Status Quo

V Tbilisi mají dnes hráčky na prvním turnaji ze série FIDE Women’s Grand Prix 2024 volný den. Naposledy jsme do Tbilisi „nahlédli“ po třetím kole a od té doby hráčky sehrály další dvě kola.
Tři kola mají odehráno hráči turnaje ALREH Grandmasters Tournament na festivalu Akiby Rubinsteina.

 

Minule jsem o turnaji v Tbilisi psal něco ve smyslu, že hráčky hrají „až příliš solidní“ šachy  :usmev: . Chtěl jsem tím říct jen tolik, že v oblasti uzavřených turnajů už ženy směle konkurují mužům. Hromada remíz…
Není to však nic překvapivého, protože ve vyrovnaných turnajích (a tenhle vyrovnaný určitě je) je celkem běžně procento nerozhodných partií někde kolem sedmdesáti procent.
Je to sice hodně, ale nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř  :smich: .
Například na Superfinále šampionátu Ruska, o kterém se možná někdy zmíním  :usmev: , mají hráči odehrána tři kola. Hraje dvanáct účastníků, tři kola tedy znamenají osmnáct partií.  Z osmnácti partií skončilo šestnáct(!) remízou, jen Artjom Timofejev na poslední příčce tabulky dvakrát prohrál. Remízou skončilo cca 89 % partií a k tomu ještě dodám, že když odečtu dvě prohry Timofejeva, činí průměrná délka partie 27 tahů  :smich: .

Nechme ale Rusko Ruskem a raději se podívejme, co se událo v posledních dvou kolech v Tbilisi.

Ve čtvrtém kole prvního turnaje série FIDE Women’s Grand Prix 2024 skončily čtyři partie z pěti remízou.
Pominu skutečnost, že Anna Muzyčuk měla vyhranou dámskou koncovku s Nanou Dzagnidze a pouze ji remizovala. Koncovka to nebyla jednoduchá a času nazbyt už hráčky také neměly.
Četli-li jste už na našem webu něco o turnaji v Tbilisi, pak vám asi neuniklo, že se nedaří španělské reprezentantce Saře Khadem. Sara měla v pěti kolech třikrát černé figury a třikrát prohrála. Bílými jí to celkem jde, má 1.5 bodu ze dvou partií, ale černými nemůže prolomit prokletí.
Ve čtvrtém kole měla s Alexandrou Kosteniuk vyrovnanou pozici, ale do časové kontroly jí zbývalo odehrát deset tahů za minutu a půl. Černá měla o pěšce míň, ale slabost bílého krále to bohatě kompenzovala. Ovšem jen do chvíle, než si Sara „blicla“ 31. … f6?? . Oslabila tím vlastního krále a to byl konec.

 

 

Sara Khadem zůstává na posledním místě i po pátém kole, v němž zvítězila s Lelou Javakhishvili. Nana Dzagnidze si poradila s Alexandrou Kosteniuk.

Úlet předvedla Vaishali Rameshbabu v partii s Marií Muzyčuk. Mladá Indka sice měla na hodinách už jen 53 sekund, ale do časové kontroly jí chyběly jen čtyři tahy, přičemž v pozici mohla bez rizika hrát prakticky jakýkoli logický tah. Místo toho se však pustila do „matování“ černého krále  :usmev: .
Po tahu 36. Vb7+ bylo jasné, že něco přehlédla, otázkou je, co to bylo.
Buď „neviděla“ černého jezdce na a5, nebo přehlédla, že po šachu věží nemusí jít černý král na pole c8, kde by dostal mat, ale normálně ustoupí na pole e8 a bílá zůstane bez kvality a pěšce.

Zbylé dvě partie (Assaubayeva – Muzyčuk Anna a Tsolakidou – Kashlinskaja) skončily remízami.

 

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
Fotogalerie turnaje


 

V Polanici-Zdrój se včera na turnaji ALREH Grandmasters Tournament hrálo třetí kolo.

Nebýt výhry Dudy, který si v Sicilské hře poměrně lehce poradil s Volokitinem, dalo by se dění na turnaji vyjádřit dvěma latinskými slovy: STATUS QUO.  :usmev: .
Setrvalý stav, všichni remizují, Keymer vyhrává.

Ano, Vincent Keymer má po třech kolech na svém kontě tři výhry. Ve třetím kole si poradil černými barvami s Pentalou Harikrishnou, který nezvládl časovou tíseň a nesprávným způsobem odevzdal pěšce.

 

 

Remizovali krajané Wojtaszek s Bartelem a „krajané“ Sarana (Srbsko) s Fedosejevem (Slovinsko)  :usmev: .
Remizoval také David Navara se Samem Shanklandem. V Gruenfeldově indické odtahali oba hráči nějakých dvacet tahů podle teorie. Podle mé databáze je novinkou až tah 20. … f5!? .
Bílý po něm sice získá pěšce, ale černý kůň, ze kterého by měl jistě radost Aron Nimcovič  :usmev: , jej spolehlivě blokuje (tzv.kůň BLOGER… nebo BLOCKER?  :smich: ) a je jasné, že bílý nemá dost prostředků na udržení své minimální materiální převahy.

 

 

 

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola:

 

Tabulka po 3. kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
ALREH na chess-results
Výsledky festivalových turnajů na chessmanager

 


 

Když Status Quo, tak Status Quo  :usmev: a jedna stará „vykopávka“ s „klasickou hláškou“: „Stand up and fight!“  :mrknuti: .

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x