Finišuje Sinquefield Cup 2024 a Salvador Dalí na konci :-)

Už jen dnešní (nebo včerejší, jak se to vezme 🙂 ) kolo zbývá dohrát na turnaji Sinquefield Cup 2024.
Turnaj je posledním ze série Grand Chess Tour (GCT) a zdá se, že už kolo před koncem je rozhodnuto o vítězi celé série.

 

Naposledy jsme se podívali do Saint Louis po šestém kole. Od té doby se turnaj posunul o velký kus ke svému konci.
Vzhledem k tomu, že jsem obecně znám jako „dysdatumista“ a také díky tomu, že časový posun mezi Saint Louis a naší republikou je značný, omezím se raději jen na konstatování, že se od naší poslední návštěvy hrála dvě kola.

Sedmé kolo se podle mého chápání času  :usmev: hrálo v noci z pondělí na úterý. Z pohledu losu to bylo celkem zajímavé kolo.

Relativně rovné hry jsme viděli v partiích Caruana – Gukesh, Praggnanandhaa – Nepomňašči a Vachier-Lagrave – Giri. Všechny tyto partie skončily remízou. Zbytek už tak jasný nebyl.

Alireza Firouzja, kterého Carlsen považoval za svého nástupce, hraje skvělý turnaj, skvělou sérii, a zaslouženě je v čele Grand Chess Tour. Po dnešním (včerejším?) posledním kole už je prakticky jasným vítězem GCT. S úřadujícím mistrem světa Tingem Li-ženem měl v průběhu partie lepší pozici, lepší čas a možná i lepší nervy  :usmev: .
Prohrát to Ting Li-žen asi nemusel, ale měl málo času a jeho soupeř je ve skvělé formě.

 

 

Wesley So v sedmém kole asi promarnil poslední příležitost, jak se alespoň pokusit ohrozit Alirezu Firouzju. V partii s Nodirbekem Abdusattorovem měl černé figury a od zahájení stál mírně hůře. V nelehké pozici pak po tahu 21. … Db7 přišel o pěšce a Abdusattorov si nenechal ujít příležitost připsat si celý bod.

 

 

Výsledky sedmého kola:

 

V předposledním osmém kole si hráči (ne všichni  :usmev: ) vybrali „odpočinkový“ den.
Všechny partie skončily remízou, z toho tři poměrně rychle.
Ting Li-žen se v partii s Abdusattorovem spokojil s remízou opakováním pozice. Být bílým a mít šanci na úspěch v turnaji, asi bych to zkoušel  :usmev: . Všichni víme, že Li-ženovi se od zisku titulu mistra světa moc nedařilo, takže to je možná důvod rychlé remízy. V turnaji Sinquefield Cup byl Ting po osmém kole na předposledním místě a lépe na tom nebyl ani v předchozích kolech. Ono je to však celkem ošidné. Li-žen prohrál jen jednu partii a zbytek remizoval.
Pokud jste s námi sledovali nedávno skončený festival Akiby Rubinsteina v Polanici-Zdrój, možná vám neušlo, že podobný výsledek uhrál i David Navara, pravda, s malým rozdílem. Zatímco David měl na svém kontě samé remízy a jednu výhru  Ting Li-žen něl před posledním kolem sedm remíz a jednu prohru. David skončil v turnaji na druhém místě, Ting Li-žen je předposlední. Dost kruté, ale taková je realita.

V rovné „středokoncovce“ v partii Praggnanandhaa-Caruana bych dal přednost pozici Caruany, i když měl černé. Mladý Ind to možná viděl jinak podobně, takže neprotestoval proti opakování pozice, ale v každém případě také tato partie skončila celkem brzy remízou.

Při pohledu na partii So – Vachier-Lagrave jsem chvíli přemýšlel, co si ti dva udělali  :usmev: . So měl pěšce víc v koncovce věží a nestejných střelců. Na jednu stranu je mi hodně sympatické, že to zkoušel hrát na výhru až do vyčerpání všech možností. Na stranu druhou mi bylo jasné, že pokud se Vachier-Lagrave nezblázní, nemůže to skončit jinak než remízou. Nemýlil jsem se  :usmev: .

Anish Giri nehraje dobrý turnaj. Tedy ne, že by hrál špatné šachy, ale moc se mu nedaří. Z osmi kol má na svém kontě šest remíz a dvě prohry. V předposledním kole remizoval bílými s Gukeshem, který se může pyšnit hrou bez prohry (ale také bez výhry  :usmev: ).

Dva „urpuťáci“ se potkali v partii Nepomňašči – Firouzja. Osmdesátitahová partie skončila remízou v rovné věžovce. Také tady jsem přemýšlel, proč to Nepo pořád zkouší. Zdálo se mi, že je to „betonová“ remíza, ale pravda je, že pokud to někdo mohl zkoušet hrát na výhru, byl to jen bílý (Nepomňašči).
Po remíze má Firouzja jednobodový náskok v čele tabulky a asi už teď může slavit vítězství v sérii Grand Chess Tour.
Zaslouženě. Nehrál sice bezchybně, ale stále věděl, „která bije“.

 

Výsledky osmého kola:

 

Tabulka po osmém kole:

 

Úvodní foto: screenshot z online vysílání devátého kola na YT kanálu Saint Louis Chess Club (Gukesh-So, 1/2).

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Průběžné pořadí GCT

 


 

Pod čarou  :usmev:

Minule mě tu David Navara lehce (a oprávněně) upozornil na chybu ve slově „přivézt“. Vím, jaký je rozdíl mezi „přivést“ a „přivézt“ , ale nikdo není dokonalý a každý občas chybuje.
Včera mě pobavilo takové malé upozornění   :smich: .

Přistál mi v osobní komunikaci dotaz, jak se píše „Kdo s koho“ . Má tam být „s“ nebo „z“ ?

V jednom článku na nešachovém serveru napsal pisatel (výjimečně sám a bez pomoci AI) v nadpisu „Kdo s koho“ a snesla se na něj kritika, že to má špatně. Obvykle mívají kritici pravdu, protože onen pisatel udělá několik hrubek i v holé větě, která obsahuje jen podmět a přísudek, jenže tentokrát se „trefil“  :usmev: .

Nekritizuji jej, není zač, ale pobavily mě reakce komentujících (viz níže screenshot z „diskuze“).

Kritici se spletli, ovšem nejchytřejší z nejchytřejších, ten, který zná osobně všechny světové velmistry a velmistryně (i malíře Hynaise a Salvadora Dalího [copyright „Světáci“]), ten, který má vždy pravdu, prostě Brouk Pytlík (Wikipedie:…V knížce Ferda Mravenec je Pytlík všehoznalým chvástalem, který se chlubí svými širokými znalostmi získanými sledováním filmů v období, kdy byl larvou zakuklenou v trámu v hledišti biografu. V praxi však obvykle selhává, neboť je to zbrklý popleta, který si neuvědomuje, že film není skutečnost….„), se pisatele zastává a nasadil tomu korunu, že prý jde o „chybu, co ji nezná drtivá část populace :smich: .

Omyl.
Nejde o žádnou chybu, opravdu se píše „Kdo s koho“ , a je zvláštní, že v dnešní době si lidé, kteří se považují za neomylné, nejsou schopni na internetu vyhledat takovou jednoduchou věc.

Prostě: „Komu není dáno (=xdavx x), v apatyce nekoupí . :usmev:

 

„…v dialogu bylo, pochopitelně,  několik chyb… :  :smich:
Takže, hlavně diskutujte „na úrovni“ :

 

Screenshot z diskuse:

 

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x