Den a noc

Jako den a noc byly zápasy našich týmů na 45. šachové olympiádě v Budapešti. Zatímco ženy srdnatě bojovaly proti favorizovanému Srbsku, muži dostali „dáreček“ v podobě slabšího Maroka.

 

Ženy proti Srbsku byly zápasovým outsiderem. Remízu bych před zápasem považoval za úspěch našich.

Na první šachovnici za nás nastoupil Julia Movsesian. Teodora Injać měla bílé figury a podařilo se jí už v zahájení dostat malou výhodu, kterou pak zvětšovala v koncovce těžkých figur. Julia se dobře bránila až do 27. tahu (27. … Dh5). Pak začala v těžké pozici tápat a její soupeřka toho beze zbytku využila.

 

 

Škoda partie Natálie Kaňákové  :smutek: . Natálie měla partii s Marinou Gajcin pod kontrolou až do koncovky. Právě přechod do koncovky se Natálii nepovedl, byť v koncovce věží a jezdců byly šance vyrovnané. Snad jen slabá první řada (chybělo okno) a o něco dále postouplý pěšec dávaly minimálně větší šance černé. Nebylo to však nic, co by se nedalo řešit. Natálie však správné řešení nenašla.

 

 

Také na třetí šachovnici měla Česká republika velkou šanci. Martina Kořenová, hrající černými, dostala ze zahájení lepší pozici. Z lepší pozice nakonec byla dost velká výhoda a zdálo se, že máme šanci. Martina získala kvalitu a její pozice vypadala také dobře. Ve 28. tahu mohla černá kvalitu s výhodou vrátit, ale ani řešení, pro které se rozhodla naše hráčka, nebylo špatné. Výhodu vypustila až v koncovce lehkých figur, kdy po tahu 33. … Jc6 došlo k výměnám a redukci materiálu. Remíza není špatná, ale v tomto případě by byl lepší celý bod  :usmev: .

 

 

Na čtvrté šachovnici se partie nepovedla Kristýně Novosadové. Ze zahájení nevyšla zrovna nejlépe, ale pak se hra celkem srovnala. Ale po hrubce 24. Dh4 přišla Kristýna o figuru, za níž neměla dostatečnou náhradu.

 

 

 

 

 

Muži byli v zápase s Marokem favority.

Na první šachovnici nastoupil David Navara a v Sicilské hře se rozhodl pro „sicilskou“ oběť figury na poli b5 (19. Sxb5) . Objektivně to není nejlepší řešení, ale za šachovnicí je to dobrý tah. Za figuru má bílý dva pěšce a nepříjemný útok na černého krále. Při správné hře by měl černý udržet výhodu, problém je právě ve slovech „při správné hře“  :usmev: .
Bez počítačové pomoci se takové pozice brání jen velmi těžko. To se potvrdilo i v partii a záhy byla na straně bílého velká výhoda. O tu mohl bílý přijít v časové tísni, když až příliš optimisticky zahrál 30. c4. Naštěstí ani soupeř neměl moc času se ve složité pozici orientovat a nenašel správné pokračování.
Davidův útok nakonec prorazil.

 

 

Thai Dai Van Nguyen černými bez problémů vyrovnal hru a držel rovnou pozici. Ve věžové koncovce měl aktivnější věž, ale to byla jen minimální výhoda. Všechny věžovky jsou remis, říká se  :usmev: , ale musíte je umět. Van zaváhal jen v časové tísni, kdy jeho soupeř doufal v opakování pozice (34. Vh5; 36. Vh5). Naštěstí Van našel správné řešení a partii dotáhl do vítězného konce.

 

 

Na třetí šachovnici nastoupil Honza Krejčí a jeho soupeř záhy chyboval. Přišel o kvalitu a ještě k tomu měl špatnou pozici. Jeho konec byl nevyhnutelný.

 

 

Také na čtvrté šachovnici to bylo „vraždění neviňátek“  :usmev: . Soupeř Honzy Vykouka odehrál ještě jakž takž zahájení, ale pak už svou pozici jen zhošoval, až ji „dozhoršoval“ k prohře.

 

 

 

 

V šestém kole čeká muže nepříjemné Dánsko, ženy hrají s Alžírskem a měly by být favoritkami.

Ve druhém kole naše hráčky prohrály s Indií, přesto si vysloužily pozornost celého šachového světa. Indické hráčky se totiž kvůli problémům v dopravě nestihly dostat včas do hrací místnosti a naše hráčky počkaly se spuštěním hodin soupeřek až do jejich příjezdu.
Hezké gesto!

 

Náhledové foto: O partie Carlsena je vždy velký zájem. Zdroj : album FIDE na Flickru, autor: Michal Walusza.

 

Odkazy:

Web olympiády
Výsledky na chess results
Online na lichess.org
Online na chess.com
Fotogalerie

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
10 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav Hadrava

Davidovu partii jsem sledoval živě a i když to nebylo bez chyb, krásný bonbónek pro fanoušky romantického šachu (33. Vd7) s matem na f7. Gratuluji, jen tak dál.

Countryside

Domnívám se, že Julia mohla chybu napravit hned v následujícím tahu a vyměnit dámy 28…Dxf3 se stejnou myšlenkou 29…g5. V nastávající koncovce se slabý pěšec e6 vyrovná slabému pěšci f4 a pozice by měla být rovná.

Kořenka

Ach jo. Vždyť jsem vše viděla. Zbytečné braní na b4. Na koncovku mi nezbyl čas.

Kořenka

Dnes naštěstí taky ne, úplně mi došly síly.

Jentak

Mohu poradit s přípravou na
Luong, Phuong Hanh 🙂

Vietnamské hůlky

Zkusil bych na ní 69tku(kuřecí kari s nudlemi).

Kořenka

Tady jíme stále nějaké speciality a originality, že mě úplně přešla chuť k jídlu! Ale mám vymyšleno, že budu na islandských čokoládách (pozornost od Lenky P.) a ovoci😀.

Rubinus

Nezáleží tolik na cestě, záleží na cíli. Tak ať se daří.

10
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x