Co a kde?

Dohrály se některé turnaje, jiné začaly. Lehký (a jistě neúplný) přehled toho, co se kde hraje.
Dohrálo se ve Skalici, začalo se hrát v Olomouci, pokračuje se na Kanárských ostrovech a několik českých hráčů hraje v Ustroni (Polsko).

 

V hlavním turnaji festivalu Chess Slovak Open se v samém závěru turnaje dostala na konečných 6.5 bodů, které znamenaly dělení prvních míst, trojice hráčů.
Včera jsem napsal, že Tomáši Polákovi by v boji o první místo mohl pomoci jiný český hráč, Adam Frank, který hrál s vedoucím Martinem Jablonickým. Nakonec se to splnilo. Adam Frank Martina Jablonického porazil černými barvami, ale, bohužel, Tomáš Polák nehodlal bojovat o první příčku, v deseti tazích remizoval s Martinem Fargačem a spěchal na další turnaj do Olomouce  :usmev: .

 

 

V konečném součtu tedy měli Martin Jablonický, Tomáš Polák a Adam Frank stejný počet bodů (6.5 b.) a o pořadí tak rozhodovalo vedlejší hodnocení.  Nejlepší Buchholz měl Martin Jablonický, který se tak stal vítězem turnaje. Druhou příčku obsadil Tomáš Polák, třetí skončil Adam Frank.

 

Pořadatelé turnaje vlevo. vítězové vpravo (z pohledu diváka) 🙂 . Zdroj: Fotoalbum festivalu , autor: Tomáš Danada.

 

 

V „B“ turnaji Kvarteto Cup zvítězil se sedmi body z devíti partií slovenský hráč Jozef Benci (Benči?). Sedm bodů uhrál i Ukrajinec Andrii Dokaniev, ale měl horší vedlejší hodnocení. Na třetím místě skončil Oleksandr Dokaniev, který měl nejlepší hodnocení ze skupiny šestibodových hráčů. České fanoušky jistě potěší čtvrté místo mladé Jany Sikorové (6 bodů).

 

Jana Sikorová. Zdroj: Fotoalbum festivalu , autor: Tomáš Danada.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org
Fotoalbum festivalu


 

Tisková zpráva pořadatelů Olomouckého šachového léta už tady byla  :usmev: .
Zbývá jen doplnit, co všechno se hraje, kde najdeme výsledky a partie.

Na festivalu Olomoucké šachové léto se hraje několik uzavřených turnajů o mistrovské normy, open turnaj, MČR seniorů 50+ a 65+ a dva doprovodné turnaje v rapidu a blesku.

Ve velmistrovském uzavřeném turnaji deseti hráčů je nasazenou turnajovou jedničkou GM Tomáš Polák, který má odložené první kolo. K plnění velmistrovské normy jsou nutní ještě další dva velmistři. Této role se ujali GM Petr Neuman a GM Milan Pacher.

Dva uzavřené turnaje o normu IM nejsou ratingově nijak extra silné. Turnaj „B1 IM“ má ratingový průměr 2245, turnaj „B2 IM“ 2240. Uhrát dostatečný počet bodů na normu bude dost tvrdý oříšek  :usmev: , ale dá se předpokládat, že aspoň uvidíme vyrovnané boje.

Do openu je přihlášeno 83 hráčů a turnajovou jedničkou je FM Gerrit Prakken (ratimg 2173) z Nizozemska. V turnaji seniorů 50+ se sešlo na startu 44 hráčů a v kategorii 65+ hraje úctyhodných 91 hráčů.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Hlavní turnaj na ostrově La Palma, který je součástí Kanárských ostrovů (a ty jsou zase součástí Španělska  :usmev: ) už skončil, ale Čechy Jardu Bureše a Vojtu Pláta můžeme ještě dnes sledovat na turnaji XXVI Guanche de Plata – Breña Alta.

Dvoudenní devítikolový rapid se hraje tempem „15 minutos + 5 segundos“ a naši „checos“ mají stejně jako ostatní odehráno pět kol.

Vojta Plát je se čtyřmi body  po pátém kole na šestém místě průběžného pořadí a na první místo ztrácí půlbod. Jarda Bureš má 3.5 bodů a zatím mu patří sedmnáctá příčka.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

V polském městečku Ustroń se koná festival „Szachy w Ustroniu łączą pokolenia 2024“ (Šachy v Ustroni spojují generace).
Hraje se několik turnajů: turnaj Masters, open „A“, open“B“ -senioři 50+, open „C“ , tři mládežnické turnaje a „rapidobleskový“ turnaj MOKATE (18. 8. 2024).

V turnaji Masters jsem napočítal čtyři české hráče: Petr Velička, Ladislav Dobrovolský, Natálie Kaňáková a Jiří Bolacký.
Početné zastoupení má ČR v seniorském turnaji, kde jsem napočítal deset českých vlajek z osmatřiceti účastníků.
Také v turnaji „C“ hrají Češi. Čtyři české vlajky, z nichž jedna je tam zřejmě tak trochu „omylem“  :usmev: , protože Adrian Mika získal českou vlaječku podle mě díky tomu, že si mezinárodní rating uhrál v ČR a předtím nebyl nikde registrovaný. Ale nevylučuji, že to může být i jinak a hráč spadá pod naši federaci z jiných důvodů.

 

Odkazy:

Výsledky na chessmanager.com
Online na lichess.org

 

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x