Finále v Paříži

Jestliže jsem včera napsal, že kromě olympiády už se v září nic většího nestane, nebyla to tak docela pravda. Přece jen prakticky těsně před olympiádou budeme moci sledovat jeden (minimálně) zajímavý souboj v Paříži.

 

Se zánikem serveru chess24.com, který mi kdysi přišel jako „přeplácaná omalovánka“  :usmev: , jsem utlumil sledování online turnajů. Přece jen ta „omalovánka“ byla celkem přehledná  :usmev: a její následník chess.com mi přijde sice jednodušší, ale turnaje se na něm sledují hůře (můj subjektivní názor).
Taková Champions Chess Tour se mi celkem líbila, ale poté, co vše „spadlo“ pod chess.com, došlo ke dvěma podstatným věcem. Na jednu stranu dostalo šanci zahrát si o solidní peníze mnohem větší množství hráčů, na stranu druhou jsou soutěže na chess.com nepřehlednější, což je jeden z důvodů, proč online turnaje a soutěže sleduji jen sporadicky.
Vlastně až nedávno jsem postřehl, že v září se koná velké finále dlouhodobé soutěže pod názvem „Speed Chess Championship“ .

Do semifinále, které se bude hrát „hybridně“ (tj. hráči budou sice na jednom místě, ale budou hrát každý na svém počítači), se dostala v turnaji mužů z šestnácti hráčů zajímavá čtveřice.

Magnus Carlsen vcelku suverénně vyřadil postupně Tuan Minh Lea, pak Arjuna Erigaisiho a je v semifinále. Hans Niemann tak suverénní nebyl, ale přesto prošel do semifinále přes Denise Lazavika a Wesleyho Soa. Chybět nebude ani Hikaru Nakamura, který bez větších problémů překonal překážky v podobě Jana Nepomňaščiho a známého mexického blicaře Josého Martinéze (možná si pamatujete jeho nedávný „zápas pravdy“ s Kramnikem). Čtvrtým „do party“ je Alireza Firouzja, jenž se do semifinále dostal výhrami s Griščukem a Caruanou.

Už na začátku bylo z turnajového pavouka jasné, že na sebe mohou narazit Carlsen s Niemannem. Nakonec k tomu skutečně došlo a v pařížském semifinále nastoupí oba (nedávní?) soci proti sobě. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Firouzja a Nakamura, jejichž souboj bude možná ještě zajímavější než zápas Carlsena s Niemannem.

Samostatnou kapitolou je systém hry ve vyřazovacích bojích. Hráči budou hrát 90 minut blicky tempem 5+1 (pět minut + sekunda za provedený tah), pak následuje hodina blicání tempem 3+1 a nakonec půlhodinovka „bulletu“ tempem 1+1. Na konci se sečtou body  :usmev: .

Jak už jsem psal výše, semifinálové a finálové zápasy se odehrají v jednom místě. Po dlouhé době tak proti sobě (i když „mimoběžně“  :smich: ) usednou Carlsen s Niemannem. Niemann v poslední době sehrál několik zápasů s evropskými velmistry. Postupně přesvědčivě porazil Giriho, pak Viťugova a nakonec i Francouze Bacrota.
Jak už tady jednou v komentáři napsal David Navara, Niemann je bezesporu silný hráč a jeho poslední výsledky to jen potvrzují, přesto však stále mnozí pochybují o „čistotě“ jeho hry (patřím mezi ně  :usmev: ) .
Nyní bude moci v bleskovém zápase Niemann dokázat šachovému světu, že je opravdu dobrým hráčem. Favoritem je Carlsen, ale Niemann je velmi dobrý blicař (v žebříčku online blicařů na chess.com mu patří, nebo patřila, pátá příčka). Všichni však dobře víme, že ani případné vysoké vítězství Carlsena nebo Niemanna nic neznamená, protože ve zrychleném šachu nezáleží jen na tom, jak umíte šachy nebo jak máte rychlou ruku. Výkon (zvlášť jednodenní) ovlivňují i další faktory. Fyzická kondice, spánek, momentální nálada nebo třeba i jen lehké nachlazení mohou mít vliv na výkon hráčů.

Pokud byste chtěli vidět zápasy osobně, máte smůlu  :usmev: . Lístky na pařížské živé finále jsou téměř vyprodány. Téměř, protože v prodeji už zůstávají pouze lístky v tzv. stříbrné edici.

Lístky se prodávaly v edicích „stříbrná“ (99 $), „zlatá“ (225 $), „platinová“ (349 $) a „diamantová“ (1500 $), přičemž lístky „silver“ (stříbrné) se zakoupit ještě dají, ale za necelých sto dolarů můžete tak akorát sledovat online přenosy a komentáře Levyho Rozmana a jiných na velkoplošné obrazovce ve „fanzóně“ .
Nevím, jak jiní fandové, ale já bych asi sto dolarů za možnost sledovat online přenos na „velkoplošce“ nedal  :smich: .

Ostatní lístky už jsou vyprodány, i lístky za 225 $ („zlaté“) jsou pryč. Nenechte se zmást názvem „zlatý“ . Oproti stříbrným lístkům máte ve zlaté edici místo k sezení v herní sálu a máte tak možnost vidět účastníky „na živo“ . Nic víc, nic míň, takže klidně můžeme říci, že cena základního vstupného na semifinálový večer začíná na 225 dolarech  :usmev: .

Screenshot z webu chess.com s graficky znázorněnými rozdíly mezi jednotlivými lístky:

 

Semifinále se hraje v pátek 6. 9. 2024 v Paříži. Prvním utkáním, které začíná v 16:00 našeho času, je střetnutí Nakamury a Firouzji.
Niemann s Carlsenem zasednou k počítačům ve 20:00 SELČ (SELČ=Středoevropský letní čas).

 

Proběhne souboj normálně, nebo uvidíme nějaké „berany-berany-DUC“ ? 🙂

 

 

Finálové zápasy se hrají o víkendu. V sobotu v 18:00 se bude hrát o třetí místo, o první místo se bude hrát v neděli rovněž v 18 hodin.
Jen připomenu, že v neděli je 8. září  :usmev: a olympiáda v Budapešti začíná 11. 9. prvním kolem (oficiální zahájení je 10. 9.). Ze všech čtyř účastníků se do Budapešti přesune jen jeden hráč, Magnus Carlsen. Ostatní nejsou v sestavách svých reprezentací.

Turnaj Speed Chess Championship“ má i svou „ženskou“ podobu pod názvem „Julius Bear Women’s Speed Chess Championship„. Tato soutěž už dospěla do finálové části. Finále se hraje už dnes ve 14:00 a střetnou (online) se v něm Ju Wenjun a Polina Šuvalova.

 

Odkazy:

Web turnaje „Speed Chess Championship
Web turnaje „Julius Bear Women’s Speed Chess Championship

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Dívám se na karikaturu a souběžně v rozhlase slyším, že se v Čechách po mnoha letech objevila ovčí horečka.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x