Muži v St.Louis, ženy v Tbilisi

Dnes končí několik turnajů, které jsme tu zmiňovali. Včera v noci skončil v Saint Louis „rapidobleskový“ turnaj Saint Louis Rapid & Blitz 2024 , ale většina účastníků ze Saint Louis nikam neodjíždí, protože v pondělí tam začíná další turnaj.
V gruzínském Tbilisi jsou odehrána dvě kola prvního turnaje ze série Grand Prix žen 2024.

 

V Saint Louis pokračuje dvěma turnaji seriál Grand Chess Tour 2024.
O rapid turnaji jsme tady už informovali a dodám k němu jen tolik, že i v Saint Louis platilo pravidlo, že v rapidu se za vítězství v partii udělovaly dva body, za remízu jeden bod.
Minule mě překvapilo, že pořadatelé měli na svém webu špatnou infografiku, ale nebyl jsem si jistý, zda pravidlo „2-1-0“ platí pro všechny rapid turnaje ze série  :usmev: .
Takže uvádíme správnou konečnou tabulku rapid turnaje.

Konečné pořadí St.Louis Rapid 2024:
*
omylem jsem uvedl špatnou tabulku, omlouvám se a uvádím vše na pravou míru  :mrknuti:

 

 

Bleskový turnaj se hrál dvoukolově. V prvním kole bleskového turnaje se nepřekvapivě drželi na špici všichni ti, kteří hráli dobře i v rapid turnaji. Stejně nepřekvapivá jsou poslední místa Abdusattorova a Praggnanandhy.

 

 

Ve druhém kole se situace změnila. Výborně zahrál Abdusattorov a vzchopil se i Praggnanandhaa. Pěkné, ale příliš pozdě  :smutek: . Naopak zcela „vyhořel“ Nepomňašči.

 

 

Celkový vítěz Firouzja si dovolil „parádičku“ pro milovníky bizarních zahájení  :usmev: . Asi nikoho nepřekvapí, že po 1. Jh3 stál Firouzja jako bílý v partii s Caruanou v zahájení o něco hůř, ale pak se partie vyrovnala.
Je trochu paradoxní, že kdyby bílý v osmnáctém tahu nehrál 18. Dxd4, ale zahrál stejně jako v prvním tahu 18. Jh3, měl by spíše malou výhodu  :usmev: .

 

 

V konečném součtu nasbíral v bleskovém dvoukolovém turnaji nejvíce bodů Alireza Firouzja. Jen o bod méně uhrál Wesley So. Zlepšený výkon ve druhém kole blicáku pomohl odpoutat se od posledních příček Abdusattorovovi a Praggnanandhovi.

 

Konečná tabulka bleskového turnaje (screenshot z webu TWIC):

 

 

V celkovém součtu obou turnajů zvítězil s poměrně velkým náskokem Alireza Firouzja, který si tak na své konto připsal 40 000 dolarů a do celkového pořadí seriálu GCT ještě třináct bodů za samostatné vítězství v turnaji.

 

 

V celé sérii zbývá odehrát už jen jeden turnaj v klasickém šachu.
Před posledním turnajem je v čele Alireza Firouzja s 30.58 body. Druhý v tabulce, Fabiano Caruana, má 26.75 bodů a i kdyby vyhrál poslední turnaj série, na vítězství by potřeboval, aby Firouzja skončil hůře než druhý. To není tak špatná šance a Fabi ještě má o co bojovat.

Tak jako každý rok se finále uskuteční v Saint Louis, kde už v pondělí začíná tradiční Sinquefield Cup. Na jeho startu uvidíme všechny účastníky GCT, včetně Anishe Giriho a Gukeshe. Devítku hráčů doplní úřadující mistr světa Ting Li-žen (Ding Liren).

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Průběžné pořadí GCT


 

V gruzínském Tbilisi si dalo dostaveníčko deset z celkových dvaceti účastnic letošní série FIDE Women’s Grand Prix 2024. Seznam všech oprávněných účastnic najdete na webu WGP (Women’s Grand Prix) pod položkou „Participant’s“ a pokud vás zajímá, podle jakého klíče se ženy do série turnajů kvalifikovaly, pak odkazuji na pravidla soutěže.
České fanoušky by mohlo mezi dvacítkou účastnic zaujmout i jméno rakouské hráčky slovenského původu. Regina Theissl Pokorna (Regína Pokorná) totiž docela nedávno přednášela českým reprezentantkám na jejich šachovém soustředění, o němž psaly Martina Kořenová a Anna Lhotská na webu ŠSČR.

Turnaj v Tbilisi má za sebou dvě kola a za pár desítek minut (sobota 11:30) začne kolo třetí. Dámy se v Tbilisi drží dost „při zdi“  :usmev: , hrají solidní šachy a moc neriskují. Proto není divu, že deseti partií prvních dvou kol skončilo osm partií remízou.
Nemuselo tomu tak být, v časových tísních se minimálně ve dvou případech druhého kola dámy zbytečně spokojily s remízou  :usmev: .

V partii Alexandra Kosteniuk – Vaishali Rameshbabu černá obětovala figuru. Korektně, ale pak nedokázala se třemi minutami na hodinách najít cestu k výhře.

 

 

Maria Muzyčuk utekla hrobníkovi z lopaty  :usmev: . V partii s Nanou Dzagnidze měla jednoznačně horší, ba přímo prohranou pozici. Její soupeřka však neměla svůj den. Nevyužila hned několika šancí, na chybný tah 28. … Jc6 spotřebovala šest minut ze zbývajících devíti a v závěru se  zhruba třiceti sekundami na hodinách raději partii remizovala.

 

 

 

Tabulka po druhém kole (screenshot z webu TWIC):

 

Úvodní foto: pohled do hracího sálu v Tbilisi. Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: Anna Shtourman.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
Fotogalerie turnaje

 

 

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Nerozumím těm tabulkám. Podle jedné Wesley So rapid vyhrál se 14 body, podle druhé tam uhrál 9 bodů.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x