Zaměřeno na Navaru, Davida Navaru…

David Navara hraje turnaj v Polanici-Zdrój, to asi každý ví 🙂 .
V prvním kole remizoval bílými s Fedosejevem, ve druhém kole si zapsal další remízu, tentokrát však měl černé figury s Volokitinem.
Dohodl jsem se s Martinou Kořenovou, že zkusíme každý zvlášť a bez pomoci stroje Davidovu partii okomentovat a až pak doplníme i „motorové“ varianty.

 

Ještě než se dostaneme ke včerejší Davidově partii, vrátím se k jeho partii z prvního kola.
Včera jsem tu napsal, že mi závěr Davidovy partie z prvního kola připomněl jinou partii, partii, kterou jsem docela nedávno „někde“ viděl.

Chvíli mi to trvalo, ale partii jsem nakonec našel. Zjistil jsem však, že ta shoda byla asi jen v mé hlavě  :usmev: . I když… Nějaké podobnosti s partií Konečný-Stonawski by se našly.

Bavím se konkrétně o pozici z partie Navara-Fedosejev před tahem 45. Vf4.

 

 

Co mi připomnělo jinou partii?
Věž na druhé řadě, případná slabina na a2 a možnost přechodu bílého krále na dámské křídlo. Věřím tomu, že to vše David kalkuloval při partii a snadno zjistil, že přechod krále k soupeřovým pěšcům na dámském křídle černému vykompenzuje slabost g-pěšce a možnost postupu a7-a5-a4 s roztržením pěšcového řetězu.
Sami se můžete přesvědčit, že bílý ničeho nedosáhne.

 

 

V každém případě, podobné plány byly možné i v partii II.Ligy „F“ , která se hrála v zápase Karviné s Českým Těšínem. Tam však byla situace jiná. Bílý měl g-pěšce víc a na dámském křídle proti sobě stáli „tři proti třem“ , což zcela mění situaci.

 

 

K této pozici partie dospěla poté, co se bílý trochu nesmyslně zbavil svého skvělého střelce za soupeřova „mrzáka“, který se poprvé rozeběhl po šachovnici až ve 30. tahu.:

 

 

Nyní bylo nejlepším pokračováním za černého vyměnit pěšce na f3. Po braní pěšcem (32. … gxf3 33. gxf3) černý snadno remizuje po šachu věží na druhé řadě, po braní králem se pak bílému právě kvůli slabosti pěšce a2 a možnosti postupu a7-a5-a4 asi nepodaří uplatnit pěšce v koncovce.
Černý ale pokračoval jinak, pěšce na a2 napadl hned tahem 32. … Va1, čímž „donutil“ bílého k výhodnému postavení věže na druhé řadě,  a partii měl černý prohrát.

Bílému stačilo kombinovat dva plány: postup g-pěšce a přechod krále na dámské křídlo.
Bohužel, bílý usoudil, že stačí dojít králem na dámské křídlo, pokrýt pěšce na a2 a pak už se to „nějak vyhraje“  :usmev: (35. Ke3) . Nestačilo to, ale ke vší „smůle“ ani černý nehrál zrovna nejlépe a bílý měl ještě několik šancí uvědomit si, že samotný přesun krále na dámské křídlo nemůže stačit k výhře (stačil by, ale to by se král musel vydat do tábora černého „oklikou“  :usmev: ).

Byla to poslední partie zápasu a její závěr byl takový, jak ho mnozí známe z různých soutěží družstev.
Uděláte tah a když domačkáváte hodiny, členové obou týmů se na sebe významně podívají a všichni kvapí kamsi za dveře, odkud se pak ozývá přiškrcený smích. Soupeř přemýšlí, diváci (a kibicové) se vracejí. Soupeř dělá tah a situace se opakuje. Opět se na sebe všichni významně podívají, znovu urychleně opouštějí hrací místnost a zase se ozývá tlumený smích  :usmev: .  To se pak ještě několikrát opakuje, dokud jeden z hráčů nenajde správné řešení  :smich: .

Zkrátím to.
Náš hráč uvyklý končit partie hrané klasickým tempem s konečným časem výrazně převyšujícím počáteční stav na hodinách (obvykle mu v závěru „svítí“ na hodinách něco jako 1:50 plus nějaké sekundy) se dostal do „časové tísně“ a když mu na hodinách zbývalo už „jen“ nějakých čtyřicet minut, udělal hrubku (59. g3??) a přišel o věž.

 

 


 

Dostáváme se ke včerejší Davidově partii, kterou jsme s Martinou okomentovali společně, ale každý zvlášť  :smich: . Určitě to není bezchybný rozbor, protože počítačové varianty jsme do partie doplnili až na úplný závěr. K tomu máme každý „svůj styl“ .
Martina komentuje „poloprofesionálně“, já „polopaticky“  :smich: , což bylo dáno zřejmě tím, že jsem partii skoro celou komentoval už v jejím průběhu (a pak jsem své komentáře upravil). Něco jako „psané online komentování“  :usmev: .
Moje komentáře nejsou nijak označeny, Martina má před svým komentářem nebo variantou jméno „Kořenka“ .

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola:

 

Tabulka po 2. kole:

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
ALREH na chess-results
Výsledky festivalových turnajů na chessmanager

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
14 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Jen doplním, že 17…h4 jsem hrál především proto, aby mi po 18.Jf4 Vhd8 nevisel pěšec na h5.

Homunkulus

Ten komentář mi připomíná knihu Kaňovský/Valenčík: Proč David poráží Goliáše. (Tady ho teda neporazil.) Totiž snahu nějak se zorientovat z pozice běžného hráče ve velmistrovských partiích; všechno postihnout nedokážeme, ale aspoň něco. Takhle nějak bychom to asi měli dělat běžně, jen nemáme čas (tj. že se nám nechce).

Kořenka

Původně jsem to chtěla komentovat on-line, ale v Ř. nastal prudký déšť, který jsem sledovala víc 🙂 Auta plavala apod. Oproti tomu byla partie pěknou! podívanou.
 

Vojta Plát

Rozebirate vseobecne znamy Berlin jak kdybyste ho videli poprve v zivote a vasi ctenari asi taky 🙂

Vojta Plát

Takze 1.h4 g6 neni KrajiNovina?

Honza Repák

1.Jc3 g6 2.h4 je věnována celá kniha, párkrát jsem na ni viděl reklamu.   :smich: 

Vojta Plát

Mimochodem jsem zahral v New Yorku na hustlery 1.e4 Jf6 2.e5 Jg8 a vsichni shodne prohlasili, ze to je Brooklynska varianta Alechinky 🙂 vse znaji, kluci cerni usati 🙂

Rubinus

Někdy kolem roku 84 to v několika číslech (!?) rozebíral i tehdejší ČS Šach. Pamatuji si z toho jedinou větu – zdaleka ne každý kvalifikovaný vůdce bílých by byl potěšen, kdyby zahajoval partii s počátečním postavením pěšce e na e5 – nebo tak nějak to tam tehdy bylo.

JanVan
14
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x