Dvojité vítězství

V noci ze čtvrtku na pátek skončil v Saint Louis turnaj Sinquefield Cup 2024. Pokud se nepletu 🙂 , byl to poslední turnaj ze série Grand Chess Tour 2024.

 

Po osmém kole turnaje Sinquefield Cup 2024 měl Alireza Firouzja (Firúzdža) jednokolový jednobodový náskok a byl na prvním místě tabulky. Po posledním kole se jeho náskok sice o trochu zmenšil, ale samostatné první místo mu zůstalo. Firouzja vyhrál nejen Sinquefield Cup 2024, ale stal se i vítězem Grand Chess Tour.

V posledním kole remizoval Firouzja s jiným mladým talentovaným hráčem. Praggnanandhaa Rameshbabu je v poslední době mírně z formy, ale to neznamená, že zapomněl hrát šachy  :usmev: . Prostě se mu jen daří trochu méně, než od něj mnozí čekají. Přiznejme si, že mnozí (většina? ) z nás by byli rádi, kdyby se nám „nedařilo“ tak jako Praggnanandhovi  :usmev: .

Partie Firouzja – Praggnanandhaa byla zajímavá zahájením. Ne snad, že by se Francouzská obrana na nejvyšší úrovní nehrála, ale MacCutcheonova varianta se moc často na této úrovni nevidí.

 

 

Poměrně rychle remizovali Gukesh a Wesley So. V partii našel So hezký remízový závěr, když po oběti věže a lehké figury vynutil remízu věčným šachem. Tahle remíza však ani jednomu z obou hráčů neprospěla, protože je v konečném pořadí přeskočili hned dva hráči.

 

 

Fanoušci Jana Nepomňaščiho asi nebudou s jeho výkonem moc spokojeni. Nepo umí hrát dobré šachy, ale zdálo se mi, že v tomto turnaji stále někam „spěchal“ . Jako by chtěl hlavně každou partii co nejrychleji ukončit. Možná je to jen můj dojem, ale když se dívám na jeho partii z posledního kola s Nodirbekem Abdusattorovem, jen mě to v mém přesvědčení utvrzuje.
Nepovi se partie vůbec nepovedla. Abdusattorov se tak v konečném pořadí dostal před Gukeshe.

 

 

Úřadující mistr světa Ting Li-žen (Ding Liren) se po zisku titulu stáhl na dlouhou dobu do ústraní. Pokud se v této dobrovolné „izolaci“ objevoval za šachovnicí, nebyly jeho výsledky nijak valné. V poslední době, zdá se, jde jeho výkon pomalu nahoru. Stále to však není ono, kdysi „neprůstřelný“ hráč dělá dost hrubých chyb.
Jedné (spíš více) takové se dopustil v proti Maximu Vachier-Lagravemu. Li-žen ztratil kvalitu, to by ještě nebylo tak zlé, ale jeho figury stály tak nešťastně, že by proměně bílého pěšce zabránil černý jen za cenu dalších materiálních ztrát. Maxima tato výhra posunula hned o několik příček v tabulce nahoru, ze sedmého místa se vyšvihl na místo třetí.

 

 

Anish Giri je na tom podobně jako Ting Li-žen. Kdysi „neprůstřelný“ Giri sice v době své (zatím) největší slávy nevyhrával, ale ani neprohrával. Dnes už jenom nevyhrává…
V partii s Caruanou se dostal po hrubce do prohrané koncovky a Fabi si nenechal ujít příležitost. Výhra mu k prvnímu místu sice nepomohla, ale zajistila mu alespoň samostatné druhé místo nejen v turnaji, ale i v celkovém pořadí GCT.

 

 

 

Výsledky posledního kola:

 

Konečná tabulka turnaje Sinquefield Cup 2024:

 

Konečné pořadí Grand Chess Tour:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Průběžné pořadí GCT


 

Vím, že je to i moje (možná hlavně moje  :usmev: ) chyba, protože občas „zabrousím“ pohledem na jiné weby a občas (méně často  :usmev: ) mě to nenechává chladným a rýpnu si.
Problém je v tom, že to pak vyznívá jako nějaká „výzva k diskusi“ o chybách jiných  :usmev: .

Chtěli bychom vás všechny touto cestou poprosit, abyste zde v komentářích zcela vynechali kritiku (i když třeba oprávněnou) jiných webů. Chápeme vaši frustraci z toho, kam se váš kdysi oblíbený a kdysi dobrý šachový web propadl, ale neradi bychom tu z toho udělali nějakou „bulvární stoku“ .

Prosíme, respektujte to.
Za sebe mohu slíbit, že už se nikdy nepodívám někam, kam bych se dívat neměl, a to ani ze zvědavosti  :usmev: .

Děkujeme za pochopení.

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
17 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Pokud si nekdo urcuje, o cem mam a nemam psat, tak to sorry, ale to mi prijde jako dost utlacovani a v tom pripade nema smysl chodit ani sem, ani na nss. Natoz nekam prispivat. Tak se tu mejte 🙋‍♂️

Jan Jílek

Vojto, sorry, ale smysl tohoto webu opravdu není dokola v diskusi tady někoho hejtit. Smysl tohoto webu je v informování o šachu a třeba povídání si o něm. Jestli je ti to málo, tak se nedá nic dělat, ale podle mě právě to má svoji cenu.
 
Já tady prostě nechci druhou žumpu, to je tak těžké to pochopit?

Vojtěch Matras

Tak o druhém webu nepište ve článkách a potřeba psát o něm v komentářích bude daleko menší. Když se nějaký takový komentář objeví, tak na něj vy s oranžovým rámečkem nereagujte, a to úbytku těchto komentářů taky pomůže.
 
Do určité míry jste si to udělali sami a teď do svádíte na nějakou údajnou frustraci druhých. To mi nepřijde fér 🙂

Vojtěch Matras

Chápu. Máte pravdu, že to v tom článku je :). Jsem ale přesvědčený, že když to ve článkách nebude, tak se o tom bude diskutovat v komentářích minimálně, obzvlášť pokud nikdo na případné komentáře reagovat nebude.

Petr

Týmto sa však začínate podobať na ten web, čo, podľa jeho správcu, „nemá konkurenciu“.
Tam je zakázané akokoľvek spomenúť sachy.cz.
Asi nemáte záujem o vulgárne komentáre VP, v štýle ako z diskusného článku NŠS, no zakazovať akúkoľvek zmienku o „bezkonkurenčnom“ webe?

Petr

No, že sa nič nezmení…
Napríklad Rubinus si tu komentárom o „brnenskom Strahove“ vyslúžil ban na nss.cz.
Možno to niektorým otvorilo oči o „bojovníkovi za spravodlivosť“ PK.
Možno vám však ide o to, aby tu tej kritiky „bezkonkurenčného“ webu nebolo priveľa, než ju úplne zakazovať.

Rubinus

Tak když vynechám Bir Khalsa Group – v Indii asi stavební výroba z takových prosperuje, pak nejdrsnější jsou tito – jen by mě zajímalo, jak dotyčný dopadl…

Rubinus

To bylo něco jiného, tady byl takový obrázek a já napsal (sem) že bych ho případně nalinkoval na NSS – myslel jsem to na některé tamní diskutěry, ale zdá se, že to na sebe vztáhli další. No to je jedno, jejich volba. Co si pamatuji, nikde jsem zabanován nebyl, s výjimkou online her Travianu, kde byla hodně přísná pravidla a PPM, ovšem to bylo na den. Jen v dobách, kdy jsem chodil na internet i do knihovny, se občas stalo, že byla na novinkách či jinde bloknuta celá IP kvůli tomu, co napsal někdo jiný, i to se vždy vysvětlilo.
 

Peter

Veď to bolo na „diskusnom článku“ nss.cz, že ťa banuje „osobne“ PK, aby neboli nedorozumenia, že to je snáď DB, či c333, vystupujúci pod identitou PK, k čomu majú udelené nadmoderátorské oprávnenia.

Vojta Plát

Co si me beres do huby, cobole?

jaroslav hadrava

Hned ve druhé větě mě rozesmál jednokolový náskok po osmém kole turnaje   :mrknuti: . Doporučuji opravit. Jinak opět vysoký standard…

Jan Jílek

Opraveno, díky.

17
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x