Konec v Budapešti

Skončila 45. šachová olympiáda. Fanoušci českých týmů to letos měli „za humny“ a není divu, že mnoho z nich vyrazilo podpořit naše hráčky a hráče.
Čekal-li někdo (třeba kapitán týmu mužů, který snad chtěl zabojovat o TOP TEN 🙂 ), že Česká republika udělá „díru do světa“, nedočkal se. Ale o tom to není, naše reprezentace rozhodně ostudu neudělala.

 

V posledním kole oba naše týmy vyhrály. Muži porazili Faerské ostrovy, ženy vyhrály s Monakem.

Partii zápasu Faerské ostrovy – Česká republika na první šachovnici nebudu moc komentovat  :usmev: (hrála se teoretická varianta Berlínské varianty Španělské hry, která je dokonale proanalyzovaná  :smich: ).
Potkali se dva hráči, kteří se trochu znají a s remízovým výsledkem mohou být oba spokojeni. Faerský „Žižka“ (Helgi Dam Ziska) bude spokojen s remízou se špičkovým hráčem, David Navara bude spokojen s tím, že remízou přispěl k výhře našeho týmu a také s tím, že na první šachovnici ani jednou neokusil hořkost porážky.

 

 

Na druhé desce podal svůj (nad)standardní výkon Thai Dai Van Nguyen. Stačila k tomu chyba soupeře (29. … b5), po které získal Van pěšce. Pěšec navíc nemusí stačit k výhře, ale když proti vám sedí Van, moc šancí na záchranu nemáte  :usmev: (a pokud máte, musíte hrát opravdu, ale opravdu dobře).

 

 

Parádně vyšlo poslední kolo Štěpánu Žilkovi. Slovem „parádně“ myslím především to, že stejně jako v jiných partiích i v posledním kole hrál dobře, ale tentokrát nic nepřehlédl  :usmev: . Po soupeřově 21. Jb4 zahrál Štěpán bleskově dobré 21. … Ved2, ale možná stálo za zamyšlení vyměnit věže. Není to z mé hlavy  :usmev: a když se zpětně dívám na Stockfishovu variantu, nevím, jestli to bylo lepší. Šachu na d5 by se černý ani po výměně věží bát nemusel, ale ani Štěpánovo řešení není špatné a moc velký rozdíl mezi oběma variantami nevidím (Stockfish ano  :usmev: )

 

 

Honza Vykouk hrál celý turnaj dobře, ale poslední partii zahrál slušně řečeno „pod psa“  :usmev: . Vlastně ne, po chybě v zahájení 23. h5 už si ani moc nezahrál, protože postupem pěšce silně omezil své útočné možnosti na královském křídle, ale hlavně ztratil tempo, které je při rošádách na opačné strany hodně důležité. Soupeř toho beze zbytku využil.

 

 

 

 

Ženy porazily Monako vysoko 4-0 a mám-li být upřímný, pak musím napsat, že výkonnostní rozdíly byly v partiích jasně viditelné.

 

 

Před posledním kolem. Autor: Aleš Krajina

 

 

Julia Movsesian nikam nespěchala a čekala na chybu soupeřky. Ta přišla ve 26. tahu (26. … Se6), kdy soupeřka trochu prostoduše zřejmě čekala, že bílá se „uchrtí“ na zisk figury  :usmev: . Julia však získala dvě figury za věž a i při redukovaném materiálu dokázala tuto výhodu uplatnit.

 

 

Natálie Kaňáková rozehrála trochu divně (6. … e6?!) zavřenou variantu Sicilské obrany. Proti jiné soupeřce by jí to možná neprošlo, ale v této partii se záhy ukázalo, že na podobné drobné chybky se tady nehraje  :usmev: . Černá se rozhodla pro hru na otevřeném h-sloupci a bílá se tomu přizpůsobila. Upřímně… Kdyby si bílá uvědomila, že po tomto sloupci jí moc nehrozí, mohla bez problémů bojovat o zisk výhody.

 

 

Také partie Terezy Rodshtein byla až moc přímočará  :usmev: . Bílá se rozhodla útočit proti postavení černého krále za každou cenu. Chcete-li úspěšně útočit, měly by pro to být podmínky. Na šachovnici objektivně takové podmínky nebyly, za šachovnicí snad …  :usmev:
Partii nerozhodla „dobrá“ hra naší hráčky, ale hrubé chyby soupeřky. Po nich se bílá konečně dočkala kýženého útoku na černého monarchu.

 

 

Kristýna Novosadová šachy umí, někdy jí to však v hlavě „přepne“  :usmev: a pak její hra nemá daleko k „šachanismu“ (=pekelně špatným šachům) . V posledním kole hrála solidní šachy, držela si mírně lepší pozici a trpělivě čekala na chybu soupeřky. Dočkala se poměrně brzy, a ne jedné chyby  :usmev: .
Výborný výkon české hráčky.

 

 

 

 

Oba české týmy nakonec skončily zhruba kolem svého nasazení. Muži byli nasazení devatenáctí, v konečné tabulce obsadili osmnáctou příčku. Ženy nasazené na 41. místě skončily čtyřicáté třetí.
Thai Dai Van Nguyen byl nejlepším hráčem na druhé šachovnici!

 

 

Thai Dai Van Nguyen.Zdroj : album FIDE na Flickru, autor: Maria Emelianova..

 

Nejlepší český hráč, nejlepší hráč na druhé šachovnici. Thai Dai Van Nguyen. Autor: Aleš Krajina

Je umístění našich týmů úspěch, či neúspěch?
Mohl bych použít vyjádření současného předsedy české vlády po „výprasku“ jeho strany a jeho koalice v krajských a senátních volbách:
„Výsledek nemohu označit za úspěch ani neúspěch…“  :smich:

 

Já si dovolím napsat jasnější vyjádření (ale také „politické“  :smich: ): Není to neúspěch.
Naše týmy skončily zhruba „na svém“, ale čekal se (=já jsem čekal  :usmev: ),  především u mužů, lepší výsledek.
Snad každý fanoušek by chtěl vidět „vlát“ na závěrečném ceremoniálu českou vlajku. Ale ne vždy se to podaří. I naši „nej“ jsou jen lidé, kteří mají své problémy, starosti a radosti.
Samozřejmě, jen optimista (nebo předseda vlády) by konečný výsledek označil za úspěch  :usmev: , ale opravdu bych nepsal o neúspěchu. Naši muži i ženy hráli to, na co v dané chvíli měli. Nejsou to stroje určené k „vyhrávání“ , mějme to prosím na paměti.

Vítězem olympiády se stala Indie. A ani nemusím psát, zda v open sekci nebo v turnaji žen 🙂 . V open sekci vyhráli Indové s velkým náskokem, v ženské sekci se Indie prodrala na první místo v posledním kole.

 

 

Vítězové. Zdroj : album FIDE na Flickru, autor: Maria Emelianova.

 

Ano! Jirka Hurta se vetře všude 😀 . Vypadá to, že předává cenu Harice Dronavalli a Divyi Desmukh, ale ve skutečnosti si jen nechává podepsat knihu. Autor: Rakesh Kulkami

 

K olympiádě se v nejbližší budoucnosti ještě vrátíme. Třeba už jen proto, abychom „zjistili“ , zda naši „zuřiví reportéři“ přežili noc v budapešťských parcích  :smich:   a také proto, že mám od Aleše Krajiny v zásobě ještě několik fotografií (díky!).

 

Odkazy:

Web olympiády
Výsledky na chess results
Online na lichess.org
Online na chess.com
Fotogalerie
Online komentované partie na YT kanálu ŠSČR

 

 

 

Loading

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Honza Vykouk hrál celý turnaj dobře, ale poslední partii zahrál slušně řečeno „pod psa“  :usmev: .
Ta věta by si zasloužila karikaturu. Představuji si, jak fotbalový útočník kopne míč pod stokilovou bestii s vyceněnými zuby a nikomu se tam nechce. Šachová verze mne nenapadá.
Jinak Honzův soupeř s podhodnoceným ratingem partii sehrál výborně a splnil normu IM, takže bych nebyl tak kritický. Jen ten 13. tah bílého si zasloužil trochu delší zamyšlení, pak černý nabízenou šanci chytil za pačesy. (To by se kreslilo těžko.)

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x