open hraje 37 hráčů a turnajovou jedničkou je Čech Tomáš Polák  :usmev: . Počet účastníků není zrovna vysoký a když se dívám na turnajovou statistiku, tak chybí především domácí hráči, kterých je jen o tři víc než Čechů (13x SVK, 10x CZE).

V prvním kole došlo k pikantnímu souboji mezi bývalou (a možná i budoucí) reprezentantkou Olgou Sikorovou a kapitánem ženské reprezentace GM Tomášem Polákem.  Ostrou partii plnou chyb rozhodla oboustranná časová tíseň, do které se dostal černý, když po oběti kvality hledal cestu k bílému králi.
Nenašel, Olga blicala lépe a partii vyhrála.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Dva Češi na Palmě mě naštvali  :usmev: .
O tom, že se Vojta Plát chystá z Portorika kdovíjakou oklikou na Tenerife, jsem už tady psal. Nakonec dorazil na ostrov La Palma, který spadá pod provincii Tenerife, i další český hráč.
IM Jaroslav Bureš spolu s Vojtou Plátem hrají v hlavním městě ostrova Santa Cruz de la Palma turnaj Jugando con las Estrelas, což bych volně (a s pomocí překladače  :smich: ) přeložil jako „Hra s hvězdami  :usmev: .
V doprovodném dvoudenním rapid turnaji (10.-11.8.)  Guanche de Plata uvidíme hrát oba Čechy, Bureše i Pláta  :usmev: .

 

 

 

Turnaj začal už v pátek a po prvním kole jsem ani moc nesledoval, jak se vyvíjí kolo druhé. Prostě jsem předpokládal, že začátek turnaje odbudu jen stručnou informací o tom, že „Plát a Bureš hrají turnaj, po dvou kolech mají dva body a bla…bla…bla…“  :usmev: .

Vydrbali se mnou  :usmev: a donutili mě psát víc.
V prvním kole oba naši hráči vyhráli, ve druhém si však domácí (=španělští) borci asi špatně vyložili název turnaje. Jejich „hrátky s našimi hvězdami“ nedopadly dobře.

Vojta Plát „udržel“ bílými remízu s Gabrielem Perézem Perézem  :usmev: . Jarda Bureš dokonce prohrál s Ismaelem Amadorem Garcíou.
Začátek nic moc, držme palce, ať se to zlepší.

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Dnes jsem se díval na server chess-results. Ten tým WR Chess je dost silný, ale potřeboval by vyměnit sponzora…
To, že velmistři mnohdy střídají, zatímco amatéři často odehrají všechny partie, je další zvláštností této soutěže.
Jinak moc nechápu, proč v 8. kole Syřan z Hansova týmu nenastoupil na partii s Kazachem. Chápu, že politika ve sportu leckdy je, ať se nám to líbí nebo ne, ale zrovna tady bych to nečekal. (Rozumím, že pro Íránce by účast proti izraelskému týmu mohla po návratu znamenat politické problémy.)

David Navara

Pokud tomu správně rozumím, dotyční nechtějí hrát proti Izraelcům (nebo izraelským týmům) a snad jim nevadí hrát proti židovským hráčům z jiných zemí.
Do blízkovýchodní politiky se plést nechci, ale pokud dotyčný Syřan z principiálních důvodů odmítá nastoupit proti izraelskému týmu, divím se, že mu z principiálních důvodů nevadí hrát za tým člověka, který byl dvakrát zabanován za podvádění.
(Mimochodem, Hans je skutečně silný velmistr, nedávno v zápase Speed Chess vyřadil Maxima Vachier-Lagravea, přičemž bezpečnostní opatření zahrnovala i rozhodčího v hrací místnosti. Ale to na věci nic nemění.)

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x