Jako víno

Už jen jedno kolo zbývá dohrát v Tbilisi na prvním turnaji série  FIDE Women’s Grand Prix 2024.
Dvě kola do konce mají před sebou hráči v polském městě Polanica-Zdrój na turnaji ALREH Grandmasters Tournament.

 

Desítka dam dnes dohraje první turnaj FIDE Women’s Grand Prix.
Předposlední kolo bylo výsledkově úplně jiné než kola předchozí. I v partiích se toho dělo více.

Nepřekvapivě prohrála černými figurami s Annou Muzyčuk Sara Khadem.  Sara je v tabulce na posledním místě a když se podíváte na její výsledky, je jasné, proč tomu tam je. Z pěti partií černými barvami uhrála jen půlbod. V partii s Annou si nechala zavřít nejen jezdce, ale i svého krále. Anna Muzyčuk nezaváhala a „zavěsila“.

Vaishali Rameshbabu šla v poslední době výkonnostně nahoru. V Tbilisi střídá dobré výkony se slabšími, ale celkově její hra zanechává dobrý dojem. Připočteme-li k tomu to, že dobře zvládá časové tísně, pak můžeme očekávat, že už v blízké budoucnosti se v šachové hierarchii dostane ještě výš.
V partii s Nanou Dzagnidze byly obě hráčky v silné časové tísni zhruba od třicátého tahu. Zatímco zkušená Nana udělala v časovce několik hrubých chyb, Vaishali jen občas hrála nepřesně. Hra v časovce rozhodla.

 

 

Alina Kashlinskaya dlouhou dobu uplatňovala kvalitu navíc v koncovce dvou věží proti věži a střelci. Dokud byli na šachovnici pěšci, měla Lela Javakhishvili jisté šance na záchranu. Jenže Alina hrála koncovku velmi silně a výhrou se posunula na druhé místo v tabulce.

Alexandra Kosteniuk ve své kariéře mnohokrát zachránila horší pozici. V partii s Marií Muzyčuk se hrála věžová koncovka, v níž měla bílá o dva pěšce méně. Pěšci jsou důležití, ale v koncovkách hraje velkou roli aktivita figur, hlavně králů. Zdánlivě logické 47. … Kg7 s myšlenkou zadržet králem volného bílého pěšce vedlo jen k remíze. Po aktivním 47. … Ke5 by si černá mohla klidně dovolit odevzdat věž za h-pěšce, protože černá dvojice pěšců podporovaná králem by rozhodla.

 

 

Bibisara Assaubayaeva remizovala se Stavroulou Tsolakidou a udržela si vedení v turnaji. V posledním kole však bude muset čelit Vaishali Rameshbabu, která umí být dost nebezpečná. Půlbodový náskok v této situaci moc neznamená.

 

Výsledky a los posledního kola:

 

Tabulka před posledním kolem:

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org
Fotogalerie turnaje


 

V Polanici-Zdrój je o vítězi rozhodnuto. Včera se mi do textu vloudila chyba, když jsem napsal, že Vincentu Keymerovi stačí z posledních tří kol jedna remíza a stal by se vítězem. Samozřejmě, při dvoubodovém náskoku před svými pronásledovateli, by mu pouhý půlbod k vítězství v turnaji nestačil.
Ale to je stejně jedno, protože po včerejším sedmém kole nevěřím tomu, že Keymer nevyhraje  :usmev: .
Jeho pronásledovatel Jan Krzysztof Duda totiž jen remizoval s Wojtaszkem a Keymer remizoval s Davidem Navarou.

Partie Duda-Wojtaszek byla zajímavá hlavně zahájením, kdy si bílý po běžných tazích 1. e4 e5 2. Jf3 Jc6 dal 3. g3!? . Nevím, jak se tomu zahájení říkalo (nebo říká) u nás, v anglosaském světě se nazývá Konstantinopolského zahájení. Ovšem my „šachanisté“ máme jasno  :usmev: , je to prostě „Pircka“ obrácenými barvami  :smich: .

 

 

David Navara remizoval s Vincentem Keymerem, který si tak zřejmě, i s ohledem na výsledky ostatních partií, už skoro zajistil první místo v turnaji. Nevím, jak často hraje Keymer černými variantu Cambridge Springs v dámském gambitu, ale nezdá se mi, že by ji měl trvale zařazenou ve svém repertoáru (ale možná se pletu  :usmev: ). V každém případě David se nenechal zaskočit. Partie sice skončila remízou, ale nebyla to žádná nuda. Mnoho variant zůstalo divákům skryto. David jako obvykle líčil pasti a pastičky (např. 27. Jdc6)  :usmev: , ale Keymer byl hodně pozorný. Nespěchal s dobíráním chybějícího pěšce a trpělivě směřoval k rovné koncovce.

Mimochodem, zdá se vám, že David hraje trochu „jinak“ než hrával kdysi  :usmev: ?
Davidův styl se moc nezměnil, stále hraje v dobrém slova smyslu „záludné“ šachy (copyright Martina Kořenová  :usmev: ), ale už se nenechává tak často strhnout efektivními variantami.
Takže ne, nehraje jinak, jen dozrál a hraje více na výsledek než pro oko diváka.  Ve výsledku se tak stává tvrdým oříškem i pro absolutní světovou špičku. Stačí se podívat, jak málo partií prohrává.
David zraje jako víno  :usmev: a to je pro něj i český šach jen dobře.

 

 

 

 

Volokitin zaznamenal svou první výhru v turnaji, když přehrál Sama Shanklanda, kterému se v turnaji doposud dařilo vyhýbat se porážce. Remizoval Sarana s Harikrishnou a Fedosejev porazil Bartela v divoké partii, která se několikrát otočila. Partie byla typická „bartelovina“  :usmev: . Stockfish má sice jasno, ale u šachovnice se jedná o „jasně nejasnou“ hru. Ani po skončení není jednoduché vyznat se ve spleti možných variant a nabízejících se tahů. V některých pozicích po zahájení a ve střední hře, kdy měl bílý podle Stockfishe jasnou výhodu (až 5+), bych si v reálu vůbec netroufal ani tipovat, jak partie dopadne.

 

 

Výsledky a nasazení:

 

Tabulka po sedmém kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
ALREH na chess-results
Výsledky festivalových turnajů na chessmanager

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x