Lavina turnajů

S blížícím se koncem prázdnin se blíží i konec letních turnajů 🙂 . Zatímco jiné sporty mají v létě spíše „okurkovou sezónu“ , šachisté v létě „makají“ víc, než bývalý předseda vlády.
V Saint Louis začal v noci z neděle na pondělí poslední turnaj série Grand Chess Tour (GCT), populární Sinquefield Cup. České fanoušky samozřejmě zajímá, jak si vede David Navara na festivalu Akiby Rubinsteina v polském městě Polanica-Zdrój.
Ženy měly na prvním turnaji seriálu FIDE Women’s Grand Prix 2024 volný den, což se dá využít ke krátké informaci o turnajích v Jeseníku.

 

Saint Louis se v posledních letech stalo „Mekkou šachu“ . Není divu, s takovým sponzorským zázemím, jaké mají šachisté v St.Louis, není problém pořádat velkolepé turnaje.

V posledním turnaji série GCT hraje všech devět oprávněných účastníků letošního ročníku soutěže. Desátým hráčem v turnaji Sinquefield Cup 2024 je úřadující mistr světa Ting Li-žen (Ding Liren).

Hráči stihli odehrát dvě kola, kolo třetí se hraje dnes ve 20:00 SELČ.
V prvním kole skončily remízou čtyři partie z pěti. Druhé kolo bylo ještě „remízovější“  :usmev: a remízou skončily všechny partie.
Partie druhého kola jsem ještě pořádně neviděl, ale partie kola prvního jsem stačil „proletět“  :usmev: . Čtyři korektní remízy a remízou mohla skončit i partie Caruana-Firouzja. O výsledku partie rozhodla až časová tíseň, v níž měl (časově) lepší vyhlídky Caruana.
Hrála se těžká koncovka těžkých figur  :usmev: , v níž měl sice černý o dva pěšce více, ale jeho král byl zcela obnažený. Podobné koncovky není jednoduché hrát ani s dostatkem času, a tak nepřekvapí, že v časové tísni oba hráči chybovali. V takových koncovkách, kdy jedna, nebo druhá dáma (i věž) má k dispozici „milión“ polí, ze kterých může šachovat, se snadno stane, že hráči něco přehlédnou. A když k tomu po několika hodinách hry máte na hodinách zhruba minutu do konce, je to ještě horší. Pak není problém „vyrobit“ chybu.
Šílená koncovka. Poslední chybu udělal Caruana a Firouzja si připsal bod.

 

 

Tabulka po 2. kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Průběžné pořadí GCT


 

V turnaji ALREH Grandmasters Tournament na festivalu Akiby Rubinsteina se až extrémně daří Vincentu Keymerovi. Lhostejno, zda hraje bílými, nebo černými, Keymer vyhrává. Takový výsledek naposledy předváděl loni Hans Niemann  :usmev: , ale to bylo na turnaji, kde chyběla v podstatě jakákoli kontrola. Předpokládám, že V Polanici-Zdrój kontrola je a tím nechci říct, že bych Keymera podezříval.

Ve čtvrtém kole Keymer porazil bílými Fedosejeva, který si na 1. d4 vybral klasickou variantu odmítnutého dámského gambitu. V zahájení se toho vlastně ani moc neudálo, Keymerův koncert přišel až po výměně dam. Pokud bych měl hledat hlavní příčinu Fedosejevovy porážky, pak bych za ni označil tah 16. … Se4. Samotný tah střelcem sice ještě černému partii neprohrává, ale byl to začátek špatného plánu s převodem střelce na královské křídlo.
Koncovku dvojice střelců proti střelci a zavřenému střelci  :usmev: , zahrál Vincent ukázkově, klobouk dolů.

 

 

Tři těžkosti stály bod Volokitina, který měl bílé figury se Saranou.
Těžká koncovka těžkých figur v těžké časovce  :usmev: . Podobný případ jako v na začátku zmiňované partii Caruana – Firouzja. Málo času a spousta možností. Remizovat se to dalo, ale to by musel mít Volokitin dostatek času.
Remízová varianta v komentáři je dílem Stockfishe. Ani jsem se nenamáhal hledat všechny možné šachy (za obě strany)  :smich: .

 

 

Zbylé tři partie skončily remízou. Snad jen partie Shankland-Duda remízou skončit nemusela, protože po Dudově chybě 19. … Jd5 mohl Shankland udržet převahu. Ani Shankland však není neomylný a partie nakonec skončila zaslouženou remízou.

 

 

Harikrishna remizoval s Wojtaszkem, Bartel s Davidem Navarou. Korektní remízy klubových (nebo bývalých klubových, teď si nejsem jistý  :usmev: ) spoluhráčů neznamenají, že se nebojovalo.

 

 

David Navara při popartiové analýze.
Zleva doprava: Navara, Bartel, Pakleza. Zdroj: screenshot z online vysílání Polského šachového svazu.

 

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola:

 

Tabulka po 4. kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
ALREH na chess-results
Výsledky festivalových turnajů na chessmanager


 

Jeseník Open je tradiční „dvojturnaj“ v horském lázeňském městě. Stejně jako v předchozích letech se i letos hraje ve dvou skupinách a stejně jako v předchozích letech jsou součástí i různé doprovodné turnaje a akce.

Letos si pořadatelé připravili pro zájemce dvě simultánní produkce. Proti Tomáši Polákovi nastoupilo osmnáct hráčů, kterým velmistr povolil jen tři remízy.
Druhou simultánku (nebo snad „simulantku“ , jak se kdysi objevilo na jednom zábavném serveru  :usmev: ) sehrál GM Sergej Movsesian. Z devatenácti soupeřů se podařilo třem remizovat a Jan Cimburek Sergeje porazil.

V devítikolovém rapid turnaji pod názvem Memoriál Svatopluka Hastíka zvítězil s osmi body Jakub Krejča. Sedm a půl bodů stačilo Kiliánu Slovákovi na samostatné druhé místo. O pořadí na třetím až pátém místě rozhodlo až vedlejší hodnocení, protože tři hráči uhráli sedm bodů. Třetí skončil Oskar Hájek, čtvrtý Krzysztof Banasik a pátý Jan Cimburek.

V hlavních turnajích jsou odehrána čtyři kola, po nichž je v áčku i béčku na špici solidní „tlačenice“  :usmev: , takže raději nebudeme spekulovat, kdo má jaké šance a počkáme si, jak se situace vyvine.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
35 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Knoplik

Na vedlejším webu ti mistr novinář napíše, že Sinquefield Cup je nezajímavý a že nejde postihnout všechno. Ten pán by se měl jít fakt léčit. 😀

Vojta Plát

Tak tam ti dva kaspari ani nemaji poneti, co se kde hraje ve svete. Nesleduji nic, nemaji prehled a jeste si hraji na trenery. Ten, kdo s nimi trenuje(myslim Cveka a Koutneho), tak je cistokrevny magor a moula.

Rubinus

Tak hlavně jsou tam někteří nešťastní, že nemohou nyní na oplátku dislajkovat, tak to chodí dělat sem. Ale tady to není žádná soutěž, tady je to úplně jedno.

Vojta Plát

Furt to tam jeden z tamnich diskuteru resi? Kdyby mu to bylo jedno, tak o tom nepise. Ale zrejme z toho ma nocni mury, ze o tom furt pise. Ja ani nevim, jak tu nejake plus ci minus dat. Kdyz to bavi jine, tak at si lajkuji ci dislajkuji co chteji 🙂

Jentak

Myslíš,že jsou špatní trenéři? Proč?

Vojta Plát

Mozna jsou adekvatni tak do urovne 2100, ale na vic ty hrace vytrenovat neumi. A tak jako ve fotbale muze za neuspech tymu trener, tak stejne je to i v sachu. Nebo je snad elo 2100 pro nekoho uspech?

Jentak

Tak to nedokáži posoudit, jestli jen kolem Elo 2100. Ale na amatéry je 2100 dobrý. Když na tím, ale přemýšlím, tak se jejich někteří talentovaní svěřenci motají kolem 2100 pár let.

Petr Kraus

Dobrý den , no zrovna pan Robert Cvek si na trenéra hrát nemusí- protože on je dobrý trenér a dle mého názoru jeden z nejlepších u nás.

Vojta Plát

To je vas nazor, ale snad nevadi, kdyz s nim nebudu souhlasit 🙂

Petr Kraus

Nevadí  :usmev: .Jinak jsem sledoval vaše turné v zahraničí a pěkné partie i zajímavé fotky. Pro mě jako fanouška šachu – je jen škoda, že sem vás neviděl na turnajích v   :cze:  a věřím ,že budete brzo zpátky v top 10 u nás. Pořad si myslím, že jste šachový talent a dosáhnete elo 2600.

Vojta Plát

Hrat turnaje v CR uz pro me neni nejak moc atraktivni. Spousta organizatoru furt nepochopila, ze je potreba jit s dobou a ne tvrdnout v dobe nekdy pred 10-15 lety. Az se toto zmeni, tak pak zase treba budu turnaje v CR hrat. Ale obavam se, ze se v nejblizsi dobe nic takoveho nestane.

Petr Kraus

Organizovat turnaj je finančně náročné a kde sehnat finance. Na druhou stranu mě zaujalo, že vy jste jel na turné do Ameriky a sám jste tam dokázal zorganizovat turnaj a myslím ,že jste tam měl i komentář – za jakou cenu se dá sehnat relativně levně letenka z Ameriky do Evropy. Já mám rád rapidy a nedávno jsem měl rozmluvy s více šachisty jak nastavit 1. cenu pro vítěze . Já mám v hlavě 10 000 a bylo mi řečeno , že to je hrozně moc- maximálně 3000 tisíce.

Vojta Plát

Nevim, kde jste prisel na to, ze jsem v USA neco organizoval? Letenky se daji sehnat levne a neni to nic sloziteho. Vy uz rapid organizujete pet let, ale zatim se neuskutecnil ani jeden rocnik. Tak az promenite slova v realitu, tak dejte vedet. Takovych snilku a zvanilu uz jsem zazil v CR dost 🙂 Cena za prvni misto je vzdy na poradateli. Kdyz date 2000 korun, tak budou mit slabsi hraci radost, protoze nebude pro ne konkurence. Kdyz 10000 korun, tak budou hraci pod 2400 nastvani, protoze s nejvetsi pravdepodobnosti vyhraji kulovy. Ja hral vcera rapid v Presbytarianskem kostele a krome jedne hracky s titulem WIM(FM) tam nikdo silny nebyl. Pet z peti a prvni cena 470$. Jak vidite, v USA ani prvni cena pres 10000 korun nenalaka silne hrace k ucasti, protoze to je pro ne pakatel a nestoji jim to za namahu a cas. V Nemecku byl v Drazdanech o vikendu nejaky festival, kde se jeden hral turnaj v rapidu a druhy den v blitzu. Kuba Pulpan v jednom turnaji vyhral a bral 400€, pak skoncil druhy za 200€. Hral snad 1-2 velmistri, par IMek, ale to bylo vse. Ja uz nikomu do poradatelstvi nekecam, at si to kazdy dela po svem. Ja jsem ciste jen hrac a tim to hasne.
 
 

Petr Kraus

No můžu vám říct, že 1.ročník sem dělal a pár turnajů sem sponzoroval a další věci kolem šachů- nato ,že jsem vážně nemocný ,tak se stydět nemusím. Ano asi 4 rapidy jsem nedotáhl a několik turnajů sem nedohrál, protože mě zradilo zdrávi. Dokonce jsem se i s vámi domlouval ,že uděláme turnaj- od toho jsem upustil, protože jsem to vyhodnotil jako rizikové. Nicméně děkuji za tento komentář, určitě to bude pro mě šachový impuls. Já jsem čistě jen fanda šachu a tím to hasne.

Vojta Plát

Vy jste do turnaje tahal politiku, to ale asi neni dobry napad do budoucna. Na poradani sachovych turnaju musi mit clovek cit a nejake zkusenosti. Mozna casem taky budu vice organizovat. Zatim ma ale prednost hrani.

Petr Kraus

Politiku jsem do turnaje netahal. Jenom jsem měl přislib od předsedy jedné politické strany, že pokud budu pořádat turnaje v šachu a jiné věci pro lidi, že mě dá nad tím záštitu- to jsem nevyužil ani jednou, právě proto, že politiku do šachu tahat nechci. Samozřejmě nemám velké zkušenosti. Jenom prosím vás, kdybyste chtěl napsat, že do turnaje tahám alkohol, tak jsem abstinent. Přeji vám , jen to nejlepší.

Knoplik

Já to neberu, ten všech blbců futrál, který sám píše jako dítě z druhé pomocné, se snaží všechny přesvědčit, že když vygeneruje stupidní článek pomocí AI, tak je světovej. Co na tom, že je v tom článku milión faktických chyb, co na tom, že to s šachem nemá nic společného. Mistr je spokojen a kdo se mu neklaní, nepochopil jeho odporně ukvičenou fistuli, když se snaží svoje videa náhodou namluvit sám…

Jan Jílek

Hele, fakt si o něm nemyslím nic dobrého, stačí si vzpomenout, jak na mě chtěl hodit, že jim někdo ukradl YouTube kanál, ale přimlouval bych se, aby se tady neřešil.
Ten člověk mi fakt nemá co dát po jakékoli stránce. Ať si vedle řeší politiku do zblbnutí, mě to fakt nezajímá. Co mi paměť sahá, tak vlastně nic nebyl schopen udělat v zajímavé kvalitě – tak proč o něm mluvit.
Nechci, aby se tu kdokoliv pomlouval, to bych pak nebyl o nic lepší. Díky.
 

Vojta Plát

Moudrejsi ustoupi, souhlas. On se dotycny potopi sam, je to jen otazka casu 🙂

Remcik z Banika

Bohužel Luboši to ale ne vždy tak v životě funguje, jak sám přece víš, viz např. spoustu nacistických, komunistických a možná zpětně i dnes takzvaných demokratických politiků, dále např. spoustu sprostých vrahů, násilníků, zlodějů, kteří nikdy potrestaní nebyli a nebudou, kteří prostě nebyli dopadeni nebo uznáni za vinné. Vojta i pan Jílek s Petrem Koutným v mnoha věcech spolupracovali a teď mi to přijde jako hon na čarodějnice a nasazování kozlí hlavy. OK, nevyšlo to, chuj s tym, to je život. Ale kopaní anonymů tady do stránek nss je už fakt slabé.
 

Jan Jílek

Bóže, pane K., teď ale píšete o něčem, o čem nevíte vůbec nic… v čem jsme „spolupracovali“? To, jak tvrdil, že jsem jim ukradl YouTube bylo podle vás OK? Takové rádoby bodré komentáře bez elementární znalosti věci jsou fakt k ničemu.
 
Sám jsem psal, že se mi navážení do nekonkurence nelíbí.
 
A teda ten dnešní vedlejší článek je fakt perla.

Vojta Plát

Aneb kdyz to tady Koutny cte a jeho potreba kopat kolem sebe je dulezitejsi nez informovanost o sachovem deni. Nss zije jen z toho, ze tam lide chodili drive, tak se to tvari, ze to ma mozna vysoka cisla navstevnosti, ale to neznamena, ze by to byl cteny server a ze by clanky staly za to. Ta kvalita obsahu je tam fakt tragicka a ten dnesni clanek je toho dukazem. Ale tak nekterym lidem chybi par kolecek v hlave, tak proc jim to vysvetlovat, ze. Stejne nakonec jako vzdy dojde na ma slova 🙂

Remcik z Banika

Zrovna jsem chtěl, pane Jílku, svůj komentář vymazat, že je moc osobní vůči mnou jmenovaným včetně Vás, ale jelikož jste odpověděl, tak už by to bylo blbé.   :usmev:  Nevím, jestli Petr tvrdil, že jste mu ukradl youtube, pokud jo, tak to ok určitě není. O Vaší spolupráci samozřejmě moc nevím, ale zpočátku jste minimálně nějaké přenosy dělali spolu, co si vzpomínám. Moje včerejší reakce byla spontánní poté, co jsem si tady přečetl některé až hanlivé komentáře tady vůči hlavně Petrovi. V klidu si je znovu přečtěte včetně Vaší, třeba mi dáte za pravdu. Mně se taky spoustu věci na nss nelibí a párkrát jsem to i v komentářích tam napsal. Ale dál matlat se v tom nechci a já sám tady už dlouho respektuji Vaše dřívější přání, aby se tady o nss nepsalo, což se stejně ale stálé píše.

Jan Jílek

V pohodě. Do toho nemůže nikdo pořádně vidět. Naposled a v kostce. V roce 2017 jsme se s kamarádem rozhodli RP šachy pomoct s přenosy, protože máme rádi šachy a projekt se nám líbil, navíc jsme viděli, že jsou na techniku leví. Když jsme se na konci roku 2018 (tedy téměř po 2 letech) rozhodli v předávání naší práce nepokračovat, tak mě Petr Koutný pomluvil. Víc už psát nebudu, jen aby bylo jasno, že o nějaké „spolupráci“ nemůže být vůbec řeč.
 
Petr Koutný si za negativní reakce většinou může sám, protože občas píše dost manipulativně, jako když Brno vydával za Strahov apod. To slušný člověk podle mě nedělá.

Rubinus

Dalo se to čekat, už „tam“ máš odvetu.

Vojta Plát

Tak on se dotycny boji konfrontace a nejen on. Na fb a vsude blokuji lidi, co by o nem mohli napsat pravdu, ale stoji mi takova nula za to? Vsak tam dostava bidu v komentarich a dle velkych minusu u jeho komentaru tak nejak usuzuji, co si o Koutnem a jeho clancich sachiste mysli. Ja to vim uz dlouho, jen Koutny se boji podivat pravde do oci a priznat si, ze on v CR(a nejen v CR) nikoho nezajima a je vsem akorat pro smich.

Knoplik

Přesně tak! Borec si hraje na novináře a kromě ukradených článků nedá dohromady souvislou větu. Jestli to pan novinář čte, tak bych si na jeho místě zopakoval učivo třetí třídy ZŠ, zejména mě/mně. Tam je chyba snad v každé druhé větě… 😂

Vojta Plát

Staci Koutneho slyset mluvit. Se Cvekem oba koktaji a clovek by si rekl, ze to je duo, ktere zrovna vyslo ze zvlastni skoly. Takze jo, aspon v necem k sobe ti dva pasuji 🙂

Jan Jílek

Vojto, už jsem to říkal několikrát, navážet se do někoho kvůli nemoci je velmi nepěkné, to je to samé, jako bys člověku, co sotva chodí řekl, ať si jde zaběhat  :smich:
 
Prosím, zanechme útoků na duo PK a RC, nejsou tu a není to fér. Díky.

Vojta Plát

Kvuli jake nemoci? Demenci? 😀

Knoplik

On je takový hňup, že nejdřív řekne, že ho Sinquefield cup nezajímá, ale dnes o něm vydá rádoby článek. 😂 Že je to hnůj hodný jeho rádoby kvalit, o tom se ani šířit nemusíme… Argument, že tady PK není, neberu, to je jeho problém, stejně to čte a připadá si jako mistr světa. Sice nezvládá učivo prvního stupně ZŠ, ale to neva, on je pan novinář… 😂

David Navara

Pořadatelé asi čtou zdejší web, protože po dnešní partii rozhodčí kontroloval mne a Hariho. (Asi jsme byli mimořádně podezřelí.  :smich: )
Netuším, v jakém rozsahu se kontroly prováděly v předchozích kolech, ale ve zdejším uzavřeném turnaji hrají samí důvěryhodní hráči. To, že mnozí lidé včetně expertů Hanse podezírají a jiné ne, je sice nesystémové, ale Hans si to z větší části způsobil sám. (Abych byl objektivní, dodám, že v poslední době svými výkony dokazuje, že je skutečně mimořádně silný hráč.)

Rubinus

Hans vyrostl s počítačem, tak si možná vypěstoval takový odhad, že jeho hra počítač připomíná. Pokud s ním rozebírá pozice hluboko do střední hry denně, pak to možné asi je. Jestli podvodníkem je, či není, nevím, i když osobně tipuji, že spíš ano.

35
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x