Ještě jeden rapid

Včera se konal ještě jeden rapid, tentokrát v Karviné 🙂 . Přiznám se bez mučení, že jsem do (skoro) poslední chvíle váhal, zda turnaj pořádat, či nepořádat. Nikoli snad proto, že by se mi nechtělo, ale těsně před turnajem jsem onemocněl a do poloviny týdne jsem čekal na výsledky testů.

 

Samozřejmě nešlo o výsledky testů na drogy  :usmev: , ale byl jsem nachlazený a v nedávné době jsem se potkal jak s lidmi, kteří měli Covid, tak s lidmi, kteří měli černý kašel. Necítil jsem se sice „na umření“ , protože plíce silného kuřáka jsou tak nehostinným místem, že se tam ani viry dlouho neudrží, ale přece jen…ne všichni jsou ochotni potýkat se s nedostatkem kyslíku  :usmev: a nechtěl jsem nikoho vystavovat dávivému kašli nebo horečce.

Nakonec vyšlo vše podle očekávání (všechny testy negativní), takže i když moc času na přípravu nezbývalo, turnaj se uskutečnil. Pravda, musím sebekriticky přiznat, že i kdybych nebyl nemocný, vypadala by moje příprava turnaje zhruba stejně, ale takto se alespoň mám na co vymluvit  :smich: .
Malý problém nastává, když se podobných „organizátorů“ , jako jsem já, sejde více.
V sobotu, to je tak akorát, protože se hraje až v neděli  :usmev: , pro jistotu ještě volám majiteli restaurace U Tesarčíka, zda na nás nezapomněl. Prý ne, ale v jeho hlase cítím nejistotu  :smich: .
Naštěstí počítám s podobnými „překvápky“ a v záloze mám vždy ještě i plán „B“ . Plán „bé“ nebyl potřeba. Pan majitel je spolehlivý člověk a i když si nebyl jistý, zda na nás nezapomněl, dobře věděl, že v neděli je sál nevyužitý.
Nevěděli to však jeho zaměstnanci  :smich: a slečna (nebo mladá paní) se při otevírání restaurace trochu divila, že se jí dovnitř hrne hromada lidí. Na vysvětlenou, restaurace otevírá v neděli v deset hodin, takže jsem prozíravě do propozic uvedl čas prezence od 10,00 do 10,30. Takže „žádná křeč“ .

Samozřejmě, šachy a veškerý materiál jsme dovezli až v neděli ráno, čekala nás tedy malá porce práce (stoly, židle, šachy a hodiny). Vím, jsem opravdu nenapravitelný „prokrastinátor“ a mám problém s datumy a časem, přesto mi v hlavě vždycky „tiká budík“ , který mě v poslední chvíli upozorní, že je nejvyšší čas, takže obvykle vše stíhám (já jsem celkem v pohodě, ale moje okolí z toho „šílí“  :usmev: ).
I tentokrát vše proběhlo hladce podle (ne)plánu a vše bylo včas připraveno (a všichni domácí hráči mi spílali  :smich: , ale i tak jim děkuji za pomoc  :mrknuti: ).

Cenový fond mírně přes patnáct tisíc sice moc lidí nepřilákal, ale zato se sešli pohodoví hráči, kteří se chtěli především pobavit a dobře si zahrát. Třicet lidí, hromada cen (pravda, občas to byly jen ceny útěchy, ale finanční  :usmev: ) a přátelská atmosféra, asi tak bych charakterizoval nedělní den.

Dorazil i „zuřivý olympijský reportér“ Jirka Hurta, který se domníval, že obleče-li si tričko s nápisem „PRESS“ , neplatí startovné. Platil jako všichni ostatní a neprošlo mu ani to, že se letos stal členem našeho klubu. „Vytrejdovali“ jsme jej s Havířovem za FM Jarka Sobka. Zlé jazyky tvrdí, že Havířov tím chce posílit své šance na postup do II.ligy (letos hrajeme stejnou soutěž, tedy Krajský přebor), ale není to pravda. Karvinský tým prochází omlazením, takže jsme jednoho nadějného „odrostence“ (ročník 1955) vyměnili za mladšího „odrostence“ (ročník 1960).

 

 

Jirka to zkoušel jako zástupce tisku…

 

…a nevyšlo mu ani nasazení „novinářské“ vesty. Zapomněl, že je na ní nápis „Budapešť“ 😀 . Ale pokus to byl dobrý.

 

Bohužel jsme se zatím s představiteli havířovského Baníku nedohodli na „výchovném“ . Ani jeden z „trejdovaných“ hráčů sice není přímo odchovancem svého klubu, ale přece jen, hráli za nás, resp, Baník Havířov, a odstupné/výchovné je tedy na místě. Zástupci Baníku nechtěli přistoupit na můj návrh, že bychom se při „trejdu“ talentovaných hráčů měli řídit Ekonomickou směrnicí  :usmev: . Běžná taxa je 14 000,- Kč za hráče plus 40,- kč za každý bod nad hranici 1901. Počítal-li jsem dobře, pak se vynuluje základní sazba 14 000,- Kč (jeden k nám, jeden k nim), a protože naše nová „akvizice“ má rating „trochu“ nižší něž 1900 a havířovská akvizice vyšší o 288 ELO bodů, tak by nám měl Baník doplatit nějakých 11 520,- Kč  :smich: .  Dořešíme …

V devítikolovém turnaji nemusel řešit rozhodčí Petr Bulava žádné spory a turnaj celkem rychle „odsýpal“ . Favorité byli jasní, IM Vojtěch Zwardoń, IM Sergej Vesselovsky a „Karviňák“ Valentyn Prokofiev.

V turnaji se nakonec nejvíce dařilo Valentynu Prokofievovi, který si po nevydařeném sobotním turnaji v Orlové připsal na své konto vítězství se stoprocentním bodovým ziskem (9 z 9!).
Další pořadí až do čtvrtého místa je krásně seřazeno podle bodů (žádné dělení  :usmev: ). Na druhém místě skončil Vojtěch Zwardoń (8 bodů), třetí byl Daniel Trybuś (7 bodů), čtvrtý Mateusz Myrmus (6 bodů), pátý Jaroslav Sobek (5.5 b.) a šestý Sergej Vesselovsky (5.5 b.).

 

Jak to viděl „zuřivý reportér“ Jirka Hurta, je patrné z jeho fotografií  :usmev: .

 

Boj o přední příčky. Zwardoń-Lys, Trybuš-Prokofiev

 

Předseda Baníku Havířov Pavel Podlesný proti Honzovi Repákovi.

 

Pepa Lys prý celý život dřel na jedno tričko 😀

 

Valentyn Prokofiev přebírá první cenu (=obálku 😀 )

 

Sobek Jaroslav – Zimniok Zdeněk. Černému překvapivě chybí v pozici tah g6 (všechno je „Pircka“! ).

 

Jirkův „majstrštyk“ , na závěr se mu podařilo přesvědčit většinu účastníků ke společné fotografii 🙂

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

Pěkný turnaj. Škoda, že jsem se letos opět nemohl zúčastnit.
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x