Finiš v Polanici-Zdrój

Ženy v Tbilisi dohrály, v Saint Louis byl včera volný den, ale ještě jsme se nepodívali na výsledky pátého kola. V Polanici-Zdrój chybí jedno kolo do konce a David Navara se v tabulce posunul nahoru.

 

FIDE Women’s Grand Prix má odehrán první turnaj. Desítku žen v Tbilisi jsme sledovali celkem pravidelně, takže nevynecháme ani poslední kolo  :usmev: .

Bibisara Assaubayeva vedla skoro celý turnaj. Až ke konci se na ni dotáhla Alina Kashlinskaya a před posledním kolem měly obě hráčky pět bodů a v posledním kole měly obě černé figury.

Assaubayeva měla černé s Vaishali Rameshbabu a po zahájení měla v Sicilské obraně minimálně rovnou pozici. „Rovnou“ podle Stockfishe, ale asi každý „sicilián“  :usmev: by byl s pozicí černé spokojen a zkoušel by, co pozice vydrží. Bibisara se rozhodla jinak a opakovala pozici, což ji nakonec připravilo o první místo.

 

 

Spravedlivou remízou skončila partie Javakhishvili-A.Muzyčuk, zato remíza ve hře Tsolakidou – Kosteniuk remízou být nemusela. Kosteniuk, jako už mnohokrát, utekla hrobníkovi z lopaty. I když to asi není úplně přesné, protože v podobných dámských koncovkách chybují i silnější hráči a Tsolakidou měla málo času.

 

 

Sara Khadem zakončila nevydařený turnaj jedinou prohrou bílými barvami s Nanou Dzagnidze. Vítězství v turnaji si v posledních dvou kolech doslova vydřela Alina Kashlinskaya. V posledním kole měla černé figury s Marií Muzyčuk a asi jen málokdo předpokládal, že by jednu z favoritek turnaje mohla Alina černými porazit. Ani průběh partie tomu moc neodpovídal a možná i to byl důvod, proč se Alinina konkurentka Assaubayeva spokojila v poslední rundě s rychlou remízou.
Maria Muzyčuk nesehrála dobrou partii a stála hůř, závěr partie pokazila úplně.

 

 

Alina Kashlinskaya se stala vítězkou prvního turnaje série FIDE Women’s Grand Prix . Na druhém místě skončila Bibisara Assaubayeva, která odehrála velmi dobrý turnaj a až v závěru se „přepočítala“  :usmev: . Trochu překvapivě patří třetí příčka Stavroule Tsolakidou, ale řecká mezinárodní mistryně si to plně zaslouží, neprohrála ani jednu partii a měla lepší vedlejší hodnocení než Dzagnidze a Anna Muzyčuk.

 

Vítězka turnaje Alina Kashlinskaya. Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: Anna Shtourman

Když už tu bylo zmíněno vedlejší hodnocení, pak stojí za zmínku i to, že prvním hodnotícím vedlejším kritériem byl počet partií hraných černými  :usmev: , až na druhém místě byl S-B systém, pak počet výher, vzájemné utkání a nakonec tiebreak.
V této souvislosti není bez zajímavosti pohled na závěrečnou tabulku. Prvních pět hráček hrálo čtyřikrát černými, druhá pětka pětkrát  :usmev: .

 

Konečná tabulka:

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org
Fotogalerie turnaje


 

V Saint Louis se v sobotu na turnaji Sinquefield Cup nehrálo, hráči měli volný den. Ale v noci z pátku na sobotu proběhlo páté kolo.
Čtyři partie z pěti skončily remízou. Fabiano Caruana nepřetlačil bílými Maxima Vachier-Lagraveho, korektní remízou v koncovce těžkých figur skončilo střetnutí Nodirbeka Abdusattorova a Gukeshe Dommaraje. Až do holých králů dotahali věžovou koncovku Jan Nepomňašči a Ting Li-žen (Ding Liren), když se Jan pokoušel prosadit pěšce navíc.

Remízou skončila i partie Praggnanandhaa-So, ale tady to remízou skončit nemělo. Mladý Ind hraje velmi dobré šachy, ale zdá se mi, že v koncovkách by měl v tréninku ještě „přitlačit“  :usmev: . Není to poprvé, co se mu podařilo koncovku pokazit.
Pochvalu si zaslouží So za bojovnost, ne každý hráč by vydržel tahat prohranou pozici až do konce  :usmev: .
Koncovka věží a nestejných střelců, v níž má bílý převahu dvou pěšců, není vůbec jednoduchá, ale přece jen by to měl hráč Praggnanandhova formátu nějakým způsobem zvládnout. Než se dostal do časovky, měl šancí více než dost.

 

 

Dobře hrající Firouzja si bez větších problémů poradil s trápícím se Girim.

 

 

 

 

Tabulka po 5.kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Průběžné pořadí GCT


 

V Polanici-Zdrój se na závěr turnaje ALREH Grandmasters Tournament hráči pořádně „rozšoupli“  :usmev: .

Jen dvě partie skončily remízou. Celkem rychle skončila remízou partie Wojtaszka se SaranouHarikrishna měl bílé s Fedosejevem, který si ještě mohl dělat zálusk na první místo. Partie skončila remízou v dámské koncovce, ale kdyby Fedosejev věděl, jak dopadnou partie jeho konkurentů, možná by partii postavil jinak.  Oba Fedosejevovi konkurenti totiž prohráli.

Asi největším překvapením je porážka Vincenta Keymera. Vincent měl bílé figury se Samem Shanklandem a byl už skoro jistým vítězem turnaje. Málokdo by asi čekal, že Keymer bílými partii prohraje, ale stalo se a jen díky dalším výsledkům osmého kola se Keymer i přes porážku může radovat z celkového vítězství.
Keymer se dostal do problémů tahem 21. d5. Není to sice chyba, ale v souvislosti s dalším vývojem partie se tento tah ukazuje jako ne příliš šťastná volba. Bílý dovolil černému zablokovat pěšce na bílých polích a aktivní černé věže neustále útočily na pěšcové slabiny bílého. Shankland podal vynikající výkon a po výhře se posunul do středu tabulky

 

 

Mateusz Bartel si zřejmě něco špatně spočítal  :usmev: . Andrej Volokitin musel být příjemně překvapen, když Bartel zahrál 37. Vb6 .

 

 

Vincent Keymer by měl Davidovi Navarovi postavit velkého panáka zeleného čaje  :usmev: , protože David porazil jednoho z jeho konkurentů Jana Dudu. Hrála se dlouhá teoretická varianta moderní Tarraschovy obrany dámského gambitu, na jejímž konci má bílý malé bezvýznamné plus  :usmev: . Pozice je skoro rovná, problém se skrývá ve slůvku „skoro“ .
Šachové motory to vidí jednoznačně, je to rovina, ale v praxi to tak jednoduché není. Bílé figury stojí o něco lépe a silný pěšcový střed hraje svou roli i v koncovce. Černý musí hrát velmi přesně, aby udržel rovnováhu a to není jednoduchý úkol.
První chybu udělal Duda ve dvaatřicátém tahu (32. … Kg6), černý sice vyhání bílého jezdce, ale král nemá na poli g6 co dělat. Naopak to umožňuje ještě vylepšit postavení bílých figur.
Ve čtyřicátém tahu David minul možnost 40. g6! , ale přiznejme si, to je vysloveně počítačový tah, který by člověk možná zahrál z čirého zoufalství, kdyby nevěděl, co hrát  :usmev: . Davidův tah 40. Sa4 je přirozený a bílý po něm drží výhodu bez rizika.
Jediná věc, která by se dala Davidovi vytknout, je tah 42. Sxc6, po němž se pozice mohla zploštit a byla by prakticky rovná. Po lepším 42. Jc8+ by měl černý poměrně velké problémy. Nejsem si jistý, zda by bílý partii mohl vyhrát, kdyby černý v pětačtyřicátém tahu reagoval správně 45. … exd5. Nějaké šance by tam jistě byly, ale při silně zredukovaném materiálu by se černý nejspíš ubránil.
Výborný Davidův výkon jej posunul na třetí místo v tabulce.

 

 

Výsledky a los posledního kola (dnes od 14:00):

 

Tabulka po osmém kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
ALREH na chess-results
Výsledky festivalových turnajů na chessmanager

 

Úvodní foto: Kashlinskaya hraje černými proti Marii Muzyčuk. Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: Anna Shtourman

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
chess

gratuluji Davidovi, těžký turnaj, výborný výsledek a koncovka s Dudou je třešnička na dortu…. 😊
 
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x