Pařížské semifinále

Včera se v Paříži hrála dvě semifinálová utkání online turnaje „Speed Chess Championship“ . Asi není třeba opakovat, že pořadatelský server chess.com se rozhodl pozvat semifinalisty na jedno místo, kde se však neutkali za šachovnicí, ale hráli na počítačích.

 

Pořadatelé zvolili pro vyřazovací boje netradiční formát. hrála se „devadesátiminutovka“ bleskového šachu tempem 5+1 s neomezeným počtem partií. Prostě kolik se za devadesát minut stihne, tolik se stihne  :usmev: .
Druhá část, založená na stejném principu, byla kratší, hodinu se hrály bleskové partie tempem 3+1. V poslední části se hrály třicet minut partie tempem 1+1 (tzv. „bullet“).

V prvním semifinálovém utkání se potkali Hikaru Nakamura a Alireza Firouzja (Firúzdža). Naka je jedním z nejlepším (ne-li vůbec nejlepším) blicařů online šachu. Kdo online šachy sleduje, ví, že oproti „normálnímu“ šachu je to trochu jiná disciplína. Záleží nejen na rychlém myšlení či na rychlé ruce, ale musíte také dokonale ovládat počítačovou myš. Zdá se to být jednoduché: kliknout na figuru, kliknout na pole, kam ji chcete přemístit, a jednoduché to je, jenže ve chvíli, kdy máte málo času, dochází nezřídka k prstovým chybám a i nejlepší hráči pak dělají nepochopitelné blundry  :usmev: .
Firouzja blicá na internetu hodně. Přímo za šachovnicí jej mohli vidět jeho fanoušci naposledy v Saint Louis na turnaji Sinquefield Cup, který vyhrál.
Dal se čekat hodně vyrovnaný souboj a i když se to podle závěrečného skóre nezdá, vyrovnaný byl.

V první devadesátiminutové fázi stihli hráči odehrát devět partií tempem 5+1. Úvod sice patřil Nakamurovi, ale Firouzja se rychle „otřepal“ a dostal se do vedení. Naka sice stačil vyrovnat, ale závěr pětiminutovek patřil Firouzjovi.

Hodinovka tempem 3+1 se stala pro Nakamuru noční můrou. Také v tomto tempu odehráli hráči devět partií, z nichž Nakamura vyhrál jen jednu. Firouzja vyhrál pětkrát(!) a v celkovém součtu ještě navýšil své vedení.
Po dvou „disciplínách“ byla stav 6-12 (z pohledu Nakamury). Poslední půlhodinovka by mohla něco změnit jen v případě, že by se Firouzja „zbláznil“ a všechno extrémně rychle prohrál  :usmev: . Za třicet minut hráči odehráli znovu devět partií a i když Naka tentokrát zvítězil 5-4, šestibodovou ztrátu nedohnal.
Celkově Nakamura – Firouzja 11 – 16 .

Výsledky (screenshot z webu chess.com):

 

Druhý semifinálový zápas byl pro některé „hřebem večera“ . Magnus Carlsen i Hans Niemann mají od sporu o to, zda Niemann za šachovnicí podváděl (v online šachu v mládí podváděl) své tábory příznivců, kteří pevně stojí za svými „idoly“  :usmev: .
Spor skončil podivným smírem. Podivným, protože ač jedna strana (Carlsen & spol) přiznala, že nemá v ruce nic, co by mohlo dokázat jejich tvrzení o Niemannově podvádění, Carlsen, a s ním další známí hráči, Niemanna moc „nemusejí“ a partiím s ním se vyhýbají. Pokud mě paměť neklame, tak v jedné nedávné soutěži družstev, kdy se oba měli potkat za šachovnicí, si Carlsen raději vybral „volný den“ a ke střetnutí nedošlo.
V první devadesátiminutovce pětiminutovek stihli hráči devět partií, v nichž si Carlsen vybudoval rozhodující náskok. Nehrály se bezchybné šachy, koneckonců hrály se blicky  :usmev: , ale Niemann nebyl schopen využít Carlsenových chyb. Obvykle mu zbývalo málo času a působil na mě dost nervózní dojmem (ale on tak působí stále  :smich: ).

 

Niemann občas působí jako „mimoň“ 🙂 …
… s mikrofonem nad hlavou jako figurka z Teletubies 😀

 

Carlsen vyhrál pět partií, dvě partie skončily remízou a jednou vyhrál Niemann, když Carlsen zapomněl na slabou první řadu a přehlédl ztrátu figury. Niemann partii vyhrál a ještě si v průběhu partie stihl stěžovat rozhodčímu na problémy s hodinami a myší, video záznam však jeho stížnosti nepotvrdil a pokračovalo se normálně dál.

 

 

Pětiminutovky tedy Carlsen vyhrál poměrem 7-2 a pětibodový náskok jej trochu ukolébal a podle toho vypadal další průběh. V hodinovce tříminutovek se hrálo většinou podle schématu: Niemann skóroval, Carlsen srovnal. V osmi partiích si Carlsen vlastně jen hlídal, aby neprošustroval svůj náskok a tříminutovky skončily „remízou“ 4-4.
V bullet partiích stihli hráči třináct partií, ale ani tady se Niemannovi nepodařilo byť jen snížit Carlsenův náskok. Na obou hráčích už se projevovala únava a o hrubé chyby nebyla nouze. Bylo v zájmu Niemanna odehrát za půl hodiny co nejvíce partií, v nichž by mohl stáhnout soupeřův náskok, Z tohoto úhlu pohledu byl Niemann celkem úspěšný (13 partií) a místy nesoustředěný Carlsen mu v tom občas i pomáhal  :usmev: (viz partie níže, v níž Carlsen „zapomněl“ , že na e1 stojí věž), ale ani to mu moc nepomohlo. I „bullet“ skončil remízou 6.5-6.5 a Carlsen tak celkově v zápasu zvítězil a postoupil do finále.
Carlsen – Niemann 17.5 – 12.5.

 

 

Výsledky (screenshot z webu chess.com):

 

Dnes se od 18:00 v souboji o „cenu útěchy“   :usmev: utkají poražení semifinalisté Hikaru Nakamura a Hans Moke Niemann. Zítra se ve stejném čase odehraje souboj Carlsena s Firouzjou.

Turnajový pavouk (screenshot z webu chess.com):

 

 

Odkazy:

Web turnaje „Speed Chess Championship“
Web turnaje „Julius Bear Women’s Speed Chess Championship“

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x