První střípky

Máme za sebou první kolo 45. šachové olympiády. „Máme“ , to se mi vždycky strašně líbí 😀 , když fanoušci v jakémkoli sportu jásají nad tím že JSME vyhráli, ale když reprezentační tým prohraje, tak to TI kreténi hráli špatně 🙂 .
Vyhráváme, jsme dobří, my všichni. Prohráváme, je třeba vyhodit trenéry, kapitány, hráče, protože MY umíme jen vyhrávat a prohrávají vždycky ti naši špatní reprezentační „zástupci“ .

 

Náš reportérský tým dorazí na olympiádu, která se letos koná v Budapešti, o „něco“ později. Zatím se tedy naši čtenáři budou muset spokojit s mými postřehy, ale ty budou doplněny i o postřehy přímých účastníků  :usmev: .

Než se dostanu k zápasům prvního kola, dovolím si zde zveřejnit oficiální hymnu olympiády v podání dua Rose May & Raul, na níž mi poslal odkaz Aleš Krajina. Pohodová písnička, která snad neurazí ani milovníky dechovky  :mrknuti: . Za mě výborný klip.

 

 

Jako bonus přidávám do článku i dvě fotografie ze zákulisí turnaje, které nám zaslal Rosťa Huňa, z čehož usuzuji, že jsem správně předpokládal, že čtvrtým českým týmem na olympiádě (muži, ženy, šachy.cz) budou naši rozhodčí  :usmev: .

Ženy mají přednost, takže začnu zápasem žen proti Guamu.
České hráčky vynechaly v sestavě proti outsiderovi Julii Movsesian, která hraje na první šachovnici. Šanci tak dostala Kristýna Novosadová a právě její partie „skončila“ jako první  :usmev: . Když jsem sledoval přenos a díval se celkem brzy po zahájení na pozice českých reprezentantů a reprezentantek, objevil se u partie Novosadová –  Nacario po šestém tahu (6. Dd2) výsledek 1/2-1/2 .
První věc, která mě napadla, byla ta, že Kristýna má možná nějaké zdravotní problémy (třeba zlomenou nohu, ruku, hlavu či podobné věci  :usmev: [mimochodem, když je řeč o zdravotních problémech, tak předevčírem ráno mě cestou do práce srazilo auto  :smich: , což není poprvé, co se mi něco podobného stalo, ale jako vždy to odnesly jen kalhoty, takže klídek, budu blbě psát i dál  :mrknuti: ] ).
Samozřejmě mě napadlo i to, že jde o chybu v přenosu, což se nakonec potvrdilo.
Kristýně se sice moc nepovedl přechod ze zahájení do střední hry, ale rozdíl ve výkonnosti byl tak velký, že to ani moc nevadilo.

 

 

Hodně lehkou práci měla Natálie Kaňáková, jejíž soupeřka udělala chybu, po které ztratila figuru, už v pátém tahu. To se nám to hraje, když nám soupeři rozdávají figury!  :smich:

 

 

Tereza Rodhstein si na chybu soupeřky počkala o něco déle. Její guamská soupeřka nestála po zahájení špatně, mně osobně by její pozice vyhovovala  :usmev: , protože se hrála „skorostaroindická“ , v níž stál bílý pěšec na c2. Nedávno jsem tu u jakési Davidovy partie psal, že v podobných pozicích je tah a7-a5 za černého skoro vždy dobrý. Tady by byl nejen ještě lepší, ale dokonce nutný, protože bez něj přišla černá bez náhrady o materiál.

 

 

U partie Benzon – Kořenová jsem po desátém tahu černé (10. … Jxg4) jen zíral. Přehlédl jsem něco? Přehlédla něco Martina? Je to geniální psychologický tah nebo je to spíše tah „genitální“  :usmev: ?
Těžko říct. Po tahu 10. … Jxg4 měla podle mě černá přijít o figuru. Stockfish mi to po partii potvrdil, ale bílá reagovala špatně, takže to berme tak, že oběť jezdce na g4 byla geniálním tahem  :usmev: .

 

 

 

 

Čeká se na české a guamské hráčky… Autor: Rostislav Huňa

 

 

CZE je označení České republiky, CYP je označení Kypru, ale v Moravskoslezském kraji má slovo „cyp“ i jiné významy  :usmev: . Na Wikipedii se dočítám:

Slovo pochází z okolí Ostravy a Karviné. Původně se jednalo o označení hornického učně – hanlivá narážka pro nemotoru zřejmě z německého nářečního Zipf („nezajímavý muž, trouba“, v hovorové němčině též „mužské přirození“),[1] které vychází ze středohornoněmeckého zipf („cíp, špička, výčnělek“, v dnešní němčině Zipfel) souvisejícího s českým cíp a patrně i anglickým tip („špička“) ….

V našem nářečí („ponašymu“) jsou běžná cizí slova a to z různých jazyků. Dovolím si přidat vlastní výklad původu (význam zůstává zhruba stejný) slova „cyp“, který však nemusí být správný  :usmev: .
Kromě „wikipediovského“ výkladu je také možné, že slovo „cyp“ nepochází z jazyka německého, ale z jazyka slovanského  :usmev: . V předminulém století se do našeho kraje stahovalo hodně „migrantů“ (moderní výraz  :mrknuti: ) z různých zemí, mimo jiné i z polsko-židovsko-ukrajinské Haliče.
Slovo „cyp“ se původně užívalo ve smyslu „učeň“ , prostě „mladý“ …. V ruštině a ukrajinštině je známo slovo „Цыпленок“ (Cypljonok), což znamená „kuře“ .  Takže „wikipediovské“ „Zipf“ sice může bý předchůdcem slova „cyp“ (jako „trouba“), ale docela dobře možné je i to, že „hornický učeň“ nebyl trouba, ale jen obyčejné neopeřené a neznalé ptačí mládě – „Цыпленок“ , zkráceně „cyp“   :smich: .
Výše psané uvádím proto, že David Navara byl zvědavý  :usmev: , zda si kyperské zkratky „CYP“ všimne někdo z našeho slezského „zpravodajského“ týmu.
Takže jsem zvedl hozenou rukavici  :mrknuti:

Zpět k zápasu našich mužů s Kyprem
David Navara měl černé figury s FM Konstantinosem Michaelidesem, který se velmi dlouho dobře držel. David nikam nespěchal a počkal si na soupeřovu chybu v jezdcové koncovce. V rovné pozici soupeř přehlédl výměnu jezdců s přechodem do prohrané pěšcové koncovky.
Zní to jednoduše, ale i ona rovná koncovka byla pro bílého dost těžká. Jednoduše to vidí jen Stockfish…

 

 

Na druhé desce nastoupil za ČR Štěpán Žilka proti Rafailu Antoniouovi. Ani Štěpán se nikam nehnal a mírně lepší pozici, v níž by se bílému bez soupeřova přispění asi těžko podařilo zesílit tlak, nechal soupeře pokazit  :usmev: .
Jak říkáme my „Čechoangličané“ : easy bod  :smich: .

 

 

Šachovou rituální sebevraždu „seppuku“ spáchal Pannikos Savva, kyperský soupeř Honzy Krejčího. Honza Krejčí měl černé figury a bez jakékoli „pannikos“ v zahájení vyrovnal hru. Pak začal Pannikos trochu panikařit. Odevzdal jednoho pěšce a když přišel o druhého, v mizerné pozici se vzdal.

 

 

Bez větších problémů zvítězil i Jan Vykouk, kterému soupeř, bůhví proč, odevzdal hned na začátku partie pěšce. Výhoda bílého pak už jen narůstala a nic na tom nemění ani skutečnost, že „Stockfish by to hrál líp“  :usmev: . Cesta, kterou si zvolil Honza Vykouk možná nebyla nejpřímočařejší, ale bezpečně vedla k cíli.

 

 

 

 

 

Úvodní foto: pohled do turnajového sálu před zahájením kola. Autor: Rostislav Huňa

 

Odkazy:

Web olympiády
Výsledky na chess results
Online na lichess.org

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Max

pozn. Mamedyarov stál na prohru s hráčem 2000, ten se rozhodl, že remiz mu do životopisu bude stačit.

Remcik z Banika

  :palec-nahoru: 

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x