Tři body v šestém kole

V šestém kole šachové olympiády bodovaly oba naše týmy. Nebylo to sice úplně ideální, ale pamatujme na to, že vždycky může být i hůř 😉 .

 

Muži měli za soupeře nepříjemné Dánsko. Ne, že by snad Dánsko bylo nějakou nepříjemnou zemí  :usmev: , ale Dánové nemají až o tolik nižší ratingy než naši hráči.

David Navara na první šachovnici už výběrem Berlínské varianty dal najevo, že zápas nijak nepodceňuje. Ze zahájení mě zaujal tah 14. … Jb6. Nikoli snad pro to, že by to byl nějaký „zvedák“ , ale proto, že snad v 99.9 procentech partií se na tomto místě hrává 14. …a4. Tedy podle mé databáze  :usmev: . Tah jezdcem ale není nijak horší než tah pěšcem. Dokonce i pak se může černý vrátit k variantě s 14. … a4.
Boj se vyvíjel poměrně klidně, ale i v takových zdánlivě klidných variantách musejí obě strany dávat pozor, kam „šlapou“ . Když se však vyměnily skoro všechny figury a na desce zůstaly jen věže, a kromě nich i bílý střelec s černým jezdcem, bylo jasné, že pokud některého z obou aktérů nepostihne nějaká náhlá mozková příhoda, partie „musí“ skončit remízou.
Oba hráči dohráli ve zdraví, takže remis  :usmev: .

 

 

Perfektní strategický výkon předvedl na druhé šachovnici Thai Dai Van Nguyen. Od zahájení stál až do konce lépe. Soupeř jej možná překvapil tahem 14. … Sd5, ale pokud to mělo být překvapení, tak to pro bílého bylo překvapení příjemné. Bílý získal solidní poziční převahu a začalo „španělské mučení“ . Van ukázal, že by byl dobrý „mučitel“  :smich: .
Černý byl „nucen“ hledat nějakou protihru. V takových pozicích to však není jednoduché, proto se možná měl černý podřídit osudu a zvolit si raději tvrdou pasivní obranu. Po výměně dam, která se mi bez pomoci Stockfishe zdála být logická (ale nebyla  :usmev: ), získal bílý velkou poziční převahu. Největší slabinou černé pozice byl a-sloupec a na něm nakupené černé figury. Jezdec na a5 byl svázaný a i když se černému nakonec podařilo jej „rozvázat“, bylo už pozdě. Bílý se mezitím stačil dostat králem a jezdcem na černé slabé pěšce na královském křídle.
Výborný Vanův výkon!

 

 

 

Heroický výkon předvedl Štěpán Žilka na třetí šachovnici. V zahájení si vybral variantu Katalánské hry, v níž černý obětuje kvalitu za dvojici střelců a nějakého toho pěšce (chvílemi dva, po pádu pc4 jeden). Oběť kvality je korektní a troufám si tvrdit, že Štěpán byl na partii dobře připraven, protože je odtahal jako když bičem mrská.
Pozice byla byla i přes materiální nerovnováhu vyrovnaná, ale každý si občas vybere slabší chvilku. Po časové kontrole zahrál Štěpán ve 42. tahu 42. … a4. Vypadá to dobře, ale není to dobré. Bílé figury se najednou stávají nepříjemně aktivními. Jediným dobrým tahem v pozici, a nevím, jak těžké jej bylo najít při partii, protože mě ho „poradil“ Stockfish  :usmev: , byl tah 42. … Vg3! , po kterém černému zůstane pěšec navíc a kvalita navíc je bílému k ničemu.
Bílý získal výhodu, kterou však není lehké za šachovnicí uplatnit. Stejně tak těžké je ovšem pozici bránit  :usmev: . Po 57. Kxa2 se zredukoval materiál a i když se černý musel ještě dlouho bránit, přece jen měl cestu k remíze skoro „umetenou“  :usmev: .

 

 

Partie Honzy Krejčího s Olsenem byla dlouho v přibližné rovnováze. Několik tahů před časovou kontrolou mohli hráči opakovat pozici, ale bílý (Krejčí) se opakování vyhnul (34. Dd2). Nevím, jaký  byl v té chvíli stav zápasu, ale protože v pozici moc šancí na výhru bílého nebylo, předpokládám, že to Honza udělal s ohledem na vývoj zápasu a nejasnou pozici Štěpána.
Bylo to riskantní rozhodnutí buď hráče nebo i kapitána  :usmev: , které bohužel nevyšlo. Po hrubce 37. Vh4 přišel bílý o pár pěšců, za které neměl žádnou kompenzaci. Všechny věžovky jsou prý remis… Změnil bych to na „všechny rovné věžovky jsou remis“  :usmev: . Věžová koncovka se dvěmi pěšci méně a špatným postavením figur remízou většinou nekončí.

 

 

 

 

 

Zápas žen s Alžírskem byl celkem jednoznačnou záležitostí a nebýt únavy Martiny Kořenové (její vyjádření k partii), mohl skončit s čistým štítem.

Na první šachovnici v pohodě a relativně rychle zvítězila Julia Movsesian, která už ze soupeřčiny hry v zahájení zřejmě rychle poznala, že její soupeřka má asi v oblibě filmy s neporazitelnými komiksovými hrdiny a partii pojala ve stylu „Suicide Squad“ (=sebevražedné komando  :usmev: ) . Julia se nemusela moc snažit, stačilo jí čekat, co vše jí soupeřka nabídne. A nebylo toho málo  :usmev: .

 

 

Ani Tereza Rodshtein na druhé šachovnici se moc nenadřela. Už brzy v zahájení udělala bílá hrubku (7. Da4), po níž se dostala do materiální nevýhody. Možná neviděla tak daleko jako Tereza, která si vše dobře spočítala a neváhala odevzdat dámu za tři lehké figury.
Nerovný materiál, nerovné soupeřky. Jak to mohlo dopadnout  :usmev: ? Výhrou naší hráčky.

 

 

Martina Kořenová na třetí šachovnici svou soupeřku pozičně jasně přehrála. Pak však, jak sama napsala, přišla „tma“ . Útlum, ze kterého se už nedostala. Když vyměnila svou dobře postavenou věž za soupeřčinu (30. Vxd7), pozice se vyrovnala, ale když si na dámském křídle ponechala dvojpěšce (a k tomu všechny pěšce na bílých polích při bělopolných střelcích) a vyměnila druhou věž (35. Vxd8), nezbývalo jí než jen trpně čekat, zda soupeřka někde nepochybí. Nepochybila.

 

 

Kristýna Novosadová mě na olympiádě překvapuje svou hrou černými  :usmev: . Znám ji dost dlouho a vím, že ráda hrála agresivní šachy (a možná stále hraje), ale na olympiádě černými proti slabším soupeřkám hraje prozaické šachy. Nesnaží se za každou cenu vyhrát nějakým „hurrrá útokem“, ale trpělivě čeká na chyby soupeřek.
Prostě hraje pro tým a vyplácí se to jí i týmu.

 

 

 

 

Muži tedy v šestém kole remizovali s Dánskem 2-2, ženy porazily Alžírsko 3-1. V zítřejším (dnes je volný den!) sedmém kole hrají muži s Kolumbií (nepodceňovat!) a ženy s Vietnamem (čekám těžký souboj).

 

Odkazy:

Web olympiády
Výsledky na chess results
Online na lichess.org
Online na chess.com
Fotogalerie

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Knoplik

Za mě je organizátor naprostý amatérský idiot a ostuda tohohle sportu. To je na stejné úrovni, jako kdyby dneska místo zápasu fotbalové Sparty dávali Shaktar Doněck a celý druhý poločas to komentovali se jmény sparťanských hráčů. Ten dobytek, který je za tenhle skandální exces odpovědný, by měl být k té odpovědnosti hnán. Děkuji panu Navarovi, že to objasnil s nadhledem jemu vlastním. Já tolik shovívavosti vůči FIDE vážně nemám a pokud to bude číst Martin Petr, tak čekám nějaký oficiální krok…

Pavel Chrz

Knoplik: Chtěl jste napsat ? – Jako kdyby při lize mistrů Sparty pustili (nota bene na placeném kanálu) 3x za sebou během hry reklamy včetně reklam na Slávii 🙂
 

David Navara

V 7. kole na online přenosu Lichessu jsou prohozené Vanova a Štěpánova partie. Van hrál bílými sicilskou s 6.Se2, Štěpán černými skotskou.

David Navara

Nejspíše to bude 3:1 pro nás, pokud Van vyhraje s dámou proti věži a jezdci.

Knoplik

Moc Vám děkuji! Já jsem do pozdních hodin přemýšlel, co se stalo a jak to vlastně je.

Josef Chalupský

Děkuji za zprávu a vysvětlení. Včera večer jsem sledoval zápas na Lichess. A celou dobu trnul v domnění, že Štěpán Žilka prohrává černými horší koncovku KVJ3P proti KD2P. Stav zápasu měl být 2:2. Ve výsledkové listině se k naší radosti objevilo správné 3:1.

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x