Muži nahoru, ženy dolů

Chachaři sice už dorazili do Budapešti, ale až na konec sedmého kola 🙂 . V sedmém kole šachové olympiády byli naši muži favorité v utkání s Kolumbií, ženy vystoupily v roli outsidera proti Vietnamu.

 

Muži byli favority, ale šachy jsou kromě jiného také sport a víme, že ve sportu je možné všechno  :usmev: . Naši však svou úlohu splnili bez větších problémů.

Na první šachovnici nastoupil David Navara a černými si na soupeřovo 1. e4 vybral Caro Kann. Roberto Garcia Pantoja rozehrál výměnnou variantu, v níž se často vede boj o pole e5. Pokud se černému podaří prosadit postup pěšce e6-e5, může být spokojen. Samozřejmě tomu tak není vždy  :usmev: , ale obecně to platí.
V této partii to platilo, černý prosadil tah e5, vyměnilo se několik figur a partie vklouzla do rovné koncovky.

 

 

Na druhé desce nastoupil Thai Dai Van Nguyen proti Josému Cardosovi. V ostré variantě Sicilské hry si Van přichystal pro soupeře v zahájení zajímavý nástup na královském křídle (11. g4). Záhy bylo jasné, že se bude hrát „bezrošádová“ partie  :usmev: .  Černému se podařilo prosadit postup pěšce na d5, což bývá v „sicilce“ považováno za vyrovnání hry za černého, ale není tomu tak vždy, záleží na správném načasování. Bílý si držel malou výhodu a začal tvrdý boj o c-sloupec. Ten nakonec vyhrál černý, ale za cenu odevzdání dámy za dvě věže. Bílý však měl v záloze ještě jeden plán-nástup pěšců na královském křídle. Důležitou roli v této fázi partie hrála aktivita lehkých figur. Černí jezdci mohli být ve spolupráci bílému hodně nebezpeční, ale Vanovi se dařilo držet je na uzdě vazbou Jd6. Nakonec se černý odhodlal odevzdat za nepříjemného bílého střelce jednu z věží a po několika výměnách přešla hra do koncovky, v níž měl bílý dámu a o nějakého pěšce méně, černý měl věž a jezdce. Trumfem bílého byl volný h-pěšec, ale ani černý nebyl bez šancí, protože i jeho „volňásek“ mohl být nebezpečný. Složitou koncovku nakonec rozhodla chyba černého 47. … Kd7, po níž se narušila souhra černých figur.

 

 

Ostře se hrálo i v partii Pavas – Žilka. Hrála se hra čtyř jezdců, která mívá obvykle celkem klidný průběh, ale Štěpán si vybral ostřejší verzi  :usmev: . Obětoval (doufám, že šlo o oběť  :usmev: ) pěšce za aktivitu figur a dlouhou dobu se mu dařilo držet protivníka „při zdi“. Nakonec se však bílému podařilo rozehrát špatně postaveného jezdce na h3 a v té chvíli to pro černého nevypadalo zrovna dobře. Naštěstí měl bílý ve složité pozici málo času (zhruba půl minuty) a nenašel nejlepší pokračování. Po malé taktické přestřelce se vyměnily těžké figury a srovnal materiál. V koncovce lehkých figur už bylo jasné, že partie skončí remízou.

 

 

Výborně zahrál na čtvrté desce Jan Vykouk. V Caro Kannu se jeho soupeři nepodařilo ani přiblížit k vyrovnání hry a Honza jej ukázkově umačkal  :usmev: .

 

 

 

 

 

Naše hráče snad netřeba představovat 🙂 . Zdroj : album FIDE na Flickru, autor: Maria Emelianova

 

Ženy hrály proti silnému týmu Vietnamu. Vietnamské hráčky sice nejsou v Evropě až tak známy, ale jejich síla je nesporná a naše ženy si to mohly ověřit přímo za šachovnicí.

Na první šachovnici hrála velkou část partie dobře Julia Movsesian. Škoda, že jen velkou část  :smutek: . Hrál se odmítnutý dámský gambit, tzv. Manhattanská varianta, v níž se točí boj kolem izolovaného černého pěšce. Julia hrála podle známých pouček, „izoláka“ odevzdala za silnou aktivitu figur. Navíc se její soupeřka dostala do silné časové tísně, v níž chybovala (33. De8) a Julia mohla mít rozhodující výhodu. Bohužel zahrála zbrkle na vyrovnání materiálu (33. … Dxb3) a nevyužila ani další chyby bílé. Přitom času měla naše hráčka více než dost.
Po časové kontrole byla na šachovnici rovná, nikoli však jednoduchá, koncovka, v níž obě hráčky chybovaly. Poslední chybu udělala Julia. Po správném 67. … Kf6 by byla černá pozice v pořádku.

 

 

Natálie Kaňáková stála ve Francouzské hře po zahájení lépe, ale její soupeřka se dobře bránila a aktivní hrou se jí podařilo vyrovnat šance. Po přechodu do koncovky se mi zdálo, že má bílá díky slabému pěšci na h7 lepší šance. Byl to však optický klam  :usmev: , tlak na pěšce se nedal zesilovat.

 

 

Tereza Rodshtein stála mírně hůře, když se jí podařilo udělat hrubou chybu, po níž se její pozice doslova rozsypala. Po 25. … Kf8 skoro vynuceně ztrácí pěšce a dvojice „volňásků“ na dámském křídle rozhodla partii.

 

 

Kristýna Novosadová ráda hraje agresivní šachy  :usmev: a když jí její soupeřka nabídla šanci k útočné hře, Kristýna nezaváhala. Tah 14. f5 sice Stockfish moc nechválí, ale mně přijde v pořádku. Co však v pořádku nebylo, byl tah 16. gxf6. Na první pohled vypadá dobře, ale ve skutečnosti pomáhá černé konsolidovat pozici. Dokud stál černý pěšec na f6, neměly černé figury kam hrát. Ve chvíli, kdy ze šachovnice zmizel, se černé figury krásně rozehrály.

 

 

 

 

Že by se „Bolek“ chystal převzít i kapitánování v týmu žen? 🙂 Zdroj : album FIDE na Flickru, autor: Mark Livshitz

 

V osmém kole hrají naši muži s Moldavskem, ženy čeká tým Islandu s Lenkou Ptáčnikovou na první desce  :usmev: .

 

Odkazy:

Web olympiády
Výsledky na chess results
Online na lichess.org
Online na chess.com
Fotogalerie

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kraken8

Dnes ženy a muži pěkný bojovný zápasy. Kéž bychom takhle dřeli v práci všichni. Výsledek pro mě není až tak podstatnej, když vidím tohle. Navara krásná koncovka, jezdec proti střelci, za mě nejhezčí koncovky xd

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x