Plata pro Pláta

Situace začíná být „vážná“ . Končí druhý srpnový týden a prázdniny se blíží ke svému závěru 🙂 . Ne snad, že bych byl škodolibý, jen jsem si vzpomněl, jak mě v mládí deprimovalo už jen to, když někdo zmínil, že se blíží polovina prázdnin 😀 .
Dobře, červenec a srpen jsou nejen dny dovolených, ale také dny šachových turnajů.

 

Turnaje v Olomouci se teprve rozebíhají a jistě bude čas se na ně podívat i blíže. Stejně tak i v Ustroni se hrálo teprve třetí kolo a zatím se nic zajímavého neděje. Nebo děje?

Na festivalu „Szachy w Ustroniu łączą pokolenia 2024“ v turnaji Masters prožily české barvy černý den  :smutek: .

Láďa Dobrovolský nestačil černými na Bartka Heberlu. Heberla, nasazený v turnaji jako číslo dvě,  neodstartoval v turnaji zrovna dobře, ale po remízách s mladým polským talentem Bartoszem Pankem a se zkušeným Mietkem Bakalarzem, který reprezentuje Lucembursko, se Bartek Heberla vzchopil a ve třetím kole porazil Ladislava Dobrovolského.

O jednu šachovnici níže hrál GM Petr Velička. Jeho soupeřem byl dvanáctiletý Polák Wiktor Golis. Petrovi se na turnaji zatím moc nedaří. V prvních dvou kolech jen remizoval s Poláky Hubertem Meersem a Igorem Musiałem, v kole třetím prohrál s polským talentem.
Často můžeme slyšet: „Když hraješ s mladým, jdi do koncovky! Mladí to neumí.“
No nevím  :usmev: , když se dívám na partii Velička-Golis, asi bych se na místě bílého koncovce raději vyhnul.
Mladý Wiktor je ročník 2012, ale nedá se říct, že by nelehkou jezdcovou koncovku hrál špatně. Navíc proti velmistrovi, který poziční a technické šachy umí dost dobře.

 

 

V turnaji Masters prohrál i Jirka Bolacký a jediný, vlastně jediná, kdo zachraňoval čest českých barev byla Natálie Kaňáková, která alespoň remizovala.

 

Odkazy:

Výsledky na chessmanager.com
Online na lichess.org


 

Turnaj XXVI Guanche de Plata se stal kořistí Vojty Pláta  :usmev: .

Dvoudenní devítikolový rapid turnaj nezačali naši hráči (Plát + Bureš) zrovna nejlépe, ale v nedělních čtyřech kolech ukázali, že umí.

V sobotu prohrál Vojta Plát jen s Argentincem Fioritem, zbytek sobotních partií vyhrál. V nedělních čtyřech kolech povolil soupeřům jen jednu remízu a celý turnaj vyhrál.
Škoda, že z turnaje se přenášely online jen čtyři šachovnice. V sedmém kole totiž Vojta porazil chorvatského velmistra Bojana Kurajicu a údajně se od rozhořčeného soupeře dozvěděl, že nic neumí  :smich: .
Někdy není na škodu „nic neumět“ a vyhrát turnaj. Bojan Kurajica šachy jistě umí, protože v turnaji obsadil třetí místo.
Vojta opět potvrdil, že ve zrychleném tempu je ještě lepší hráč než v „klasice“.

Jarda Bureš měl po prvním dnu o půl bodu méně než Vojta, ale i on v neděli „zabral“ a z průběžného sedmnáctého místa se dokázal „vyšplhat“ do první desítky, konkrétně na deváté místo.

Cenový fond rapid turnaje činil 1500 €, ale nepodařilo se mi najít, jak byl rozdělen. Věřím, že se Vojta „pochlubí“ , kolik dělala první cena  :usmev: .

 

Konečné pořadí rapid turnaje (screenshot z chess-results):

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Konec prázdnin už je v dohlednu 🙂

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
14 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Doplním, že Bojan Kurajica je ročník 1947 a je mu 76 let. O to jsou obdivuhodnější jeho výsledky, řekl bych, že málokdo z nás, pokud se tohoto věku vůbec dožije, bude mít ještě chuť účastnit se turnajů, natož pak se aspoň přiblížit jeho výkonům.

Remcik z Banika

To každopádně, je to skvělý hráč, který porazil např. Tala, Karpova a další, nakonec i v tomto turnaji s daleko mladšími hráči skončil třetí. Porážku od Vojty ale neunesl. Jasně, emoce můžou být, mně se například v životě podařilo Vojtu dvakrát porazit (v rapidu a blicce) ale neřekl mi po partii, že nic neumím a to jsem salát. I prohrávat se musí umět.

Vojta Plát

Prvni cena v rapidu byla 300€. Jarda vyhral 50€. Pohar(dreveny kral)jsem jim nechal, protoze uz na nej nezbylo misto v batohu. Aspon mam duvod se pristi rok opet na La Palmu vypravit 🙂

Vojta Plát

1.e4 c5 2.Jf3 Jc6 3.c3 d5 4.exd5 Dxd5 5.d4 g6 6.Jbd2! cxd4 7.Sc4 Dd8 8.cxd4 Sg7 9.d5 Ja5 10.Sb5+ Sd7 11.Da4 atd…Kurajica si za černé ani nerošnul. Sice si vzal pěšce na d5, ale když měl krále na f8, jezdce na g4, dámu na e4 a já jezdce na f3 a e5, tak přišlo prosté Jxf7, kdy nejde Kxf7 pro vidličku Jg5+ na krále a dámu. Po partii sice mlel, že nic neumím, ale já mu na oplátku nabídl, že ho naučím, jak se dělá rošáda 🙂
A když vidím partii Včelky, tak toho pro změnu můžu naučit, jak skáčou koníci, protože už to s nimi zjevně neumí jak dřív 🙂

Max

jak se dělá rošáda   :usmev:   :palec-nahoru: 

Jan Jílek

Vojto, mohl by si sem dát tu partii celou? Nebo mi ji pošli na mail. Rád ji tu zveřejním.

Vojta Plát


 
Jsem se spletl. Jezdec byl na d5 a pak šel na f4 a ne na g4, jak jsem psal výše.

Rubinus

Pokud je ta partie správně, s compem už jsi to viděl? 17.Jd7+ +- místo Se3 a mohl to vzdát rovnou. Možná to viděl on a třásl se, zatímco ty jsi byl na tahu, když měl pak ty kecy.
 
 

Vojta Plát

Jsem blicnul Se3 á tempo, protože jsem viděl Jxf7 a nějak si neuvědomil, že můžu získat hned dámu…

Jan Jílek

Dík, udělal jsem to klikací  :usmev: vkládání pozic a diagramů do diskuse je jednoduché, jak popisuji ve starším článku. Pro každého, kdo pracuje s PGN je to doslova brnkačka.
 

Rubinus

Tak v zásadě je to stejné, jako na talkchess.com. Jen u toho FEN může být potíž u přenášení z Fritze, protože ten, podle toho, co jsem o FEN viděl na wikipedii, má poslední parametry přehozené. To by vysvětlovalo tu chybovou hlášku, co jsem měl u toho nedávného článku.

Jan Jílek

S tím Fritzem se mi to nezdá. Můžu poprosit konkrétní příklad? Díky.

Rubinus

Zkusím nyní tu z partie Pláta. Vložilo se bez chybových hlášek, ale diagram nevidím, jen FEN mezi tagy.


 Nevím, to už je dlouho, co jsem se tím zabýval. Možná také záleží, z jaké verze to bylo. Aktuálně používám CB15 a F11(Rybka 3) – kvůli starému klasickému menu. Co si pamatuji, tak tam něco bývalo přehozené a blbnulo to, ale jakou verzi jsem tehdy používal, to už si nepamatuji. FEN standard wikipedia

Rubinus

Aha, ještě refresh. Až budu mít nějakou pozici s ep, zkusím to ještě překontrolovat, možná ten rozdíl byl právě tam.

14
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x