„Těsně…“

V Paříži jsme včera viděli jeden z finálových soubojů turnaje „Speed Chess Championship“ . O cenu útěchy hráli poražení semifinalisté Hikaru Nakamura a Hans Moke Niemann.

 

Připomeňme si, že Nakamura v semifinále vypadl s Firouzjou, Niemann prohrál s Carlsenem, oba o rovných pět bodů  :usmev: .

V souboji o třetí místo stihli hráči sehrát v první devadesátiminutovce devět partií tempem 5+1, což je stejný počet, jako v předchozích semifinálových zápasech.
Nakamura první „třetinu“ vyhrál poměrem 5 – 4.
Hned první partie byla zajímavá. Po Niemannově chybě 17. … Db7 se komentátoři domnívali, že tah 18. b4 je velmi silným tahem. Byl jsem stejného mínění, než jsem „předhodil“ partii šachovým motorům  :usmev: . Stejně jako mnozí ostatní jsem si myslel, že po 18. b4 bílý vynuceně získává figuru. Jenže Stockfish za hrubou chybu považuje až tah 20. … Dc8, po němž černý opravdu ztrácí figuru. Po lepším 20. … Db8 (s napadením Je5) by mohl bílý získat kvalitu, ale černý by za ni měl jistou kompenzaci.

 

 

Začátek devadesátiminutové první části vypadal pro Niemanna na debakl. Hans se však vzpamatoval a dokázal srovnat krok. Nakonec uhrál v první části velmi přijatelný výsledek, když prohrál 4-5.

Zbytek zápasu byl už plně v režii Nakamury. V hodinových tříminutovkách vlastně Nakamura rozhodl zápas. Z devíti partií Naka sedmkrát vyhrál, jedna partie skončila remízu a jen jednou(!) zvítězil Niemann.
Niemann v poslední tříminutové partii projevil výborný taktický postřeh ve chvíli, kdy si Naka nalezl králem do matové sítě.

 

 

Před poslední půlhodinovou částí, v níž se měla hrát Nakamurova „královská disciplína“, tedy „bullet chess“ (1+1) měl Nakamura náskok sedmi bodů. I kdyby měl takový náskok jiný alespoň průměrně silný blicař , jen těžko by to Niemann v půlhodinovém blicání doháněl.
Vždyť kolik se dá sehrát blicek 1+1 za půl hodiny? Kdyby byl jeden z hráčů „salát“, který prohraje partii po několika zahajovacích úvodních tazích, tak by se do půlhodiny vlezlo partií asi celkem dost  :usmev: , ale jinak se toho moc stihnout nedá. Nakamura a Niemann sehráli v této fázi dvanáct partií, což je celkem dost, ale i tady Naka jasně dominoval a vyhrál „bullet“ poměrem 8.5 -3.5 .
Celkově skoro „těsně“  :usmev: Nakamura – Niemann 21 – 9.

 

Výsledky (screenshot z webu chess.com):

 

 

Odkazy:

Web turnaje „Speed Chess Championship“
Web turnaje „Julius Bear Women’s Speed Chess Championship“

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kraken8

Pane Zimnioku, jsem zvědavý, jak si poradíte s dnešním poprsím …

Remcik z Banika

Tak pozítří to vypukne. Hodně štěstí našim   :palec-nahoru:   :ctyrlistek:   :cze: . Nikde jsem se nedočetl, z jakých důvodů (oficiálních i neoficálních) nehrají za USA Nakamura a Niemann, kdyby někdo věděl, podělte se   :usmev: 

Honza Repák

Nakamura odmítl hrát už minulou olympiádu, protože mu vadí, že za národní tým hrají koupené zahraniční hvězdy namísto rodilých Američanů. Niemann zatím asi nedokázal, že je dost dobrý, aby se do týmu vešel, a roli nejspíš hrají i pochybnosti některých předních světových hráčů o tom, zda nepodvádí, národní reprezentace obvykle nechtějí být spojovány s kontroverzními osobami.

Ondrej Havelka

Viděl jsem pár videí, kde si rozhořčený Niemann stěžuje na technické problémy. Napadla mě škodolibá poznámka, jestli to není jen nezvyk, když za Niemanna nedokončuje tahy automaticky stockfish 😀 (vtip)

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x