Počtvrté v Budapešti

Čtvrté kolo šachové olympiády bylo pro naše týmy kolem pohodovým. Vše proběhlo podle (mých 🙂 ) očekávání. Muži si lehce poradili se Srí Lankou, ženy zvítězily s Turkmenistánem.

 

Kapitán mužského tým Petr Boleslav nechal na zápase se Srí Lankou odpočívat Honzu Krejčího.

David Navara na první šachovnici si lehce a rychle poradil s mezinárodním mistrem Liyanagem. Hrála se Najdorfova varianta Sicilské hry a trochu mě překvapilo, že se úplně stejně hrálo v roce 2007 v Karviné v partii Štyrenkov – Sobek J.  :usmev: , kde šel černý v 16. tahu na d8 věží z c-sloupce.
David Zahrál lepší 16. … Vfd8 a pak už se moc dlouho nehrálo  :usmev: . Soupeř přežil zahájení, zaměřil se na černého pěšce na c5 (21. Ja4?) a po výpadu černé dámy na královském křídle zpanikařil a tahem 24. f3?? spáchal šachovou sebevraždu.

 

 

Thai Dai Van Nguyen svého soupeře pozičně přehrál. Obsadil d-sloupec, měl převahu v centru, dvojici střelců a soupeřovy figury stály pasivně. V jednu chvíli Van trochu váhal a hledal cestu k uplatnění výhody (29. Sd2), ale nakonec si se situací poradil.

 

 

Navzdory mínění některých fanoušků se nedomnívám, že hrál Štěpán Žilka v předchozích kolech až tak špatně. Hrál dobře, ale přehlížel. Tentokrát hrál dobře a nepřehlížel  :smich: . Skoro miniaturka…

 

 

Honza Vykouk měl soupeře, který rozehrál zajímavým způsobem Anglickou hru. Zajímavým, nikoli však špatným. Když jsem však viděl devátý tah černého, pochopil jsem, že má ve svých šachových znalostech mezery. Mezery měl po 9. … f6 i ve své pozici  :usmev: , čehož bílý využil k útoku na královském křídle.

 

 

 

 

V týmu žen si dala pauzu Martina Kořenová. Zápas s Turkmenistánem proběhl podle mého očekávání  :usmev: . Naše ženy vyhrály, ale nebylo to „bez ztráty kytičky“ . Čekal jsem, že některá z nich „ujede“ a podcení svou soupeřku a bohužel se můj předpoklad vyplnil. Naštěstí to nebylo nic hrozného.

 

Před zápasem s Turkmenistánem. Zdroj : album FIDE na Flickru, autor: Mark Livshitz.

 

Julia Movsesian na první desce držela po zahájení (Francouzská hra) mírně lepší pozici, v níž se objevovaly typické „francouzské“ motivy, a trpělivě čekala na chybu soupeřky. Dočkala se, černá se místo pasivní tvrdé obrany rozhodla pro aktivní hru (25. … Da3?). Když přišla o pěšce na e6, byla její pozice kritická, ale bílou by čekala ještě dlouhá cesta k celému bodu.  Přišla však další chyba (34. … Kf8??), po níž bílé figury vtrhly s plnou silou do černé pozice, aniž by za to černá měla jakoukoli náhradu.

 

 

Natálie Kaňáková se s tím moc nepárala a na soupeřčino 1. d4 si vybrala Holandskou obranu. V celkem normální pozici (pro Holandskou  :usmev: ) udělala černá ve dvanáctém tahu vyhrávající chybu. Tah 12. … f4 vypadá útočně, ale po správném 10. c5 by se mohl černý jezdec na d7 tak akorát vyfotit i s celou chromou rodinou na dámském křídle  :usmev: .
Místo ochromujícího (a ohromujícího) 10. c5 bílá vyměnila na f4 a pak bezelstně sebrala ještě i pěšce na e5. Černé figury ožily a bílá pozice se začala rozpadat.

 

 

Nešťastnicí, která svou partii nevyhrála, se stala Tereza Rodshtein. Ve vyhrané pozici s dostatkem času na hodinách (12 minut do konce) zřejmě přehlédla motiv věčného šachu po druhé řadě. Místo braní pěšce na h6 (čímkoli) chtěla nejdříve vyřešit „problém“ střelce, který ve skutečnosti problémem nebyl. Po hrubce 51. Vb1 se však bílé stále nic nedělo. Dokonce získala figuru, ale černá za ni měla dost pěšců. Jeden z nich se rozeběhl k poli proměny a pak teprve přišla rozhodující chyba 67. Vg8. Správná myšlenka, ale špatně provedená. Chtělo to nejprve odšachnout černého krále, aby nemusel po šachu černé věže bílý král na okraj šachovnice, kde se náhle ocitl v matové síti.

 

 

Hrát na výhru černými proti slabšímu hráči/hráčce může být ošidné. Zvlášť pokud slabší strana nehodlá nic riskovat a „zabetonuje se“ . Kristýna Novosadová je zkušená hráčka a jistě to ví, proto nikam nespěchala. Vzhledem k vývoji ostatních partií ani nemusela  :usmev: . Její soupeřka doplatila na pasivitu. Tah 19. Sa2 bych ještě pochopil (tlak po diagonále a2-g8?), ale smysl tahu 20. Kh1 mi uniká.

 

 

 

 

Jinak „saláti“ z Kanady, kteří nás obrali o body, porazili Řecko a jsou na jedenáctém místě v tabulce  :usmev: . Mongolsko, které nám také sebralo bod, ve třetím kole remizovalo s Izraelem a až ve čtvrtém kole je porazili Němci.
Překvapení se konala i v jiných zápasech, nebudu tu ale opisovat z komentáře Pavla Chrze  :usmev: .

Muži dnes hrají s Marokem a i když je soupeř z kategorie outsiderů, rozhodně bych Maroko nepodceňoval. Ženy čeká těžký oříšek v podobě srbského týmu. V zápase se Srbskem rozhodně nejsou naše ženy favoritem.

 

 

Náhledové foto: pohled do hracího sálu před čtvrtým kolem. Zdroj : album FIDE na Flickru, autor: Mark Livshitz.

 

Odkazy:

Web olympiády
Výsledky na chess results
Online na lichess.org
Online na chess.com
Fotogalerie

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Chrz

Jsou horší věci než prohry za šachovnicí, přeji všem, především na Moravě, Slezsku (a v dalších lokalitách), hodně sil a zdraví. Poslal jsem teď přání na fcb klubu Jeseník, kde jsme strávili poslední 2 roky krásné turnaje a kde mají nádhernou útulnou klubovnu. ….. „V tuto chvíli, 15.9., vám ze srpnové výpravy ústečáků (n.L.) přejeme hlavně hodně sil, zdraví. Řešíte jistě prioritně svůj vlastní majetek, ale aby i vaše nádherná klubovna (zcela jistě teď už částečně pod vodou) byla bez následků brzy obnovena. Záběry v TV a na fcb jsou fakt katastrofální, jsme s vámi, byť na dálku jinak pomoci neumíme“.
 
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x