Na Budapešť!

Začíná velká šachová pecka.
Vždyť, co je víc, než šachová olympiáda? Kde jinde se sejdou na jednom místě naprosto špičkoví hráči  než tady? Jo, když jsem se dozvěděl, že je to v podstatě za humny, okamžitě jsem si řekl, tak musím jet!
Sám, anebo…?
S kým jiným, než démonem na internetu pod značkou „countryside“ , parťákem po cestách po celém světě od Himalájí po Afriku, Ameriku.  Aleš chvíli váhal, dal si čas na rozmyšlenou. (Aleš: Tak to sis trochu popletl. Byl jsem to já, kdo ti volal, abychom zajeli na olympiádu a o tom váhání, to je jen báchorka!)

 

Pcha! Věděl jsem že se chytne  :usmev: !
Aleš, naprostý perfekcionalista v organizaci, okamžitě projel internet, a bylo to tam.
„Jirko, abychom se dostali na „hrací plochu“ je třeba se akreditovat jako novináři. Tedy – zavoláme Lubošovi, jako za šachy .cz!

(Aleš Krajina: 

1) Tak to sis trochu popletl. Byl jsem to já, kdo ti volal, abychom zajeli na olympiádu a o tom váhání, to je jen báchorka!

2) Jedeme tam na posledních 5 kol (7.-11.kolo) a ne na 4 kola.)

 

Jako vždy, geniální myšlenka! Luboš samo nadšeně souhlasil. A tak jsme se zaregistrovali.
Zaregistrovat se, to není jen tak. To je na delší dobu, on- line , kam musíte posílat foto , stránky z pasu, samo vše anglicky, vyplňovat kde co…

Uf, uf…
Ale, povedlo se.
Dobrá, když už jsme teda ti novináři (respektive jako já novinář, Aleš fotograf ), tak by bylo dobré , když máme podporu tohoto úžasného šachového webu, napsat, jak říkají rockeři, první skladbu na koncertě, nebo na LP – „otvírák“.

Ale co?
Přece rozhovor s kapitánem!
Je to fakt na poslední chvíli, ale s Bolkem mám hodně přátelský vztah. A nezklamal, našel si chvíli času!! Jsem mu za to hodně vděčný.
Položil jsem mu tedy pár otázek…

1) Dělal jsem kapitána v 2.lize v Labortechu Ostrava. Zestárl jsem za tu dobu o mnoho let (smajlík).
Sestavit družstvo a postavit na zápas osm lidí – tak to byl skoro nadlidský výkon! Těch telefonátů a „mejlů“ a SMS, ty jo!
Zajímalo by mě, a určitě i naše čtenáře, jak to chodí v repre. Samozřejmě je to jiný kafe, ale stejně, nedělám si iluze že vše jde hladce -umíš odhadnout, kolikrát jsi hráčům volal, kolik jsi poslal mailů- alespoň rámcově? Jak probíhá organizace, máte nějaké soustředění?

2) Motivace , rituály. Traduje se, že trenér fotbalové Sparty Straka před zápasem „krmil“ hráče tatarákem, ať získají sílu…Máte také nějaký takový „zdvih“. Případně, vzpomínáš , jak jsem se s tebou vsadil, když v extralize hrál Labortech o láhve šampáňa? Řekl jsem to klukům, že se pak rozdělíme…No- prohráli jsme a já ostrouhal, ale co už(smajlík). Máš vypsané nějaké podobné motivační „odměny“?

3) Jaké umístění bys bral? Zklamala by tě bramborová medaile, nebo jednoznačně jen „na bednu“ (smajlík!)?

4) Bolku, jak si myslíš, jaký jsi kapitán? Jak by jsi se charakterizoval. Třebas tvrďák, benevolentní, demokrat, diktátor?

Bolek mi nádherně odpověděl, fakt měl málo času, ale naprosto úžasně – je to frajer!:

1) Kdo nastoupí za repre tým na danou soutěž je dané dosti dopředu. Nominaci čtyřech hráčů dělám de facto do konce dubna a pátého vybírám maximálně do konce června. Sázím tedy na pohodu a možnost plánované přípravy na vrchol sezony. Hráči si mohou rozvrhnout svůj kalendář na daný rok více podle repre soutěže a také nemusí stresovat, jestli budou hrát skvěle do poslední chvíle (2 měsíce před soutěží se musí dát soupiska) a kapitán je vybere. Dle mého dva měsíce dopředu stejně nikdo netipne, jestli daný hráč bude mít formu nebo ne.
Oproti „shánění lidí“ ve 2. lize je to tedy značně rozdílné (také mám zkušenosti s „kapitánovstvím“ v krajském přeboru 🙂 ) . V rámci repre jsem s hráči v pravidelném mailovém kontaktu a často se i vidíme. Když je něco hodně nutného, tak to většinou řešíme přes „whatsapp“ .
Soustředění jsme letos měli na začátku července. Myslím, že to bylo fajn dle ohlasů od účastníků. Důraz byl kladen především na šachový trénink, který pokryl většinu dne a díky Borisi Gelfandovi velmi intenzivně.

2) Může být ještě větší motivace než možnost hrát za nároďák a pak s národním týmem uspět? Myslím, že tímto je to dané. Samozřejmě se těším, že nás během turnaje bude čekat super těžký zápas a tak pro jakési vytržení z trudomyslnosti vystřelím motivaci tipu „Když tu Indii porazíme, tak tam pojedeme na měsíc k moři“, ale to musí přijít spontánně, neumím takovéto věci plánovat.

3) Výsledkově, rozumějte konečné umístění, to vychází jednoduše: V první desítce by byl bomba výsledek, 10. místo – 15. místo – skvělé umístění, 16. místo až 20. místo – normal, na svém, co by bylo pod 20. místo – špatný výsledek, hodně špatný výsledek, propadák.
Bramborová medaile by byl určitě neskutečně bomba výsledek v takové konkurenci. Kdybychom v posledním kole hráli o cenné kovy, tak pak by ta bramborová byla určitě hořká, ale myslím, že jen chvíli  :usmev:

4) Tak to je asi otázka na hráče. Já si samozřejmě myslím, že jsem děsnej tvrďák 🙂

 

 

Poznáte nás snadno 🙂

 

 

Samozřejmě, na olympiádě budou hrát i ženy.

No, tady jsem zaspal otázky na kapitána Tomáše Poláka, moje chyba, měl jsem být rychlejší, ale já jsem tak líný a vše dělám na poslední chvíli…(Máma mě vždycky peskuje- ty jsi šachista, neměl by jsi náhodou přemýšlet o dva tahy dopředu…no jo- smajlík). Slušně mi odepsal, že fakt už je pozdě, kdybych před týdnem tak jo, odpoví mí. Chápu.
Tedy, jedeme až na poslední čtyři kola. Více pro nás , z hlediska pracovního nasazení důchodců (smajlík), není reálné. Respektive, jedou s námi z Ostravy ještě kamarádi Marek Mrva a Láďa Kander.
Teda, neočekávejte nějaké bryskní analýzy partií, rozhovory třebas s Carlsenem atd…(i když, kdo ví?).. Sám jsem zvědav, jak to bude fungovat, hodně zvědav! Spíše se budeme snažit popsat něco se zákulisí – a myslím, že s klukama (které dobře známe), ale i s ženami, třebas uděláme nějaký rozhovor. Nebo se o to alespoň pokusíme.

A lidi, čau v Budapešti- najděte si čas!
Jirka.

 

Naši muži se v prvním kole utkají s Kyprem, ženy „nafasovaly“ tým Guamu.

 

 

Odkazy:

Web olympiády
Výsledky na chess results
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

4) Bolku, jak si myslíš, jaký jsi kapitán? Jak by jsi se charakterizoval. Třebas tvrďák, benevolentní, demokrat, diktátor?
 
Při čtení mne napadla odpověď benevolentní diktátor.  :smich: 

Martin

Bolek   :palec-nahoru: , Polák   :palec-dolu:   :palec-dolu: . Pěkný článek Jirko.  :palec-nahoru: 

Remcik z Banika

Skvělý článek, těším se chlopy na další a 4 lidi do auta, to sedí, přesný počet, jako na zápas.  :usmev: Tomáš Polák určitě mohl odepsat, třeba i se zpožděním, tolik času by to zase nevzalo, to jsou jen výmluvy, asi nechtěl. A přitom by to fanoušci ocenili, stejně jako se mi třeba moc líbilo jeho video, doporučuji.

Luboš Zimniok

No tak pozor 🙂 .
Jirka je podobný typ jako já a vše dělá na poslední chvíli. Nedivím se, že v „předolympiádovém shonu“ někdo nemá čas odpovědět. Poslat to Jirka mě ve stejném termínu, odpovědi by se dočkal asi kolem Vánoc 😀
 
To není kritika Jirky, to je jen suché konstatování a Jirka dobře ví, že jsme si v tom podobní  :usmev: . Není to tak dávno, co po mně chtěl obrázek „do pátku“ . Ve čtvrtek dopoledne mi volal, jak prý to vypadá  :usmev: . Odpovídám, že jo, do pátku to bude 😀 a Jirka: „Ty vole, ale já už v pátek jedu!“
Odpověď: „Aha… OK, tak přijeď za tři hodiny, začnu na tom dělat…“  :usmev:
 
Evidentně si v tomto směru s Jirkou rozumíme a nemám mu to nijak za zlé, jen chci říct, že Tomáš Polák je v tom možná nevinně  :usmev: .

Remcik z Banika

  :usmev:  jasně, nevím podrobnosti, ale zas to tak nehroťme, 4 otázky sfouknu maximálně za 20 minut, když už jsem si našel čas na to odpovědět, že nemám čas odpovědět. Bože, všichni v práci makáme jak howada, tak toto neberu. Nakonec ty odpovědii můžou třeba přijít zítra u kafe ráno.   :palec-nahoru: 

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x