Dortmund, St. Louis, Olomouc

Sparkassen Chess Trophy, to je název turnaje v Dortmundu, který má ve světě velmi dobrý zvuk, letos se turnaje účastní i jeden český hráč. V Saint Louis se hraje další turnaj ze série Grand Chess Tour (GCT) a má za sebou už první rapidovou část. V Olomouci pokračují všechny turnaje podle plánu.

 

Anton Korobov, Frederik Svane a Christopher Yoo, to jsou největší „taháky“ 51. ročníku dortmundského turnaje Sparkassen Chess Trophy, ale ani zbytek startovního pole není nijak slabý. Tři výše jmenovaní mají rating přes 2600, dalších sedm hráčů se může pochlubit ratingem přes 2500.
Na patnáctém místě startovní listiny byl na začátku turnaje český IM Richard Stalmach. Čistě teoreticky patřil mezi 193 účastníky k favorizovaným hráčům, ale Richardovi se moc nedaří.
No, nedaří… Výsledkově to není špatné, ale herně to není ono.
Do čtvrtého kola Richard neprohrál ani jednu partii, na svém kontě měl dvě výhry bílými, dvě remízy černými, což je v podstatě úplně normální průběh  :usmev: .

V pátém kole neměl Richard extra silného soupeře.
Němec Simon Knudsen sice není možná až tak silný hráč, ale rozhodně to není ani žádné ořezávátko. V partii stál hodně dobře a slovy „hodně dobře“ myslím to, že stál na výhru. Stál dobře skoro po celou partii a v koncovce střelce a pěti pěšců proti střelci, jezdci a jednomu pěšci se nemusel bát o svůj osud. Čtyři pěšci za figuru byli dostatečným ekvivalentem za figuru. Jenže Richard se nevzdával a bojoval.
Knudsen nakonec dovolil černému vyblokovat bílé pěšce a partie skončila remízou.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

V Saint Louis si dala dostaveníčko sedmička účastníků seriálu Grand Chess Tour (GCT). Na startu turnaje Saint Louis Rapid & Blitz chybí z devíti účastníků GCT jen Gukesh a Anish Giri, všichni ostatní bojují o další body celkového pořadí GCT.

Nepomňašči, Firouzja (Firúzdža), So, Caruana, Vachier-Lagrave, Praggnanandhaa a Abdusattorov, to je ona sedmička. Jako „hosté“ hrají v turnaji ještě Nakamura, Dominguez a Aronjan.
Neklame-li mě zrak (nebo jiné smysly), tak na rozdíl od jiných „rapid & blitz“ turnajů série GCT se v St. Louis hodnotí obě disciplíny normálně. V prvním turnaji ve Varšavě se za vítězství v partii v rapid šachu udělovaly dva body, za remízu jeden bod. V St. Louis vidím na pořadatelském webu bodování „1 – 1/2 – 0“.

Po pravdě, moc partií z tohoto turnaje jsem neviděl, protože se hraje hodně turnajů, omezím se tedy jen za „suché“ shrnutí výsledků.
Po dvou dnech a šesti odehraných kolech byla v čele turnaje trojice Nepomňašči, Vachier-Lagrave a Firouzja. Všichni tři měli čtyři body, ale v těsném závěsu se za nimi držel Aronjan (3.5 b.).
Dost špatně si vedl Praggnanandhaa, který měl ze šesti kol jen 1.5 bodu za tři remízy (a tři prohry).

 

Účastníci turnaje v Saint Louis. Zdroj: web turnaje.

Poslední tři kola na pořadí moc nezměnila. Vítězem rapidové části turnaje se stal Jan Nepomňašči, druhý skončil Maxime Vachier-Lagrave a třetí byl Alireza Firouzja. Nic se nezměnilo ani na posledním místě, Praggnanandhaa svoji pozici „udržel“  :usmev: .

 

Konečné pořadí rapid turnaje:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com


 

O turnajích v Olomouci se tady píše poměrně často  :usmev: , protože pořadatelé pravidelně zasílají reporty.
Vojta Plát minule zmiňoval kuriózní partii velmistra Milana Pachera.
Někdy se prostě stávají podobné nehody i velmistrům  :usmev: , stačí, když bez přemýšlení zahrajete „logický“ tah a je po partii. Navíc se moc často nevidí, aby hráč postavil dámu na pole, kde ji soupeř (ne)může jednotahově sebrat.
Hodně smolný den černého, ale mohl by se alespoň utěšovat, že za to může nešťastný třináctý srpnový den. Někomu třináctka přináší smůlu (Pacher), jinému naopak štěstí (Kuru)  :usmev: .

 

 

 

Tabulky uzavřených turnajů po šestém kole:

 

 

 

 

V úterý se hrál sedmikolový doprovodný rapid turnaj, kterého se zúčastnila rovná stovka hráčů.
Vítězem se stal Bayarjavkhlan Delgerdalai, který soupeřům „pustil“ jen půlbod v posledním kole, protože už v předposledním kole měl jednobodový náskok. Šest a půl bodů znamenalo samostatné první místo. Na druhém místě skončil Milan Žůrek, který měl lepší vedlejší hodnocení než třetí Vítězslav Priehoda.

Tabulka (prvních osmnáct):

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x