Známe vítěze?

  • Open FIA 2024
  • First Leg-Tbilisi
  • Sinquefield Cup 2024
  • ALREH Grandmasters Tournament (Polanica-Zdrój)

 

Na Lanzarote včera dopoledne skončil turnaj Open FIA 2024, kterého se zúčastnil i Vojta Plát. Před posledním kolem se dělil o první příčku s čínským velmistrem Zengem, oba měli shodně sedm bodů.
V posledním kole hrál Vojta na první šachovnici s kyrgyzským FM Mamatovem, Zeng měl černé figury s polskou hráčkou Lenou Obrochtou, jejíhož předčasně zesnulého otce, šachistu a vynikajícího rozhodčího, jsme znali i u nás.
Lena Obrochta hrála dobrý turnaj (nakonec skončila patnáctá) , ale Zeng byl nad její síly. Vojta se v partii s Mamatovem spokojil s remízou, což pro něj znamenalo „až“  :usmev: druhé místo za vítězným Zengem.  Na třetím místě skončil FM Kacper Tomaszewski, kterého také známe z českých soutěží a turnajů.

Tři tisíce Eur za první místo si tak odveze Chongsheng Zeng, ale ani Vojta nemusí být nespokojen  :usmev: . Cena za druhé místo byla jen o málo nižší, 2 500 € . Tedy o málo v Eurech, v korunách už je rozdíl celkem citelný  :usmev: .

 

Odkazy:

Web organizátora
Výsledky na chess-results


 

První turnaj ze série FIDE Women’s Grand Prix 2024 se blíží ke konci. Silný turnaj, v němž zatím skončilo remízou 26 partií ze 35, není až tak nudný, jak by se z výsledků mohlo zdát. Mnohé remízy remízami být nemusely  :usmev: .
Například partie Javakhishvili – M.Muzyčuk mohla po chybě bílé (25. Ved1??) skončit vítězstvím Marie Muzyčuk. Ta však soupeřce ihned její chybu oplatila a partie skončila remízu.
Jen na okraj přidám jednu poznámku ohledně sester Muzyčukových. Ženský šach sleduji pravidelně už dlouhou dobu a mohu konstatovat, že pokud ukrajinským sestrám šachově něco chybí, tak je to taktický postřeh (nebo možná propočet). Anna i Maria hrají velmi dobré šachy, ale dost často přehlížejí taktické údery, nebo, pokud je nepřehlížejí, je špatně spočítají.

 

 

Naopak Bibisara Assaubayeva má taktický postřeh vynikající, což předvedla i v oboustranné časové tísni ve  včerejší partii proti Alexandře Kosteniuk. Čtyřicátý čtvrtý tah bílé (44. Jf6+!) je nádherný.

 

 

 

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org
Fotogalerie turnaje


 

Na turnaji Sinquefield Cup v Saint Louis jsou odehrána čtyři kola.
Alireza Firouzja, který je v čele série Grand Chess Tour se drží na špici tabulky a kontroluje si své první místo v celkovém pořadí  :usmev: . Stále však nemá vyhráno, protože So a Caruana, kteří jsou v celkovém pořadí za Firouzjou, hrají také velmi dobře.

Ve dvou partiích třetího kola vyhráli vůdci bílých figur. Caruana porazil Abdusattorova a Nepomňašči vyhrál s Girim. Ostatní tři partie skončily remízou. Z partií tohoto kola mě zaujala především remíza mezi dvěma indickými mladíky. Ve věžové koncovce udělal Gukesh hrající černými proti Praggnanandhovi hrubou chybu, po které měl partii prohrát. Věžovky však nejsou jednoduché ani pro velmistry světové extratřídy  :usmev: , stačí malá chyba a vše se rázem změní.

 

 

Gukesh zkazil koncovku i v kole čtvrtém. S Firouzjou měl sice o kvalitu méně, ale kompenzoval to silný bílý střelec a nějaký ten pěšec navíc. Firouzja se vynalézavě bránil a partii nakonec zachránil. Tři partie skončily celkem korektními remízami a trochu překvapivě (ale zaslouženě) porazil So Nepomňaščiho.
Zarážející je Nepova rychlá hra. Hraje se tempem 120 minut na celou partii s přídavkem 30 sekund za provedený tah, Nepo měl na konci partie po padesáti tazích na hodinách 1:36:49.

 

 

Tabulka po 4.kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Průběžné pořadí GCT


 

V Polanici-Zdrój na turnaji ALREH Grandmasters Tournament je o vítězi prakticky rozhodnuto. Do konce turnaje zbývají tři kola a Vincent Keymer má dvoubodový náskok před druhým Dudou. Keymer by musel třikrát prohrát a Duda třikrát zvítězit, aby se změnilo pořadí na prvních místech. Stačí, aby Keymer jednou remizoval vyhrál a je první, protože v případě rovnosti  bodů rozhoduje o pořadí vzájemná partie a pak větší počet výher. S Dudou se Keymer utká v posledním kole, takže tady by polský hráč „šanci“ ještě měl, ale pokud by jen srovnal bodový náskok Keymera, nebylo by mu to nic platné, protože i kdyby Duda všechny poslední tři partie vyhrál, měl by na svém kontě jen čtyři výhry zatímco Keymer má už teď pět výher.
Navíc si neumím představit, že by Keymer třikrát po sobě prohrál a Duda vše vyhrál  :usmev: . Šachy jsou sport a ve sportu je možné všechno, ale tady tomu nevěřím.
Svůj náskok navýšil Keymer výhrou s Volokitinem. Ostatní partie skončily remízami, takže se Vincent opět o půl bodu vzdálil.

 

Harikrishna-Duda. Zdroj: screenshot z online vysílání Polského šachového svazu.

 

V partii Keymer-Volokitin se černý dostal do špatné pozice poté, co vyrovnal materiál. Celkem mě pobavila vyhrávající varianta ve třicátém tahu. Keymer zahrál prozaické 30. Dc4, Stockfish by obětoval figuru s následným honem na černého krále  :smich: .
Kdo by to počítal, když 30. Dc4 stačí?

 

 

David Navara v šestém kole remizoval černými s Wojtaszkem v Ragozinově variantě odmítnutého dámského gambitu, jejíž teoretická linka končí ve vyrovnané koncovce. V posledních třech kolech se však David asi dost zapotí  :usmev: , protože jej čekají tři nejvýše nasazení hráči.

Dnes může David ještě zkusit zamíchat konečným pořadím, protože má bílé s Keymerem (2719). Zítra jej čeká opět partie bílými figurami s Dudou (2733) a v posledním kole se potká se Saranou (2717).
Takže „Good luck!“   :mrknuti:

 

 

Výsledky a los dalšího kola:

 

Tabulka po šestém kole:

 

 

Titulní foto: Keymer-Volokitin, Zdroj: screenshot z online vysílání Polského šachového svazu.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
ALREH na chess-results
Výsledky festivalových turnajů na chessmanager

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
10 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

David dneska skvela koncovka s Dudou! Bily konik obskakal skoro celou sachovnici. Se musi Jankovi z toho motat hlava jeste ted 😀

chess

nevím jestli chápu dobře, ale když má Keymer 2 body náskok před Dudou a jednou remizuje a Duda 3x vyhraje, tak vítězem turnaje bude o půl bodu samostatně Duda, podle mě (3-2,5=0,5).

chess

nechci být puntičkář, ale ještě jeden dotaz: jestli Duda porazí Keymera (jak píšete v posledním kole) a srovná tím body, pak by měl být vítězem (pokud je prvním kritériem vzájemný zápas). Takže ani jedna výhra Keymerovi nestačí k úplné jistotě (pokud tedy neporazí Dudu). Vycházím jen z toho, co jste napsal v článku.
 
 
 
 
 

chess

 :palec-nahoru: stane se, alespoň se Vám to vloudilo jen do jednoho textu, v ostatních článcích máte ty různé systémy turnajů, jak jsem si všimnul, velmi pečlivě zmáknuté, což je pro čtenáře super  :palec-nahoru:
Když v tenise uděláte za set 10 nevynucených chyb, nemusí to bolet, pokud je uděláte třeba v jednom jediném gemu, to pak můžete pořád ještě celý set vyhrát 6:1 🙂
 
 
 

David Navara

I (anti-)dopingovou?   :usmev: 

Vojta Plát

Pokud je alkohol doping, tak je Lubos v haji 😀

10
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x