Tbilisi-Olomouc-Ustroń-Polanica-Zdrój

Zatímco ženy se v Tbilisi na prvním turnaji ze série Grand Prix žen 2024 úspěšně proremizovaly k už čtvrtému kolu, účastníci festivalu Olomoucké šachové léto se rozjeli do svých domovů. Nebo na další turnaje 🙂 :
Dohrálo se i v Ustroni, kde hrála hromada českých hráčů a také hromada budoucích nositelů mezinárodních titulů. V Polsku ještě na chvíli zůstaneme, protože právě včera v Polanici-Zdrój začal už 60. ročník festivalu Akiby Rubinsteina.

 

První turnaj žen ze série FIDE Women’s Grand Prix 2024 v gruzínském Tbilisi má hvězdné obsazení, co jméno, to pojem. Hrají se kvalitní šachy a hlavně korektní šachy  :usmev: , což občas bývá trochu nudné. Nechci tím říct, že se v Tbilisi hrají nezajímavé partie, naopak, mnohé partie jsou hodně zajímavé.
Nudný, či spíše předvídatelný, bývá průběh takových vyrovnaných turnajů. Objeví se tam jeden slabší hráč nebo hráč, který momentálně nemá formu, a všichni se na něj „sesypou“  :usmev: . Poraženým z takové „vlčí smečky“ pak je ten (nebo ta), který s nešťastníkem na posledním místě „jen“ remizoval. Nebo dokonce prohrál.

V tbiliském turnaji jsou odehrána teprve tři kola, z nichž to vypadá, že si hráčky „vybraly“ jako otloukánka známou íránskou šachistku Saru Khadem (česky Sára Chadímová, celým jménem Sarasadat Khadem al-Sharieh), která opustila svoji zemi a žije ve Španělsku.
Sara šachy samozřejmě umí a umí je velice dobře, ale v turnaji se jí nedaří hra černými. Prohrála v prvním kole s Bibisarou Assaubayevovou, pak remizovala bílými s Řekyní Stavroulou Tsolakidou (smolařka  :usmev: , měla se Sarou černé figury) a ve třetím kole ji porazila Vaishali Rameshbabu.
Pro Saru Khadem to byla smolná partie, její soupeřka prakticky neudělala chybu a po celou partii stála přinejmenším o něco lépe.

 

 

 

Tabulka po třetím kole (screenshot z webu TWIC):

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
Fotogalerie turnaje


 

Vítězové turnajů festivalu Olomoucké šachové léto jsou známi. Předpokládám, a snad se nepletu  :usmev: , že mi již brzy dorazí do mailu zpráva o turnaji přímo od pořadatelů, proto se omezím jen na několik vět o festivalu.

Suverénním vítězem uzavřeného velmistrovského turnaje se stal mladý IM Jonah Willow. Willow zvítězil s přehledem a jednobodovým náskokem. Mladý Angličan nehraje tak špatně, což dokázal i svým vítězstvím ve velmistrovském turnaji, ale k vítězství v turnaji mu pomohla notná dávka štěstí. Ovšem i bez oné dávky by skončil v tabulce dost vysoko, protože snad (nejsem si jistý) v žádné partii nestál vysloveně hůře, jeho „štěstí“ spočívalo hlavně v tom, že mu soupeři „strkali“ celé body  :usmev: .
Například v partii Szwed-Willow z pátého kola.

 

 

 

 

O vítězství v „B“ turnaji rozhodlo až pomocné hodnocení, ze šestibodových hráčů je měl nejlepší Kanaďan Mike Ivanov.

 

 

V dalším IM turnaji vyhrál Rakušan Schernthaner, který stejně jako druhý IM Richard Biolek absolvoval celý turnaj bez porážky, ale na svém kontě měl o jednu výhru více.

 

 

Vítězem openu se stal František Hanl z Kralup, který měl nejlepší vedlejší hodnocení ze sedmibodových hráčů. Druhý skončil Tomáš Cagašík, třetí byl Korejec Hungi Yun a čtvrtou příčku obsadil Gerrit Prakken.

Také v seniorském turnaji 50+ se o první místo dělila čtveřice hráčů. Vyhrál Pavel Večeřa, druhý byl Jan Bartoš, třetí místo zaujal Jan Bednár a čtvrtá příčka připadla Petru Malinovskému (všichni 6.5 bodů).

V turnaji seniorů 65+ zvítězil se 7 body Vlastimil Sejkora. Za ním skončila skupina šestiapůlbodových hráčů, kteří se seřadili v následujícím pořadí: 2. Zdeněk Beil, 3. Jan Fleuren, 4. Tim Spanton, 5. Zdeněk Urban.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Polsko je evropská Indie  :usmev: . Nemyslím tím ekonomické podmínky nebo životní prostředí, samozřejmě, bavíme se o šachu. Podobně jako v Indii zažívají šachy v Polsku ohromný boom. Není nic neobvyklého, když v nějakém turnaji narazíte na mladého polského hráče (nebo hráčku), jeho jméno vám absolutně nic neříká, a dostanete strašnou „sodu“  :smich: . Mladí Poláci a jejich trenéři berou šachy celkem vážně a jdou dost rychle nahoru.

V ustroňském turnaji Masters na festivalu „Szachy w Ustroniu łączą pokolenia 2024“ to poznala i česká čtveřice (Velička, Dobrovolský, Kaňáková, Bolacký).
Nejlepším z Čechů byl Petr Velička, který skončil se 4.5 body na 20. místě z devětatřiceti účastníků. Jirka Bolacký uhrál o půl bodu méně a stačilo to na 25. místo. Natálie Kaňáková byla se 3 body na 35. místě a Ladislav Dobrovolský se stejným počtem bodů skončil třicátý sedmý.

Vítězem turnaje Masters se stal GM Jacek Tomczak (7 bodů), ale když se podíváte na tabulku, uvidíte v její horní polovině kromě několika známých jmen (např. Bartek Heberla) převážně neznámá jména mladých Poláků. Namátkou Zielonka, Musiał, Golis, Madej… Netvrdím, že se ze všech stanou velmistři, ale potenciál rozhodně mají.

Zaujala mě partie posledně jmenovaného. Marek Madej v posledním kole porazil známého GM Krzysztofa Jakubowského v ostré (a podle mě nedobré) variantě „sicilky“ .  Zajímavé je, že závěrečná pozice je jen mírně lepší za bílého (možná!) , či spíše nejasná, ale partie končí po 20. Jb6.
Hrálo se tak opravdu? Nejde jen o chybu v přenosu?
Pokud se tak opravdu hrálo, tak černý zřejmě neviděl nebo špatně spočítal tahy, kterými se mohl držet. Je však také možné, že už jej ta pozice prostě nebavila  :smich: .

 

 

 

Početnější zastoupení měla ČR v turnaji seniorů 50+. Také výsledky tu měli Češi lepší.
Pavel Zabystrzan se dělil s „karvinským“ Januszem Raszkou o čtvrté až páté místo. Janusz Raszka měl lepší vedlejší hodnocení.  Těsně za Zabystrzanem skončil Jirka Hrtánek (5.5 b.) a v první desítce skončil i předseda MKŠS Jirka Novák (5 bodů, 9. místo).

 

Odkazy:

Výsledky na chessmanager.com
Online na lichess.org


 

Včera začal v polském městě Polanica-Zdrój 60. ročník festivalu Akiby Rubinsteina. Hraje se uzavřený velmistrovský turnaj o deseti účastnících a několik dalších otevřených turnajů.

V celém startovním poli jsem napočítal dvě české vlajky (možná jsem něco přehlédl  :usmev: ) . V seniorském turnaji (open „C“) hraje pod českou vlajkou Antonín Friml, ale u svého jména má uveden německý klub HSV Eintracht Seiffen, a ve velmistrovském turnaji ALREH Grandmasters Tournament hraje česká šachová jednička David Navara.

V prvním kole měl David bílé figury s Vladimirem Fedosejevem a ač měl David v průběhu partie „platonickou“ převahu, partie skončila remízou. David mohl remizovat věčným šachem už dříve, ale rozhodl se svého soupeře ještě zkoušet  :usmev: .

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
ALREH na chess-results
Výsledky festivalových turnajů na chessmanager

 


 

Nedávno jsem pro „turistošachistu“ kreslil jednu karikaturu, ale dá se to klidně použít i jako nešachový vtípek  :usmev: .
Všichni stárneme, ale není to tak zlé  :smich: .

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

V partii prvního kola po 35. tahu černého vznikla svérázná pozice vzájemné nevýhody tahu. Po 32.Vdd1! Vd7 33.Kf4 Se6 34.Jf6 Vxd1 35.Vxd1 Ke7 36.Vd2! by na tahu byl černý a měl by velké problémy. Tah věží umožňuje 37.Ke5 s dalším šachem na g8 nebo f3-f4, pěšci dámského křídla se kryjí navzájem, král potřebuje hlídat pole d8. Po 36…Sc8 37.Jg8+! Ke8 38.Vf2! černý už nemá možnost f7-f5 (jako v partii v 39. tahu) a bílý král pronikne na e5 s velkou výhodou. Neuvěřitelné!

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x