Nejen Polanica….

Úspěch Davida Navary je hezký, ale nehrálo se (a nehraje se) jen v Polanici-Zdrój. Stále ještě běží turnaj Sinquefield Cup 2024 v Saint Louis a dohrály se i některé turnaje v České republice.

 

Na turnaji Sinquefield Cup, který je posledním letošním turnaje série Grand Chess Tour, se ještě stále snaží Firouzjovi pronásledovatelé dohonit „leadera“  :usmev: .
Fabiano Caruana se rozhodně nemíní smířit s druhým místem a i když se mu pravděpodobně nepodaří Firouzju dohonit, je mi jeho snažení hodně sympatické ( připomenu Formanův „oskarový“ hit „Přelet nad kukaččím hnízdem“ a hlášku Jacka Nicholsona při neúspěšném pokusu zvednout „sakratěžký stůl“ : „No a co?! Aspoň jsem to zkusil!!!“  :usmev: ).

V šestém kole turnaje všichni remizovali, jen Fabi to zkusil  :usmev: , a úspěšně. Dokonce bych řekl, že hodně úspěšně, protože partie s Nepomňaščim byla miniaturka. Hrála se dračí varianta sicilské hry a v tomto zahájení není nouze o krátké partie, které končí do pětadvacátého tahu. Tady to však bylo mírně jiné, protože vyhrál černý  :usmev: .

 

 

Výsledky 6. kola:

 

Tabulka po 6. kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Průběžné pořadí GCT


 

Dohrál se turnaj ve Starém Městě, který jsem opomenul zmínit v článku „Lavina turnajů“ .

Na turnaji Open Staré Město hrálo sedmdesát hráčů ze čtyř federací. Nasazenou turnajovou jedničkou byl účastník nedávného MČR jednotlivců GM Petr Neuman. Jeho největším konkurentem byl GM Petr Hába, ale bez šancí nebyli ani další titulovaní hráči. WGM Joanna Worek, IM Jaroslav Bureš, IM Matyáš Marek či IM Milan Babula se mohli pokoušet bojovat o prvenství v turnaji.

V desetikolovém turnaji nakonec získal nejvíce bodů GM Petr Hába (8 bodů), na druhém místě skončil nejlepší ze sedmibodových hráčů GM Petr Neuman, třetí příčku obsadil Sebastian Placer, čtvrtý byl Karol Motúz, pátý Jaroslav Bureš, šestý Petr Kapusta a sedmý Matyáš Marek.

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results


 

Na turnaji v Jeseníku (pozor! Jeseník = město, Jeseníky = hory) se mi nejvíce líbí název. Ač se tam už dlouhá léta hraje více turnajů, pořadatelé stále nazývají celou akci Open Jeseník a to je dobře.
Žádný „festival“ , žádné turnaje „Masters“ nebo Challengers“ , prostě Open Jeseník.

I letos se hrály dva hlavní turnaje a dva doprovodné turnaje v rapid šachu a bleskovém šachu.

V open turnaji „A“ byl nasazenou turnajovou jedničkou kapitán ženské reprezentace GM Tomáš Polák. Turnajovou dvojkou byl kanadský FM Mike Ivanov, který však turnaj nedohrál.

V devítikolovém „A“ turnaji hrálo 85 hráčů, z nichž uhráli nejvíce bodů (sedm) Oskar Hájek a Kilián Slovák. Lepší vedlejší hodnocení měl Oskar Hájek, takže Kilián Slovák skončil až druhý. Třetí příčku obsadil díky lepšímu vedlejšímu hodnocení Krzysztof Banasik, na čtvrtém místě skončil Tomáš Polák.

V „B“ turnaji vyhrál Marek Skočík se 7.5 body, druhé místo přisoudilo nejlepší vedlejší hodnocení Janu Cimburkovi, který měl stejný počet bodů jako hráči na dalších místech. Ti se podle vedlejšího hodnocení seřadili v závěrečné tabulce následovně: 3. Adam Kovalčík, 4. Lukáš Grepl, 5. Lukáš Starý.

 

Zajímavosti:šachanista“ Honza Repák opět odepsal na turnaji fůru ratingových bodů  :smich: , ale s potěšením konstatoval, že mnozí jeho soupeři nastupovali k partii s ním  s přívěškem ve tvaru kříže na krku  :smich: .
Jistota je jistota.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results

 


 

Dovolím si přidat jednu hudební raritu pro našeho „press-reprezentanta“ na nadcházející šachové olympiádě Jirku Hurtu.

 

 

Jirka letos přestoupil do Karviné (omlazujeme, Hurta je mladší než FM Jarda Sobek, kterého jsem za něj „vytrejdoval“  :smich: ) a není to tak dávno, co mi se svým nejmenovaným kolegou volal, že se údajně na olympiádu dostane „kdejaký pošuk“ , tak proč prý by tam nemohl být i nějaký „pošuk“ za šachy.cz?  :smich:

 

 

 

V redakci nás to zaujalo. Když jiní mohou poslat jednoho „pošuka“, nemůžeme za šachy.cz poslat pošuky rovnou dva???  :smich:

Slovo dalo slovo a poslali jsme je tam. Samozřejmě to nejsou žádní pošuci.

Naopak, dva seriózní vzdělaní pánové, kteří nám (snad i) zábavnou formou přiblíží dění na olympiádě, by nás mohli dobře reprezentovat a pokud by naši hráči či hráčky potřebovali na poslední chvíli něco přivést přivézt (Slivovici? Rum? Zelený čaj?) , stačí napsat, přivezeme  :usmev: .

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jirka Kadlec

Potěšila mě stará pecka od Suzi 🙂 Před padesáti lety, v únoru 1974 byla dva týdny na 1. místě v Anglii.

David Navara

„(…) a pokud by naši hráči či hráčky potřebovali na poslední chvíli něco přivést (Slivovici? Rum? Zelený čaj?) , stačí napsat, přivezeme  :usmev: .“
Děkuji za nabídku, ale přivést můžete tak nanejvýš Johnnyho Walkera („Jeníka chodce“), čaj nepřivedete.
(Jinak samozřejmě oceňuji, že na zdejším serveru v článcích nebývá mnoho pravopisných chyb. Nemám tak silnou potřebu na každou upozorňovat, ale slovní hříčku s chodcem jsem si nenechal ujít.)
Jinak se těším na turnaj i na viděnou!

Jan Jílek

Mě to připomnělo oblíbenou scénku z Jistě, pane ministře  :usmev:

Vojta Plát

Znam jen jednoho sachistu, ktery pije Johnnyho Walkera – Antona Korobova. Skoda, ze to neni George Walker, ale to uz by toho chlastu bylo z Prostejova mozna az prilis 😀

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x