Pátek třináctého

Los třetího kola olympiády v Budapešti byl na první pohled pro oba české týmy příznivý. Muži hráli s Kanadou, ženy s Tádžikistánem.
Příznivý na první pohled, protože při pohledu na výsledky prvních kol, jsem měl ze zápasu s Kanadou lehké mrazení v zádech 🙂 .

 

Začněme ženami.

Zápasu s Tádžikistánem jsem se moc neobával. Viděl jsem hru soupeřek našich dam a i když jsem nevěřil ve výsledek 4 – 0 (čekal jsem, že některá z našich lehce „zakopne“  :usmev: ) , nepochyboval jsem o vítězství českých barev.

Na první šachovnici nastoupila Julia Movsesian. Její soupeřka Naděžda Antonova stála po zahájení mírně lépe, ale zřejmě si moc nevěřila. Usuzuji tak z nabídky výměny dam 17. … Db5, což byla možná dobrá myšlenka, ale určitě ne v této chvíli  :usmev: , protože bílá místo výměny dam „sezobla“ nekrytého pěšce na a7 a s malou pomocí černé svou materiální převahu realizovala.

 

 

Na vítězství se moc nenadřela ani Natálie Kaňáková. Pětadvacetitahová  miniaturka se nesla ve znamení sebedestrukce ze strany Saidové, která měla bílé figury. Tádžická hráčka sešla ze správné cesty už brzy v zahájení a Natálie ani nemusela hrát nejlepší tahy, protože v pozici bylo hodně možností, jak udržet za černé barvy výhodu. Snadná a dobrá práce  :usmev: .

 

 

Dobrý a soustředěný výkon předvedla Martina Kořenová na třetí šachovnici. Také jí pomáhala soupeřka, seč mohla  :usmev: , ale i kdyby hrála lépe, o výsledku by asi nebylo pochyb. Martina zaváhala jen v 15. tahu, ale i tak měla stále partii pod kontrolou.

 

 

Na jednu branku se hrálo na čtvrté šachovnici. Kristýna Novosadová stála od zahájení lépe a svou výhodu postupně zvětšovala. Když to zobecním, tak tádžické hráčky ve všech partiích odehrály to, co znaly v zahájení a pak se začaly „sypat“ .

 

 

 

 

Muži prohráli s Kanadou. Objevují se komentáře, že je to ostuda  :usmev: .
Není to ostuda, žádná prohra po boji není ostuda.
Když jsem se díval na sestavu Kanady a viděl jsem nekanadská jména s poměrně nízkými ratingy, tušil jsem, že nepůjde o lehký zápas. Kanaďané ve druhém kole remizovali se silným Norskem, a i když Norové hráli bez Carlsena, přece jen jejich ratingová převaha byla značná. Nakonec proti Kanadě neuspěli a to byl před zápasem našich s Kanadou varovně zdvihnutý prst.
Přesto jsem však věřil v úspěch našich, jenže pak jsem se podíval na kalendář: PÁTEK TŘINÁCTÉHO!!!

 

 

Na první šachovnici nastoupil David Navara a sehrál „velmistrovskou“ partii  :usmev: . Velmistrovskou ve smyslu ‚držím si nadějnější pozici a počkám na chybu soupeře‘ .  Ta přišla v patnáctém tahu, kdy si soupeř asi neuvědomil, s kým hraje a bezelstně „sežral“ figuru  :usmev: . Možná si byl vědom toho, že je to riskantní, ale v tom případě nedokázal vše dopočítat. David má propočet výborný a dokázal to i v partii.
Černý musel figuru vrátit, ale i tak byl jeho král stále hodně slabý. Tak slabý, že si bílý mohl dovolit odevzdat i dámu za věž a lehkou figuru, protože bylo jasné, že černý monarcha smrti neunikne.

 

 

Thai Dai Van Nguyen hrál celou partii s nadhledem. V jejím průběhu nestál hůře, občas dokonce lépe. Až v koncovce se mu partie vymkla z rukou. Van měl pěšce víc, ale aktivita figur na obou stranách byla jen stěží propočitatelná  :usmev: . Oba králové a jejich suity se dostaly do hloubi soupeřova tábora a nebylo úplně jasné, kdo bude úspěšnější. Černý nakonec musel odevzdat věž za bílého pěšce, který se proměnil v dámu. Za věž měl černý aktivního krále a tři volné pěšce.
Dostačující kompenzace?
Těžko říct, Stockfish má jasno- kompenzace je více než dostačující, černý měl velkou výhodu.
Nejsem si jistý, zda se v partii skutečně hrálo tak, jak je to na onlinech. Na lichessu je dokonce o dva tahy více než na jiných serverech, ale předpokládám, že jde o chybu lichessu. Pokud byl ovšem závěr takový, jak jej vidím v zápisu partie, pak Van zbytečně zahodil půlbod a moc tomu nerozumím. Měl na hodinách 2:30 a bylo jasné, že bílý nemůže zabránit proměně černého pěšce a bude muset vrátit věž. Buď tedy Van viděl „duchy“ nebo špatně odhadl koncovku střelce proti jezdci.
To jsou jen mé spekulace, důvod je možná jiný  :usmev: .

 

 

Šachanistický zkrat předvedl na třetí desce Štěpán Žilka. Ve Francouzské hře svého soupeře přehrál, pak ale začal přemýšlet trochu podivně  :usmev: .  Nejdrříve tahem 27. De7 vypustil výhodu, což by se ještě dalo pochopit, protože pozice je „jasná“ doma s pomocí Stockfishe, v reálu to tak jednoduché není. Tah 29. b3 už je však na pováženou. Předpokládám, že Štěpán něco neviděl a tipnu si, že neviděl, že nemůže dobrat věž na d4 kvůli neodrazitelným (normálním způsobem) matovým hrozbám.
Den „blbec“ a nula na kontě Štěpána.

 

 

Ke vší smůle si vybral špatný den (že by měl vliv pátek třináctého???) i Honza Krejčí na čtvrté desce. Už jeho třetí tah 3. … Jb6 se mi moc nelíbil, protože jsem nebyl schopen „dešifrovat“  :usmev: , kam vlastně jezdec míří.  Skok jezdcem určitě není prohrávající chybou, ale zcela jistě je zárodkem problémů černého a bílý už pak nedal černému žádnou šanci. Prostě jej postupně „zadusil“ .
Klobouk dolů před hrou Preotua, hrál jako z partesu.

 

 

Výsledek českého týmu není žádnou ostudou. Prohra je nepříjemná a špatná, ale když se sejdou „špatné“ dny několika hráčům, je na problém zaděláno. Hned tři hráči ze čtyř si vybrali slabší chvilku.
V soutěžích družstev se občas stává, že všichni hráči týmu hrají dobře, ale tým je neúspěšný, protože se jim jejich výsledky „nescházejí“ v jednotlivých zápasech. Naopak, i tým, jehož hráči hrají „špatně“ , může být úspěšný, pokud se hráčům v zápasech výsledky scházejí  :usmev: .
Optimisticky dodám, že Češi si prostě jen „střihli“ nešťastný pátek třináctého a od této chvíle už to bude lepší  :mrknuti: .

 

 

Ve čtvrtém kole hrají naši muži se Srí Lankou a pokud by v tomto zápase ztratili body, teprve pak by to byla ostuda  :smich: .
Ženy jsou papírovými favoritkami proti Turkmenistánu. V tomto případě si však nejsem tak úplně jistý úspěšným výsledkem. Věřím našim, ale nemusí to být lehké.

 

Odkazy:

Web olympiády
Výsledky na chess results
Online na lichess.org
Online na chess.com

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Chrz

Senzační, Ukrajina poráží první nasazené USA, Ivančuk výhrou se So,W rozhoduje!
So nevěděl skoro v každém tahu odkud úder přijde, nakonec mu dal do koncovky Ivančuk jezdce a hrál hodně pěšců s 2V proti 2V+J.
  
 
V ČR známý Korobov také vyhrál, byť Robsovovi konící skákali seč mohli, ale nic nevyskákali.
 
Prohrává 4.nasaz Uzbekistán s 21. nasaz. Vietnamem !
 
 
 

Knoplik

Ten Tádžikistán je na facku s přemetem jako na nějakém jiném webu, kde nepoznají Česko od Čečenska…

Jan Jílek

Chtěl jsem to přejít, ale nemůžu, vrtá mi to v hlavě  :smich: . Co je na „Tádžikistán“ špatně?

Remcik z Banika

Mně taky   :usmev: , jestli si spíše Knoplik nezaměnil třetí a čtvrté kolo?

chess

Kanada 🍁 dnes porazila Řecko, což je srovnatelný tým s námi (jen nemají na první desce Davida). Takže Kanada má slušnou olympiádu a hlavně slušný tým, takže nerozumím, proč by měla být ostuda s nimi prohrát, to je prostě zápas družstev. Jen taky trochu nechápu tu remízu Vana, to by asi měl captain ukočírovat, ale nevíme, jak to přesně bylo.
 

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x