První noha, první ztráta

Po jednodenním odpočinku zasedla desítka šachistek na prvním turnaji FIDE Women’s Grand Prix 2024 v Tbilisi opět ke stolům s dvaatřiceti figurkami. Pánové v polském městě Polanica-Zdrój si o volném dni mohou nechat jen zdát 🙂 a včera odehráli páté kolo turnaje ALREH Grandmasters Tournament na festivalu Akiby Rubinsteina. Než se dohraje v Saint Louis, budu mít dnes už dopsáno a částečně možná i dospáno 🙂 , takže na výsledky třetího kola turnaje Sinquefield Cup si „posvítíme“ až zítra (pokud se nic mimořádného nestane).
Mrkneme také na ostrov Lanzarote, kde se hraje Open FIA 2024 a také se tam uskutečnila „Simultánea Vojtech“ 😀 .

 

Tak trochu optimisticky jsem čekal, že odpočaté dámy začnou v Tbilisi hrát „odpočatější“ šachy. „Odpočatější“ ve smyslu agresivnější a hrané s elánem a maximální snahou o výhru  :smich: .
Jistě, přeháním, nic takového jsem nečekal, ale přece jen jsem si myslel, že by se mohlo hrát tvrději.
Skoro jsem se dočkal, i když to tak podle výsledků „První nohy“ (First leg = první etapa, první část a také první noha  :usmev: ) moc nevypadá.

Jedinou rychlou a poměrně lehkou remízu jsme mohli vidět v partii Kosteniuk-Javakhishvili. Čtyřiadvacetitahová remíza nebyla úplně nudná, ale také bych tu partii neoznačil jako skvost  :usmev: .
Maria Muzyčuk se pokoušela získat celý bod se Sarou Khadem, které se doposud na turnaji vůbec nedařila hra černými barvami. Tentokrát to Sara zahrála podstatně lépe než v první polovině turnaje. Dokonce měla jednu chvíli i malou výhodu, ale partie nakonec skončila remízou v koncovce věží a nestejných střelců.

Mariina sestra Anna Muzyčuk stála podstatně lépe s řeckou mezinárodní mistryní Stavroulou Tsolakidou. Černá měla více pěšcových slabin a pěšcová převaha bílé na dámském křídle byla také znatelná. Těžko říct, zda by tyto faktory hrály nějakou roli při hře na výhru bílé, ale jisté je, že bílá pochybila, když převedla hru do střelcové koncovky. Jezdcová koncovka by pro bílou byla o něco výhodnější. I tato partie skončila remízou.

 

 

Solidní šanci jít „do trháku“ promarnila Nana Dzagnidze v partii s Bibisarou Assaubayevovou. Bílá obětovala kvalitu, ale měla za ní nádhernou dvojici střelců. Kromě dvojice střelců však měla i málo času  :usmev: , ale nemusela si zoufat, protože její soupeřka na tom byla podobně.
Bílá si nalezla dámou do soupeřova postavení a asi jen ona bude vědět, zda předem počítala s odevzdáním dámy za věž a lehkou figuru nebo šlo jen o přehlédnutí.
V zuřivé časové tísni obě hráčky chybovaly, takže remíza je výsledek, který by mohl uspokojit obě strany  :usmev: .

 

 

Jediná hráčka, která dokázala v šestém kole zvítězit, byla Alina Kashlinskaya. K vítězství jí hodně pomohla její soupeřka, Vaishali Rameshbabu. V poslední době se mi zdálo, že Vaishali zapracovala nad svým repertoárem v zahájení, ale partie s Alinou tomu nenasvědčovala  :usmev: .
Brzy po zahájení, ze kterého černá nevyšla úplně nejhůř, začala Vaishali systematicky ničit vlastní opevnění kolem svého krále  :usmev: . Nakonec byla ve své snaze úspěšná a bílá si připsala celý bod.

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola:

 

Tabulka po šestém kole: 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
Fotogalerie turnaje


 

V Polanici-Zdróji se hrálo páté kolo a nebál bych se označit jako překvapení první ztrátu Vincenta Keymera  :usmev: .
Keymer měl před pátým kolem náskok jednoho a půl bodu a troufám si tvrdit, že i kdyby už zbytek turnaje doremizoval, bude mu to stačit na vítězství.
V pátém kole měl Keymer černé figury s Radkem Wojtaszkem a ve chvíli, kdy skončila teorie (kdysi knižní varianty, dnes databázové záznamy  :usmev: ), bylo jasné, že partie směřuje do remízového přístavu. Vyměnily se dámy, černý se zbavil svého izolovaného pěšce a …remis. První ztráta Vincenta Keymera!

 

Šachový „Konzertmeister“ Vincent Keymer

 

Duda stál podstatně lépe v partii s Bartelem. Ten se však vynalézavě bránil a když zahrál bílý několik nepřesných tahů, stávala se jeho snaha o hru na výhru už jen zbožným přáním. V koncovce měl sice Duda o pěšce více, ale kromě věží byli na šachovnici i nestejní střelci a černé figury byly hodně aktivní, což černému kompenzovalo mírnou materiální nevýhodu.

Nadějnou koncovku s pěšcem navíc hrál černými Sam Shankland se Saranou. Promeškal však vhodný okamžik k aktivizaci střelce, protože po možném 30. … Sf6 by měl bílý díky nevhodně postavenému jezdci tak trochu problém  :usmev: .

 

 

Dva Pražáci si zajeli až do Polska, aby sehráli partii, kterou si mohli zahrát „doma“  :usmev: . David Navara a Pentala Harikrishna bydlí v Praze, kde se běžně potkávají. Potkávají se i na zápasech Nového Boru, protože už dlouhou dobu hrají za stejný tým. Včera se potkali v Polsku, aby se pokusili jeden druhého překvapit“  :usmev: .
David měl bílé figury a když zahrál zajímavý (podle Stockfishe však nikoli nejlepší) tah 20. Sa6, vypadalo to, že nás, vlastně oba protagonisty  :usmev: , čeká tvrdý boj. Černý místo ambiciózního 20. … Je5 zahrál 20. … Sb7 a bílý se vrátil střelcem. To se opakovalo ještě jednou a zdálo se, že partie skončí remízou opakováním pozice. Pak však David zahrál 24. De2 a opakování se nekonalo.
Bílý odevzdal věž za dvě lehké figury a pěšce, ale ukázalo se, že si ani jeden z hráčů nemůže moc vyskakovat. Napodruhé už se opakování pozice konalo a partie skončila remízou.

 

 

Vladimir Fedosejev porazil Andreje Volokitina v dobře vedené partii, kde se možná černý mohl bránit lépe, ale už někdy od 24, tahu hrál těžkou pozici s pouhou minutou na hodinách, takže se dalo předpokládat, že se bílý prosadí.
A prosadil se.

 

Výsledky a los dalšího kola:

 

Tabulka po pátém kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
ALREH na chess-results
Výsledky festivalových turnajů na chessmanager


 

Možná ladným zhoupnutím  :usmev: , možná letecky anebo lodí se Vojta Plát přesunul z palmy na Lanzarote. Tedy z La Palmy  :usmev: .

Na Lanzarote se hraje Open FIA 2024, kde je (dnes se hraje poslední kolo) Vojta nasazenou turnajovou dvojkou. Po osmém kole má náš hráč sedm bodů stejně jako turnajová jednička Číňan Chongseng Zeng.
V posledním kole má Vojta bílé figury s kyrgyzským FM Melisem Mamatovem a pokud nic „nezdrbe“ , může se těšit na poměrně hezkou solidní cenu a „trofeo“  :usmev: .
Držíme palce!

Cenový fond openu:

V průběhu turnaje sehrál Vojta i „simultáneu“ proti šesti hráčům s výsledkem 6-0.
Abych Vojtovi udělal radost, dovolil jsem si „zanalyzovat“ jeho partii ze druhého kola se slovenským hráčem Peterem Ručkem  :usmev: .
Tentokrát je to „velmistrovská analýza“  :smich: , kterou bych mohl vyjádřit jedním krátkým souvětím:
Bílý udělal mezi 13. a 15. tahem tři chyby, které vedly k prohrané pozici.  :usmev:

 

 

Odkazy:

Web organizátora
Výsledky na chess-results

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x