WR Chess mistrem světa v blickách

Dnes vynechám turnaje, které prakticky denně sleduji (o čem bych psal zítra? 😀 ) a jen „krátce“ shrnu včerejší průběh na MS družstev ve zrychleném šachu.
V kazašské Astaně včera skončilo Mistrovství světa družstev v rapid šachu a bleskovém šachu. V rapid šachu to byl již druhý ročník soutěže, v bleskovém šachu ročník první.

 

Pro mě je těžké tuto soutěž vůbec označovat jako „mistrovství světa“ . Ano, hraje v ní mnoho hráčů světové špičky, ale kdo se vlastně stal mistrem světa?
Byly to jednotlivé země? Kluby?
Nic takového  :usmev: . Mistrem světa se stal sponzor nejlepšího týmu.
Pokud bych tedy měl soutěž nazývat „mistrovstvím světa“ , pak bych raději použil výraz „Mistrovství světa sponzorů a jejich výběrů“ .

Mistra světa v rapid šachu jsme znali už v neděli. Tým Al-Ain ACMG UAE se stal mistrem světa v rapid šachu a neptejte se mě, který šejk nebo společnost sponzoruje reprezentaci města Al Ain  :usmev: . Jedna z mála věcí, která mě na městě Al Ain zaujala, je to, že mají dva hokejové kluby(!) a že se „Zmije“ (Vipers) staly v sezóně 2009-2010 hokejovým mistrem Spojených arabských emirátů  :usmev: . V bleskovém šachu však tým ACMG UAE neuspěl.

Turnaj v bleskovém šachu měl dvě části. V první fázi byly týmy rozděleny do pěti skupin po osmi družstvech. Z každé skupiny postupovaly tři nejlepší týmy do vyřazovací části. Nemáte-li problém s jednoduchou násobilkou, snadno si spočítáte, že „5 x 3“ je patnáct  :usmev: . V osmifinále však hraje (obvykle  :usmev: ) šestnáct týmů, na což bylo v pravidlech soutěže pamatováno ujednáním, že patnáct postupujících bude doplněno nejlepším týmem ze všech skupin na čtvrtém místě.

Ze skupiny „A“ postoupili WR Chess (s Carlsenem v čele), GMHans.com (Niemann & spol.) a  mladíci Rookies s mladým Turkem Gurelem.
Čtvrtý tým Theme International Trading, za nějž nastupoval na první šachovnici u nás již dobře známý Singapurec Jingyao Tin a na druhé velmi dobře hrající Rinat Yumabayev. získal osm bodů a o jeho případném (ne)postupu rozhodovaly výsledky ve zbývajících skupinách.

 

 

Ze skupiny „B“ postoupily favorizované celky MGD1 (indický tým) a arabsko-ruský Ai-Ain ACMG UAE. Z třetího místa postoupil Teniz Kazakhstan, tým, který měl v této skupině asi třetí nejsilnější sestavu. Čtvrtý tým Egypt uhrál jen sedm bodů, což na postup ze čtvrtého místa nemohlo stačit.

 

 

Také ve skupině „C“ byli favorité jasní. Decade China s úřadujícím (a na turnaji dobře hrajícím) mistrem světa Tingem Li-ženem (Dingem Lirenem) a uzbecký (skoro celý  :usmev: ) Royal Chess se Sindarovem a Vokhidovem , to byly týmy, o jejichž postupu pochyboval asi jen málokdo. Ze třetího místa překvapivě postoupil tým Greco, v podstatě „amatérský“ tým bez jediného velmistra v sestavě.
Na čtvrtém místě skončil s osmi body tým GMs Kazahhstan a překvapivě až pátá příčka patřila „manažerskému“ týmu FIDE Management Board, za který v rapidu hrál i Nigel Short, ale blicák vynechal.

 

 

Ze skupiny „D“ postoupili Chessy (už bez Rapporta, ale se „zabijákem“ Ainakulem na amatérské šachovnici), Ashdod Chess Club, v němž excelovali Nihal Sarin a na ženské desce Bella Khotenashvili, a ze třetího místa domácí tým Astana-2.
Čtvrtý tým Noval Group Kyrgystan se sedmi body byl bez šancí na postup.

 

 

Skupina „E“ měla jasného favorita v týmu Kazchess, který byl mohutně vyztužen cizinci na prvních deskách. Griščuk, Svidler a Mameďarov zahráli fantasticky, když Griščuk uhrál 6.5 bodů ze sedmi, zbylí dva „legionáři“ měli sedm ze sedmi. Je jasné, že při takových výsledcích prvních desek by jim k postupu pomohl kdejaký „čučkař“ , který je schopen občas alespoň remizovat  :smich: .
Ze druhého místa trochu překvapivě postoupil domácí tým Astana-1, z jehož sestavy mi něco říkají možná jen dvě jména. Až třetí místo, ale postupové, obsadili Poláci z týmu Q4Rail Kingofchess Krakow s Gareyevem a Ukrajincem Bernadským v sestavě.
Na čtvrtém místě skončil mongolský tým Hunnu Air. Mongolové uhráli osm bodů a i když s prvními třemi týmy v tabulce prohráli, ostatní, víceméně amatérská družstva, poráželi dost vysoko.
Ze tří osmibodových týmů na čtvrtých místech měli suverénně nejvyšší skóre a postoupili do vyřazovací části.

 

 

Ve vyřazovací části se hrálo na dva minizápasy. V osmifinále úřadovali favorité.

Mongolský Hunnu Air měl „smůlu“, proti týmu WR Chess byli Mongolové bez šance. Lehce si s domácím týmem Astana-1 poradili i „Rusové“ (+ Maghsoodloo) z arabského týmu Al Ain ACMG UAE.
Ani čínský tým Decade China neměl problémy s „amatéry“ z družstva Greco.
O něco větší odpor kladli Poláci z Q4Rail Kingsofchess týmu Chessy, ale i tady to bylo marné. Jen podotknu, že ve vyřazovací části se opět vrátil do sestavy Chessy Richard Rapport a amatér Ainkul opět podal skvělý výkon (5.5/6).
Překvapivě tuhý odpor kladli mladíci z týmu Rookies družstvu Kazchess. Ediz Gurel porazil ve svém minizápase Griščuka 1.5-0.5 a selhal i Svidler, který jen dvakrát remizoval se Zemljanským. Kazchess zachraňoval Mameďarov (2/2) a na posledních deskách Assaubayeva s Kabinazarem. Indové z MGD1 si lehce poradili s astanským béčkem Astana-2 a postoupil i izraelský Ashdod Chess Club, který sice v prvním zápase s týmem Teniz Kazakhstan jen remizoval, ale v odvetě už Ashdod dominoval.
Utkání Uzbeků z Royal Chess s týmem GMHans.com bylo vyrovnané jen v prvním zápase, ve druhém „hansovci“ Uzbeky lehce přejeli.

 

 

Čtvrtfinále mělo celkem zajímavý průběh.
Favorité z WR Chess hráli s Niemannovým GMHans.com a opět proti Neimannovi nenastoupil Carlsen. První zápas vyhrál WR Chess jen těsně 3.5-2.5. V odvetě však soupeřům povolili hráči WR Chess jen jednu remízu (Abdusattorov-Hong 1/2) a zvítězil dokonce i Rosenstein  :usmev: !

Mistři světa v rapid šachu Al-Ain ACMG UAE měli těžkého soupeře v Decade China Team. Oba zápasy byly velmi vyrovnané a oba skončily remízou 3-3. O postupujícím musel rozhodnout tiebreak, v němž Číňané padli. Zasloužily se o to první dvě šachovnice. Dubov porazil Tinga Li-žena, který s pětadvaceti sekundami na hodinách neviděl (nebo nedokázal spočítat) ztrátu figury. Na druhé desce prohrál Yi Wei s Artěmijevem.

 

 

 

Kazchess byl vyřazen týmem Chessy. Tentokrát zahrál Kazchessu dobře Griščuk, ale zcela propadl Mameďarov, který prohrál obě partie. První zápas skončil 3-3, ale ve druhém u tým Chess zvítězil 5-1. Neopomenu zmínit Ainakula na amatérské šachovnici, který i ve čtvrtfinále vyhrál obě partie  :usmev: .
Indové z MGD1 měli také na amatérské šachovnici svého „zabijáka“ a dokonce se skoro šachovým jménem  :usmev: . Mihir Shah přispěl svými dvěma výhrami k postupu MGD1.  Zajímavé bylo střetnutí na první šachovnici, kde se utkali Arjun Erigaisi (MGD1) s Nihalem Sarinem (Ashdod). Jejich vzájemný minizápas skončil nerozhodně 1-1.

 

 

V semifinále už na sebe narazily „těžké váhy“ . Carlsenův (Rosensteinův  :usmev: ) WR Chess hrál s Rapportovým Chessy. V prvním utkání WR Chess zvítězil v prvním uktání 4.5-1.5, ale ve druhém utkání remizoval 3-3. Kdo by si myslel, že WR Chess hrál na „údržbu“ , pletl by se. Na prvních dvou deskách se remizovalo, Duda pak dostal bod od Martirosyana. Na čtvrté však porazil Vidit Praggnanandhu, který měl velkou časovou spotřebu. Na amatérské šachovnici sice Rosenstein v prvním zápase s Ainakulem remizoval, ale asi nikdo nečekal, že by svůj výkon zopakoval i v odvetě  :usmev: . Nezopakoval a druhou partii prohrál. Remízu zachránila Alexandra Kosteniuk, která blicala lépe než Anna Muzyčuk a i s několika vteřinami na hodinách zachovala chladnou hlavu a našla matový závěr.

 

 

Druhé semifinálové střetnutí mezi MGD1 a Ai-Ain ACMG UAE dospělo po dvou remízách až do tiebreaku. V něm byli úspěšnější Indové z MGD1.

 

 

První kolo semifinále:

 

Druhé semifinálové kolo: 

 

Tiebreak:

 

Ve finále se střely týmy WR Chess a Team MGD1.
Oba zápasy měly vyrovnaný průběh, přičemž hráči WR Chess museli předem počítat s tím, že prohrávají 1-0 (Rosenstein  :usmev: ). Rosenstein měl v prvním finálovém zápase na hodinách „luxusní“ 3:02 , když po jedenáctivteřinovém přemýšlení „zahodil“ partii…
Pro tým musí být „radost“ vidět hned v zahájení prohranou pozici svého hráče  :usmev: .

 

 

Na první desce remizoval Carlsen s Erigaisim 1-1. Hrdinou týmu WR Chess byl Nepomňašči, který dvakrát porazil Raunaka Sadhwaniho. Také Duda s Narayananem se rozešli smírně 1-1 a výborný výkon předvedl Pranav, který udržel Abdusattorova. Na ženské šachovnici se vlastně rozhodlo o mistru světa. Alexandra Kosteniuk v první partii remizovala s Harikou Dronavalli, ve druhé ji porazila. No a na poslední desce byl výsledek jasný  :usmev: . Wadim Rosenstein pokračoval ve špatných výkonech a prohrál obě partie s Mihirem Shahem.
Mimochodem, v loňském roce měl Rosenstein celkem dobrý výsledek, když na amatérské šachovnici uhrál šest bodů ze dvanácti partií.

 

 

Po těsné výhře v prvním finálovém zápase a remíze ve druhém se stal WR Chess Team mistrem světa družstev v bleskovém šachu.

 

 

 

Vítězný tým WR Chess. Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: Maria Emelianova

 

Náhledové foto: Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: Ruslan Mazunin

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x