Neporažen

Jen dva hráči na turnaji ALREH Grandmasters Tournament, který byl součástí festivalu Akiby Rubinsteina, neokusili hořkost porážky. Domácí Radoslaw Wojtaszek a náš David Navara byli jedinými neporaženými. Přesto museli sklonit hlavu před vítězným Vincentem Keymerem…

 

O víkendu se dohrálo několik turnajů, ke kterým se v následujících dnech ještě dostaneme. Hlavní událostí byl uzavřený turnaj ALREH Grandmasters Tournament, v němž se český hráč (a naše jednička) David Navara prezentoval na výbornou.
Před posledním kolem byl na třetím místě a všichni jsme byli zvědavi, jak si v posledním kole poradí s dalším hráčem z „klubu 2700+“ . David měl v posledních kolech těžký los. V sedmém kole dostal vedoucího Vincenta Keymera, se kterým remizoval, v osmém kole porazil ve skvěle vedené partii Jana Dudu a v devátém kole měl posledního hráče z „klubu 2700+“ Alexeje Saranu, který v současnosti reprezentuje Srbsko.

Proti Saranově 1. d4 si David vybral výměnnou variantu Gruenfeldovy obrany , která končí rovnou hrou v koncovce. Na hodnocení pozice nic nemění ani Saranova „novinka“ 18. Vc5, jen to chtělo najít za černého 18. … Vd8  :usmev: . Bílý má sice pěšcové slabiny, ale jeho dvojice střelců to bohatě kompenzuje. Netrvalo dlouho a hráči to dali za remis.

 

 

 

Neporažení….

 

 

Mateusz Bartel hraje zajímavé šachy. To nemyslím ironicky, ale docela vážně. Jeho partie jsou plné dynamiky a i když občas není vše plně korektní, dá se na to dívat. Při takovém stylu hry však musí člověk počítat i s tím, že jej budou mít soupeři brzy „přečteného“ , což může být přinejmenším nepříjemné. Mateusz však hrál stále svým stylem a možná jej jeho soupeři až tak „nepřečetli“. Pokud jeho výkon něco „shazovalo“ , tak to byla taktická přehlédnutí. V minulém kole zdarma odevzdal kvalitu, v posledním kole v partii se Shanklandem měl dobrou pozici, vytvořil soupeři trojpěšce (a je jedno, že to nebyla slabina bílého), ale pak udělal hrubou chybu (27. … Jf4??), po které byla jeho pozice už hodně těžká.

 

 

Být to za jiného turnajového stavu, asi by se partie Duda-Keymer vyvíjela úplně jinak. Před posledním kolem však měl Keymer 1.5 bodový náskok a ani prohra mu nemohla zabránit ve vítězství v turnaji. Za černého ležérně sehraná partie skončila vítězstvím Janka Dudy.

 

 

Poměrně rychlou remízou v teoretické variantě skončila partie Volokitina s Harikrishnou.

 

 

Fedosejev s Wojtaszkem hráli sice dlouho, ale stejně dlouho bylo jasné, že bílý by ve věžové koncovce mohl prosadit pěšce, kterého měl navíc, jen kdyby černého postihla těžká mozková příhoda, po níž by si nepamatoval základní šachové poučky  :usmev: .
Ale tak za pokus to stálo  :usmev: ….

 

 

 

Vítězem turnaje se stal už před posledním kolem Vincent Keymer, druhé místo Davida Navary je zasloužené, ale trochu překvapivé. Nikoli snad kvůli Davidově hře, ale spíše kvůli tomu, jak se situace v posledních kolech vyvrbila. Třetí příčku obsadil Sam Shankland, který se po větší část turnaje pohyboval spíše ve spodní polovině tabulky, ale v závěru „zabral“  :usmev: .

Další hezký úspěch Davida Navary, ke kterému mu gratulujeme!

 

Výsledky 9 .kola:

 

Konečná tabulka:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
ALREH na chess-results
Výsledky festivalových turnajů na chessmanager

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

Davidovi moc fandím a přeju mu, aby hrál stejně dobře i na olympiádě a ještě mnoho let, škoda že náš šach nemá takových Davidů Navarů aspoň pět!

Vojta Plát

Jsem rad, ze cesky sach nema tolik dementnich “fanousku” a magoru jako jste vy. No i kdyz… 🙂

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x