„Odložení“

Jen tak namátkou „listuji“ na internetu turnaji, které se právě hrají a čistě náhodou jsem narazil na zápas o titul mistra světa 🙂 . Ne, že bych snad nevěděl, že se má letos něco takového uskutečnit, ale protože mám trochu podivné vnímání času a do zápasu už ho moc nezbývá, dovolím si sem „odložit“ odkaz s odpočtem na tuto akci.

 

Zápas o titul mistra světa se letos uskuteční ve dnech 25. 11. až 13. 12. 2024 v Singapuru. Cenový fond zápasu činí 2 500 000 dolarů a pozor!, budou se dělit rovným dílem  :smich: , ale ne tak docela. Hráči dostanou za každou vyhranou partii 200 000 dolarů, zbytek se pak rozdělí rovným dílem.

Účastníky asi není třeba blíže představovat, tak jen pro pořádek…

Titul obhajuje Ting Li-žen (Ding Liren, nar. 24. 10. 1992), který se stal mistrem světa poté, co skončil na druhém místě v turnaji kandidátů v roce 2022 za Janem Nepomňaščim. Carlsen odmítl obhajovat svůj titul, takže se uskutečnil zápas mezi prvním a druhým z turnaje kandidátů. Ve velmi bojovném a nikoli bezchybném zápase nakonec zvítězil Ting v tiebreaku a stal se mistrem světa.
Po zisku titulu hrál velmi málo a velmi špatně. V poslední době však jde jeho forma nahoru.

 

 

Ting Li-žen v roce 2018, zdroj: http://ruchess.ru , autor: Vladimir Barskij

 

 

Vyzývatelem se stal vítěz turnaje kandidátů z roku 2024 Gukesh Dommaraju (Gukeš Dommaradžu). Je to nejmladší vyzývatel v historii šachu  a teprve v tomto roce dovršil osmnácti let (nar. 29. 5. 2006). Se svým ratingem 2794 vévodí juniorskému (do 21 let) žebříčku FIDE ratingu a je na pátém místě mezi „muži“ (vlastně v tzv. open sekci  :usmev: ).

 

 

Gukesh Dommaraju na turnaji TATA Steel. Zdroj: galerie turnaje TATA Steel 2023 na Flickru , autor: Frans Peeters

 

 

Připomeňme si pravidla zápasu.
Hraje se na 14 partií, vítězem se stává ten, kdo první dosáhne 7.5 bodů. Tempo hry je 120 minut na prvních čtyřicet tahů, následuje 60 minut na dalších dvacet tahů a pak má každý z hráčů už jen 15 minut na zbytek partie, ale od 61. tahu přiskakuje jako bonus 30 sekund za provedený tah (tedy od druhé časové kontroly).
Platí zpřísněné Sofijské pravidlo, je zakázáno dohodnout se na remíze před 41. tahem.

Skončí-li zápas nerozhodně, následuje tiebreak, v němž se hráči utkají ve čtyřech partiích rapid tempem 25+10. Pokud nerozhodne rapid, přijdou na řadu dvě bleskové partie tempem 5+3. Nerozhodnou-li ani ony, hrají se další dvě blicky stejným tempem (5+3). Zůstane-li i pak stav nerozhodný, přicházejí na řadu „penalty“  :usmev: . Budou se hrát bleskové partie 3+2, dokud jeden z hráčů nezvítězí.

 

Do zahájení zápasu o titul mistra světa, ve kterém se utkají obhájce titulu Ting Li-žen (Ding Liren) a vyzývatel Gukesh Dommaraju, zbývá:

 

0
Years
:
0
Months
:
0
Days
:
0
Hrs
:
0
Mins
:
0
Secs

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
chess

Zajímavé a za mě asi spravedlivé dělení cenového fondu. Přinejhorším dostane poražený po sci fi výprasku 450. 000 $ k 2.050.000 $ vítěze a po nejtěsnější prohře 1.150.000 $ ku 1.350.000 $ vítěze.
 

kraken8

Vůbec nevím, tak se ptám: když to skončí 7:7 po 14 partiích, nebude se cenový fond dělit 1.25 vs 1.25?
A jestli je to spravedlivé? Asi ano, podmínky mají oba stejné, jenže … Jenže pokud by se jeden z nich dostal do výraznějšího vedení a do konce by zbývalo už málo partií, neměl by pak třeba v hlavě ten prohrávající, že je lepší hrát na jistotu a raději remizovat, než riskovat další prohru? Přece jen, zaprvé ztráta dalších ELO bodů a hlavně 100 tisíc USD je rozdíl mezi remízou a každou další prohrou tím pádem, což je asi docela dost (i když to je relativní 🙂). Takže za mě to ze sportovního hlediska úplně šťastné řešení asi není.
 
 
 

chess

asi máte kus pravdy, 100000 dolarů není málo, hra na výhru jako docela velký gamble

Rubinus

V takovém případě by to „někdo“ doplatil, i když ta možnost asi není příliš pravděpodobná.

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x