Dvě medaile

Obvykle nepíši o mládežnických turnajích. Nikoli proto, že by mě nezajímaly. Zajímají mě, pravidelně je sleduji (a nejen ty na našem kontinentu), ale do psaní o nich se nehrnu 🙂 . Důvod je prostý: příliš mnoho kategorií.

 

Příliš mnoho kategorií znamená hned několik turnajů a to je velké rozptýlení pozornosti. Tentokrát však byla Česká republika úspěšným pořadatelem tohoto mistrovství a k tomu získali naši hráči i dvě medaile a titul mistra Evropy jako bonus  :usmev: . To už za krátké shrnutí stojí  :usmev: .

Na Mistrovství Evropy mládeže, které skončilo včera v Praze, se hrálo v několika kategoriích a všechny byly početně obsazené.

Díky místu konání se mistrovství mohla zúčastnit řada českých talentů a jen letmý pohled na startovní listiny stačí, abychom se ujistili, že hráli skoro všichni naši talentovaní hráči. Pokud se někdo nemohl zúčastnit, udělal chybu, které může v budoucnu litovat, protože na podobných akcích se sice dá snadno ztratit rating, ale také získat cenné zkušenosti.
Když se dívám na konečné výsledky, mnoho našich hráčů a hráček rating opravdu ztratilo, ale rating je jen číslo  :usmev: .

V kategorii dívek do osmi let hrálo šest českých děvčat, většinou bez ratingu. Nejvíce se dařilo Máje Komárkové, která skončila v první dvacítce. Za úspěch však považuji i výsledky ostatních našich dívek, protože podle chybějícího ratingu usuzuji, že se „závodním“ šachem teprve začínají.

D8

 

V kategorii dívek do 10 let se české dívky držely většinou kolem svého startovního nasazení. Barbora Tykalová si ještě trochu polepšila.

D10

 

Mezi dívkami do 12 let zazářily Alisa Levchenko a Nikola Kůsová, Alisa se „vlezla“ mezi prvních deset, Nikola je v první dvacítce.

D12

 

Výraznějšího úspěchu nedosáhla žádná z dívek do 14 let. Nejvíce bodů (5.5) uhrály Zuzana Stará a Daniela Kožušníková.

D14

 

V dívkách do 16 let hrála i účastnice posledního MČR Lucie Rybáčková. S pěti a půl body obsadila dvacáté místo.

D16

 

Tři dívky reprezentovaly ČR v kategorii do 18 let. Nejvíce bodů uhrála Lada Zelbová, paradoxně však právě ona odepsala pár bodíků na ratingu.

D18

 

Kategorie mužské nebo chlapecké jsou ve světě nazývány „open“  :usmev: . Má to svou logiku, protože nikdo nebrání hráčkám startovat v této kategorii, jenže která z dam nebo dívek by dala přednost umístění někde v poli neúspěšných hráčů před úspěchem v kategorii žen? Kdysi snad sestry Polgárovy, ale myslím, že dnes by i ony hrály spíše se ženami.

Dva naši chlapci do 8 let zahráli velmi dobře. Damián Žídek skončil se šesti body jedenáctý, Daniel Vo měl o půl bodu méně a byl osmnáctý.

O8

 

Chlapci do 10 let hráli vesměs podle svého nasazení. Mikhail Lutskyi (41. nasazený) uhrál pět bodů, což stačilo na 45. místo.

O10

 

Podobně tomu bylo i v kategorii do 12 let. Většinou se naši umístili kolem svého nasazení. Nejlepším z našich byl Nikita Filindash se šesti body na devatenáctém místě.

O12

 

Českou „korunní“ kategorií byla ta do 14 let.
Václav Finěk byl nasazen jako turnajová jednička a své postavení potvrdil. To je mnohdy těžší než „vyskočit“ z hloubi startovního pole na přední příčky  :usmev: . Vaškův úspěch je o to cennější, že v turnaji ani jednou neprohrál a to se v turnaji potkal i se svými největšími konkurenty Lukasem Dotzerem a Pawlem Sowińskim, kteří už za sebou mají několik úspěšných vystoupení na různých mezinárodních „nemládežnických“ turnajích.
Václav Finěk soupeřům povolil jen dvě remízy a zaslouženě si vybojoval zlatou medaili a titul Mistra Evropy.
Vašek hraje solidní šachy, ale když je třeba, umí i zaútočit, dokonce i bez dam  :usmev: .

 

 

Neméně úspěšný byl stříbrný Bayarjavkhlan Delgerdalai. Obsadil druhou příčku a uhrál jen o půl bodu méně než Vašek. Také on se utkal s nejvýše nasazenými hráči (minul jen Dotzera) a jeho jedinou smůlou bylo, že hrál ve stejné kategorii jako Václav Finěk  :usmev: , se kterým prohrál. „Baya“ hraje ostřejší šachy než Vašek a tento styl mu celkem svědčí.

 

 

Oběma medailistů gratulujeme!
Dvě medaile v „předjuniorské“ kategorii jsou dobrým příslibem do budoucna. Evidentně to s českým šachem není tak špatné, jak se nám občas snaží namluvit někteří škarohlídi  :usmev: .

 

Zlato a stříbro 🙂 . Souboj dvou českých medailistů, Finěk – Delgerdalai.  Zdroj: zonerama.eu/sscr , autor: Anežka Kružíková

 

 

O14

 

Želízka v ohni měla ČR i v kategorii chlapců do 16 let.
Jáchym Němec byl nasazený jako šestý hráč, dal se tedy počítat mezi favority na medaili. Jeho naděje se rozplynuly po nevydařeném startu do turnaje, přesto se nakonec vzchopil, uhrál šest bodů a obsadil přijatelné 20. místo. Stejný počet bodů uhrál i Daniel Pražák, horší vedlejší hodnocení jej odsunulo na 22. místo.
Podotknu, že se možná někomu může jevit umístění našich hráčů jako „nedobré“ , ale stačí se podívat na tabulku. Šestibodových hráčů bylo víc a dělili se o dvanácté až čtyřiaadvacáté místo, což už vypadá o dost lépe  :usmev: .

O16

 

Hodně silně obsazena byla kategorie do 18 let. Nejvýše nasazeným českým hráčem byl Richard Stalmach (7. nasazený), ale tato kategorie byla opravdu hodně těžká. Stačí se podívat na konečné pořadí. Nasazená jednička GM Yahli Sokolovsky skončil na devátém místě a  dvojka IM Jan Klimkowski (4 body) se po velmi špatném závěru propadl dokonce do druhé poloviny tabulky.
Z našich si nejlépe vedli Richard Stalmach a Jáchym Šmolík, kteří uhráli šest bodů a obsadili dvanácté, resp. jednadvacáté místo.

O18

 

Úvodní foto: pohled do hracího sálu. Zdroj: zonerama.eu/sscr , autor: Anežka Kružíková

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na chess.com
Článek na webu ŠSČR
Album fotografií Anežky Kružíkové na zonerama.eu/sscr

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

Možná zajímavá statistika, porovnání s ME 2016, které se konalo taky v Praze. Kam tedy český šach směřuje:
https://archive.chess-results.com/tnr233628.aspx?lan=5&art=25&fedb=CZE&flag=30&zeilen=99999
 
Tehdy z asi 170 českých hráčů bylo asi 13 v top 30, jedna medaile (3. místo Stalmach)
Letos asi 130 českých hráčů, 18 v top 30, 2 medaile
 
Takže teoreticky zlepšení??? Pravda, tehdy startovali Rusové, tak se to nedá úplně 100% porovnávat.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x