Na beton!

Není to až tak dávno, a možná si na to mnozí pamatujete, co v České republice „frčel“ projekt „Venkovní šachy“ . Smyslem projektu bylo zpřístupnit šachy zajímavou formou široké veřejnosti.
Nevím, zda projekt ještě stále běží, ale česká firma OBETON přichází s hodně zajímavou myšlenkou.

 

Nebudu nikoho napínat, jde o betonové šachy! 🙂

Napadlo-li vás totéž, co mě, tedy že jen málokdo z nás má tělesnou schránku jako Arnold Schwarzenegger, pak mohu napsat, že vás plně chápu. Ani já nejsem typ, který by si na rameno hodil kládu poraženého stromu a v pohodě s ní lehkým krokem odkráčel 🙂 .

Jenže ono je to trochu jinak.
Betonové šachy firmy OBETON nejsou určeny kulturistům, nýbrž šachistům (a normálním lidem). Jsou vyrobeny ze speciální vysokopevnostní betonové směsi, která se údajně vyznačuje nejen vysokou odolností proti poškození, ale také lehkostí.
Jen pro pořádek uvedu, že na přiložených fotografiích je malý „prototyp“ . Všímavý čtenář si jistě všimne, že je špatně otočená šachovnice  :usmev: , v pravém rohu má být bílé pole…

 

 

 

 

Figury mají elegantní minimalistický design, takže i kdyby případný zájemce nehodlal vstát ze židle a provést tah přímo na betonové šachovnici, stále se bude moci pochlubit hezkým dekorativním prvkem, který dodá kouzlo každé udržované terase či zahradě. Už třeba jen proto, že beton je krásnou protiváhou přírodním materiálům a výborně se doplňuje například se dřevem.
Nakonec, znáte to asi všichni, přijdete k někomu na návštěvu a on má v bytě vystavenou tu krásnou, jindy méně krásnou, šachovou soupravu a hned víte, že dotyčný o šachu alespoň něco ví.
Tak proč nemít zajímavou dekoraci i venku?

 

 

Ač šachista, nemám ani obyčejné dřevěné šachy 🙂 , takže nemohu napsat, že zrovna tohle si určitě koupím 🙂 , na druhou stranu mě však zaujala cena a v neposlední řadě i design šachových figur. Čisté linie, elegantní provedení a zřejmě i funkčnost. Pokud se mi něco podobného dostane do rukou, a věřím, že budu mít příležitost si vše vyzkoušet v praxi, ověřím praktičnost a zmiňovanou lehkost.

 

 

 

 

Jak už jsem psal, umím si živě představit takové betonové šachy někde na terase nebo zahradě, ale možná by našly využití i v parcích či jiných koutcích přímo ve městech a obcích.

Při nízké pořizovací ceně (cca 6 000,- Kč) by stálo za to pokusit se oslovit a přesvědčit různé magistráty a vedení obcí, že by se něco podobného ujalo i ve vašem městě.

Zkusme udělat něco pro šachy. Byla by to velmi dobrá reklama, která by mohla přilákat další zájemce o šachovou hru.

 

 

 

 

Loading

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Knoplik

Nápad jistě zajímavý, ale jsme v Čechách. Obávám se, že v parku by takové hezké šachy vydržely tak dvě hodiny…

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x